Bayrampaşa iş dünyası adına Bayrampaşa, Tekstilci ve Sanayici İş İnsanları Derneği Başkanı Bekir Taner Ateş katıldı.
Bunun dışında kalamaz paşa yerine bahçesindeki. Kendisi öyle anlama sