BAYRAMPAŞA MECLİSİNDE İBB TARTIŞMASI
Tarih: 15.06.2022 13:38

BAYRAMPAŞA MECLİSİNDE İBB TARTIŞMASI

Bayrampaşa Belediye Meclisi Haziran Ayı toplantısı 1. Oturumunda müdürlüklerden gelen teklifler ilgili komisyonlara gönderildi.

7. Seçim dönemi 4. Toplantı yılı Haziran ayı toplantısı 2. Birleşim, 1. Oturumu 2. Meclis Başkanvekili Mehmet Çakır başkanlığında, Ozan Karadeniz ve Çeyhun Çalışkan kâtip üyeliğinde yapıldı.

Meclis oturumunda İmar Komisyonundan gelen 13 Nolu, Hukuk Komisyonundan gelen 110 Nolu, Tarife ve Sağlık Komisyonundan gelen 04 Nolu raporlar oybirliğiyle, İmar Komisyonun 14 Nolu rapor oy çokluğuyla kabul edildi.

Gündem dışı konuşmalarda İBB ve Bayrampaşa Belediyesi Meclis Üyesi Abdul Fettah Dindar 1. Oturumundaki konuşmasın devam etti İBB’nin çalışmalarını anlattı. Bayrampaşa Belediye Başkan Yardımcısı Can Gökhan Balekoğlu cevaben yaptığı konuşmada İBB bütçesini ve borçlanması üzerinde durdu. Bayrampaşa Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Tüfekçi ise önceki ay İBB meclisindeki konuşmasına açıklık getirdi İSKİ’de kayıp suyu anlattı.

İBB YATIRIMCI BİR BELEDİYEDİR

İBB ve Bayrampaşa Belediyesi Meclis Üyesi Abdul Fettah Dindar 1. Oturumundaki konuşmasın devam etti İBB’nin çalışmalarını anlattı.

Abdul Fettah Dindar Şöyle konuştu; “21 06 2019 İBB’nin toplam borcu finansal borç 23 milyar. Finansal borcun içinde  2 milyar EURO borç var. O gün Euro 6,5 TL şimdi 18’mi 19’mu nerede duracağı da belli değil. Birde vadesi geçmiş İBB’nin ticari borçlar var. 6 Milyar 020 Milyon TL, toplam 29,5 milyarlık bir borcu var.  Buna mukabil 2019 yılında İBB’nin yıllık geliri 19 milyar 537 Milyon TL. Genellikle İBB yatırımcı bir belediyedir,  bütçesinin % 40 – 50’sini yatırıma kullanıyor. Sizden de devreden başlamış projeler 65 milyar kadar, o günkü parayla konuştuk o günkü parayı söylüyorum. Yuvarlak rakam 20 milyar %50’sini yatırıma ayırdığımız zaman 10 milyar. 65 Milyarı nasıl bulacaksınız. Olay bu kadar basit yani nereden nereye geldiğimizi bilmemiz lazım.

Terazidere manastır Caddesinde bulunan kollektörünün çapının yetersiz olmasından dolayı yağış zamanlarında, bacalarda ve bina bağlantılarından taşmalar meydana gelmekte ve yoğun mağduriyet yaşanıyordu, insanlar metro istasyonunda mahsur kalıyordu. Bu sorun yaklaşık 10 yıldır kronik olarak devam etmektedir. 2021 yılında yaşanan pandemi ile sokağa çıkma yasağına fırsata çevirip manastır caddesinde atık su hattı 1400 milimetre çaplı kollektör hattı ile Esenler caddesi üzerinden 2200 milimetre çaplı yeri kapatıp üzerine bağlantı yapılarak sorun çözülmüştü. Aynı güzergahta oluk döşenmiş,  382 metresi atıksu 222 metre yağmur suyu olmak üzere toplam 604 metre yapılmıştır. Yapılan imalatta yağmur suyu derinliği ortalama 2 metre, atık su derinliği de 6.10 metre ile 4.30 metre arasında değişmektedir.

TIK YOK DEDİĞİNİZ YERDE BU ALANIN BÜTÇESİ 800 MİLYON TL 

KİPTAŞ konutları projesi eskiye dayanır. Konuklar başladığı zaman Mimarlar ve Mühendisler Odası bizden de arkadaşlar oraya itiraz etti. İtirazdan sonra ufak bir rutuşla devam edildi. İkinci itiraz mahkeme durdurdu genel ufak bir rutuşla devam etti, 3. kez durdurdu  ufak bir rutuşla, 4. kez durdur gene ufak bir rutuşla devam etti. Ak Parti'nin İstanbul'u kaybedip Ekrem başkan iktidara geldikten sonra mahkemede dur kardeş burada imar yoğunluğu imar artışı olur. Peki ne olacak? Planlara uydurun dediler. Kim uyduracak? Tabi meclis uyduracak. TIK yok dediğiniz yerde bu alanın bütçesi 800 Milyon TL  Bayrampaşa Belediyesi'nin 200 Milyonluk bütçesinin 4 yıllık toplam giderine eşit. Bu 800 Milyon gerçekçi olmak gerekirse, 16 Milyon İstanbullunun hakkı ama bu bütçe İsmetpaşa’ya nasip oldu bir başka yerde bir başka semte nasip olur. Çünkü hatırlarsanız çoğu vatandaşımız İsmetpaşa’lı vatandaşımız bu projeye gitmek istemiyordu. Bu çok itiraz ettiğimiz o arkadaşların itirazıyla orası %18 civarı sosyal ve yaşam alanı olarak daha nefes alır hale getirildi. 800 Milyon da kendi kasasından, İBB’nin kasasından çıktı. Hani hiç TIK yok ya, eğer siz 800 milyonu yoksa sayıyorsanız 4 yıllık Bayrampaşa Belediyesi'nin tüm giderlerinin bir çözümünü yok sayıyorsunuz size söyleyecek bir şeyim yok.

TAPU MESELESİ SONUNDA UZLAŞILDI HERKES TAPULARINI ALACAKLAR

Peki şimdi tapu sorununu meclisin yapması gerekiyordu. Oralarda sosyal sorun hataları oldu, yaşanılan oldu. Peki mevcut yer İBB meclisinden geçmesi gerekiyordu, Meclis'te çoğunluk AK Parti’nin AK Partililer ne dedi? Mecliste o arkadaş çıksın bizden özür dilesin, ondan sonra meclisin geçiririz dediler. Bu mecliste, komisyonda bekletildi. O zamanki AK Parti dönemindeki yapılan bir yanlış düzeltildi. Özür dilemesi gereken CHP’lilermiş, niye? CHP yapmadı ki burayı oy çokluğuyla geçti meclisten. Tapu meselesine gelince mecliste AK Parti’nin frenlemesine rağmen sonunda uzlaşıldı, meclisteki durumlar halledildi yakın bir zamanda orada oturanların hepsi tapularını alacaklar, bu müjdeyi İsmetpaşa Mahallesine evrmiş olalım.

KIZ ÖĞRENCİ YURDUNDA KALAN YOK

Yurtta kaç kişi kaldı? Ne yaptınız o zaman? Gökhan başkan dedi ki, sezonda kız öğrenci yurdu olarak değil de başka etkinlikler için kiralamıştık. Bunlar resmi tutanak 2015 26 Temmuz'da tarihinde Emlak İstimlağa geliyor, Ağustos tatil ayı olduğu için 7 Eylülde meclis gündemine geliyor. Burası Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfının 6/7/2015 tarihli yazısı ile birlikte gelmiştir. Söz konusu talep Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na belediyemiz öncelikle öğrenci yurdu olarak belirtiliyor, sosyal çalışmalar, öğrencilere dönük çalışmalar yapılacak. O zaman bu TÜRGEV’le ilgili hoş olmayan sözler konuşuluyordu, o zaman kredi ve yurtlar kurumuna ver denildi. Teklif kararı olarak görüşdü, oy çokluğuyla meclisten geçti. Sonra tekrar ne oldu bu defa 01/10/2018 de bu defa 26 09 2018 de yazı geliyor 1 Ekimde gündeme alınıyor bu defa aynı yer TUGVA adına veriliyor, burada çoğunluk kız öğrenci yurdu barınma sorunu olarak detaylanıyor. Buranın kirasını Bayrampaşa Belediyesi olarak verdik, burada kaç öğrenci kaldı diye sormuştuk. Anlaşılıyor ki, burada kız öğrenci yurdunda kalan yok gibi bir intiba edindim, yanlış da olabilir.

İBB Meclisinde CHP’Lİ meclis üyelerine, engel yok, fren yok, elinizden tutan mı var, omuzunuzdan tutan mı var diye söylemler var. Buradan bazılarını sunacağım ondan sonra siz de halkımız da karar versin.

İBB’NİN ORADAN YILLIK 13 MİLYON GELİRİ VARDI

Galata kulesi BELTUR’a bağlı. O günün parasıyla İBB’nin oradan yıllık 13 Milyon geliri var. Yıllarca İBB kullandığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na verildi. Hastanelerde BELTUR’un büfeleri vardır ve pandemi döneminde o İBB metro maliyeti yıllık 10 Milyon lira. İBB pandeli zamanda ses çıkarmadı, çünkü orası sokağa çıkmanın yasak olduğu dönemde daha 24 saat çalıştı. Haydarpaşa Sirkeci garı işletme gereken İBB küçük bir firmaya verildi. Metrolar için alınan krediler bakanlıkta onay bekliyor, sebebi Türkiye'nin dış borcu artacakmış. Türkiye'nin dış borcu 400 milyar doları açmış zaten 2 milyar doları alırsın 452 milyar dolar olur.  Ama büyük yatırımlar dışarıdan kredi bulmadan yapma şansımız yok. Daha öncede böyle yapılmış, böyle devam etmeli. Gezi Parkı neden alındı? Cumhurbaşkanı aylardır sadece bir imza atmadığı için 300 otobüs alım kredisi hala kullanılmadı.”

MİLLETİN VERDİĞİ KARARA SAYGI DUYMAMIZ GEREKİR

Bayrampaşa Belediye Başkan Yardımcısı Can Gökhan Balekoğlu cevaben yaptığı konuşmada İBB bütçesini ve borçlanması üzerinde durdu. “Fettah bey İBB’deki beceriksizlerini bütçe ya da hükümetin politikalarına bağladı. Sözlerine başlarken bir kere daha kullandı tek adam dediğiniz bu ülkenin Cumhurbaşkanı ve şu anda arkamızda yazıyor Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyor, cumhurbaşkanının kim olacağına da millet karar verdi. Cumhurbaşkanımız, Cumhurbaşkanı olarak seçildi ve ülkemizin yönetiminde tek adam değil seçimle gelen bir cumhurbaşkanı var. Yarın başka bir seçimde Milletimiz kimi takdir ediyorsa o makama o gelir. Dolayısıyla milletin verdiği karara saygı duymamız gerekir” diyen Can Gökhan Balekoğlu; “Öncelikle burada İBB’den bahsediyor. Burası bunun konusu değil, bunu net olarak söylüyorum. Burada bu konuşmayı yapmayı ben istemezdim ama Fettah bey İBB’deki beceriksizliklerinden Bayrampaşa'da niye yapamadıkları hizmetleri ona bağlıyor?

İBB bütçesinden arkadaşlar bilmiyor, ben o konuda da biraz bilgi vereyim, kendi takdirlerine bırakayım.

40 MİLYAR TL’DEN BAYRAMPAŞA NE KADAR HİZMET ALDI? 

Mali ve İdari tablosunu öncelikle önünüze seriyorum. Bu tablo resmi faaliyet raporlarında denetim komisyonu raporlarından ortaya çıkan rakamlardır. İBB 2021 yılında 28 milyar 486 Milyon TL gideri var. Bu sadece İETT’nin 2021 yılında 3 milyar 453 Milyon gideri var. İSKİ’nin 2021 yılında 7 Milyar 494 Milyon gideri var. İSKİ ve İETT de dahil edildiğinde İBB'nin 2001 yılındaki toplam gideri 40 Milyar TL olmuştur. Bu harcamaya dikkatinizi çekiyorum. IBB'ye ait olan 30 adet şirketin bütçesi de dahil değildir. Şimdi soruyorum, bu 40 Milyar TL’den Bayrampaşa ne kadar hizmet aldı?

Dolayısıyla biz geçmişte söyledik, bahsettik, Bayrampaşa Beledieysi olarak geçmiş dönemden devam eden yarım kalan projeler vardı ve bunların 3 yıl geçmesine rağmen geçen toplantıda anlattım tekrar değinmeyeceğim ama bir faaliyet olmadığını maalesef görüyoruz.

Peki, engellendi diyorlar ya şimdi merkezi idareden gelen paylara bakalım. 2021 yılı bütçesinde merkezi idareden gelen paylar toplamı 19 Milyar 170 Milyon olarak tahmin edilmiş, ama merkezi bütçeden İBB’ye gelen para 24 milyar 432 Milyon TL. yaklaşık 4-5 Milyar daha fazla bütçe gelmiş. İBB'nin 2021 yılındaki 30 Milyar 102 Milyon TL gelirinin 24 Milyar 432 Milyar lirası yani 82,5 merkezi idareden gelmiş.

İBB’NİN BORCU 57 MİLYAR 602 MİLYON TL'YE YÜKSELMİŞTİR

Bunun neresi engelleme takdirlerinize bırakıyorum. İBB bütçesi merkezi idareden gelen payları %122 olarak gerçekleşirken, kendi öz gelirlerinden gerçekleşme oranı %81 olarak gerçekleşti.

Aslında bir engelleme yok, tam tersi merkezi bütçeden gelen pay görüldüğü gibi azalma yok artmıştır. Aslında bizi en çok ilgilendiren konuya gelecek olursam,  iBB'nin yatırım harcamaları İBB’nin 2021 yılı yatırım harcamalarının toplam tutarı 9 milyar 786 Milyon, toplam gider oranına vurduğunuzda %34.36, 2019 yılında 8 milyar 699 Milyon TL’idi, toplam gider oranına vurursanız %40, 2020 yılında ise bu yatırıma harcanan 37 milyar 465 Milyon TL olarak gerçekleşti, %34.5 gibi bir oran elde ediyor. Dolayısıyla baktığınızda yatırım harcamaları aslında gelir artmasına rağmen her gün azalarak devam etmektedir. AK Parti dönemini karşı karşılaştıracağız. 2016 - 2017 - 2018 yılları yıllarında ise bu yatırım harcamaları ortalaması ise %55 oranındadır.

31.12.2021 tarihi itibariyle İBB’nin toplam borcu 57 milyar 602 Milyon TL'dir. İBB’nin 2019 yılı sonunda 30 milyar 818 TL olan borcu, 2020 yılında 43 Milyar 402 Milyon TL'ye ve 2020 sonu itibariyle de 57 milyar 602 Milyon TL'ye yükselmiştir.

İBB’yi Ekrem İmamoğlu’nun aldığı dönemde 28.5 Milyar gibi bir borcu vardı 2 yıl içerisinde borçlar 28 milyar 57 milyara çıktı.

35 YILDA TOPLAM BORÇ 28 MİLYAR, 2.5 YIL İÇERİSİNDE 30 MİLYAR TL.

İBB’nin kurulduğu 1984 yılında. 2019 yılına kadar 35 yılda toplam borç 28 milyar ama son 2.5 yıl içerisinde ise yaptığı borç toplam 30 milyar TL.

İETT ve İSKİ’de durum nedir bakalım, İETT’nin toplam borcu 2020 yılına oranla  %46 artarak 2021 yılında 3 Milyar 930 TL’ye yükseldi. Daha da ilginç olanı ise hiç kredi borcu olmayan ve devasa yatırımlar yapan, bir kurum olarak devir aldığınız İSKİ 31 12 2021 tarihi itibariyle 5 Milyar 290 Milyon TL borçlu duruma gelmiştir. Faaliyet raporunu da eğer siz incelerseniz hiçbir yatırım olmadığı gibi, bize burada Esenler'deki Bayrampaşa’daki o basit kanal tamirlerini yatırım olarak bize sunuyorsun.

Büyük bir iş kapsamında değerlendirilmiş olan bu projenin İSKİ tarafından 2017 yılında ihalesi yapılmış bir ihale olduğunu da burada en azından söyleseydiniz, makbule geçerdi diye düşünüyorum” dedi.

ARITMAYA GİRMİŞ SU KAYIP

Bayrampaşa Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Tüfekçi ise önceki ay İBB meclisindeki konuşmasına açıklık getirdi İSKİ’de kayıp suyu anlattı.

“Sorularımız hala cevaplandırılmadı, bana verecekleri cevap yok. Fettah Bey madem ilçe halkımızı bilgilenmek istiyor, ben anlatayım diyerek sözlerine başlayan Ahmet Tüfekçi; “Fettah bey konuya yanlış yerden bakıyor, benim bahsettiğim konu ham su değil, ben su arıtmadan çıkan sudan bahsediyorum. Ben menemen çayından gelen ham sudan bahsetmiyorum, arıtmaya girmiş sudan bahsediyor. Bu yıllar itibariyle İstanbul'un temiz su kullanımı değişmedi, çok cüzi rakamlarla değişti. 2018 yılında 1 milyar 172 milyon terfi istasyonundan basılan su var. Şehre verilen su miktarı 1 milyar 40 milyon lira 40 Bin metreküp. Peki 2019 yılında 1 milyar 179 Milyon metreküp pompalanıyor, şehre verilen su miktarı 1 milyar 61 Milyon lira. Bizim zamanımızda zıplayarak gitmiyordu, yine terfi ile geliyordu. 2020 yılına geldik rakamı söylüyorum, 1 milyar 247 Milyon metreküp su terfi istasyonundan çıkıyor, şehre verilen su miktarı 1 milyar 74 Milyon metreküp.

16 MİLYONUN BİR FERDİ OLARAK SORDUM

2021 yılına geldik, terfi istasyonundan basılan temiz su miktarı 1 milyar 242 Milyon metreküp, şehre verilen 1 milyar 74 Milyon metreküp. Yıllar itibariyle baktığımızda bu oranlar belli, ben faaliyet raporu kitapçığını konuşuyorum. Faaliyet raporu kitapçığı dışında hiçbir şey konuşmuyorum. Bakın faaliyet raporu kitapçığının sayfalarında var istiyorsanız bir dahaki meclise getiririm ama ben sizin vaktinizi almak istemediğim için konuşma yaptım, bilgi verdim. Nitekim %10’luk farklı düştükten sonra sadece 2020 yılında 168 Milyon metreküp su yok. Bunun hesabı verilmesi lazım. Ama bununla alakalı hiçbir cevaplama yok. Çünkü ciddi bir kamu zararı söz konusu. 2021 yılında da 162 Milyon metre küp kayıp.  Bakın %10’luk farkı düşüyorum.

2 yıllık dönemde 330 Milyon metreküp asgari tutardır. Fiyatı da bugünkü fiyatla değil, 5.5’la çarpılmış fiyatı bugünkü fiyatlarla çarparsak siz tahmin edin. Biz çalınmıştır, şudur, budur demiyoruz. Su milli servet, su bizim geleceğimiz, çocuklarımızın geleceğidir. Ben bunu sadece İBB meclis üyesi olarak sormadım, sizin içinde sordum, 16 Milyonun bir ferdi olarak sordum. Evet ben açıklamayı gördüm, onlar resmi olarak açıklama yapacaklar.

Şimdi bir soru daha soruyorum, Genel Müdürü niye gitti?

Bun kayıplarla neler yapılır? Hesaba vurursanız söylediğimin arkasındayım. 10 tane büyük İstanbul'da büyük ölçekli ilçenin suyudur. Anadolu’da 5 tane Büyükşehir'in suyudur. Bu kadar önemsiz bir konu değil” diyerek bunun hesabının verilmesi gerektiğini ifade etti.


Anahtar Kelimeler: BAYRAMPAŞA MECLİSİNDE TARTIŞMASI

AK PARTİ KADIN KOLLARINDAN GAZETEMİZE ZİYARET

EYÜPSULTAN’DA KADIN İSTİHDAMI PROGRAMINA YOĞUN İLGİ

“ROTAMIZ SANAT” TURUYLA BEYLİKDÜZÜ’NDEN TAKSİM’E KÜLTÜR YOLCULUĞU

400 BİN KİŞİNİN GSS PRİM BORÇLARI İÇİN AF GELİYOR

BAYRAMPAŞA'DA HAFIZLIK İCAZET MERASİMİ COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ

ZAFER YILMAZER VE BİR GRUP İYİ PARTİ’YE KATILDI

İZMİRLİ FOTOĞRAFÇILAR GAGİN VE RÜSTEM'İN TORUNLARI İZMİR’DE BULUŞTU

ARTİSTANBUL FESHANE’DE ÇOCUK HAKLARI PANELİ: FARKINDALIK YARATMAMIZ LAZIM

BAYRAMPAŞA’DAN ANKARA’YA KÜLTÜR GEZİSİ

TARİHİ KENT SOKAKLARINA DİP BUCAK TEMİZLİK

BEYLİKDÜZÜ ÇOCUK MECLİSİ YENİ BAŞKANINI SEÇTİ

TÜRKİYE'DE İLK! RUGBY VE ESKRİM TAKIMI KURULDU

BAYRAMPAŞALI MİNİKLERDEN ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ KUTLAMASI

KIZILAY BAYRAMPAŞA YARDIM KONVOYU YOLLARDA

BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ’NDEN YAKACAK YARDIMI

KREDİ KARTLARINA KOMİSYON OYUNU! PARANIZI GERİ ALABİLİRSİNİZ

Video Galeri 1

30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
KORONA
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK

İstanbul

24.11.2024

  • İMSAK 06:25
  • GÜNEŞ 07:55
  • ÖĞLE 12:56
  • İKİNDİ 15:24
  • AKŞAM 17:46
  • YATSI 19:11
  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 9.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 10.1 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 11 10 0 1 21 31
2.Fenerbahçe 11 8 1 2 18 26
3.Samsunspor 12 8 3 1 11 25
4.Eyüpspor 12 6 2 4 7 22
5.Beşiktaş 11 6 2 3 9 21
6.Göztepe 11 5 3 3 6 18
7.Sivasspor 12 5 5 2 -3 17
8.İstanbul Başakşehir 11 4 3 4 3 16
9.Kasımpaşa 12 3 4 5 -3 14
10.Konyaspor 12 4 6 2 -6 14
11.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
12.Rizespor 11 4 6 1 -9 13
13.Trabzonspor 11 2 3 6 -2 12
14.Gazişehir Gaziantep 11 3 5 3 -3 12
15.Kayserispor 11 2 3 6 -5 12
16.Bodrum FK 12 3 7 2 -6 11
17.Alanyaspor 11 2 5 4 -5 10
18.Hatayspor 11 1 7 3 -8 6
19.Adana Demirspor 11 0 9 2 -16 2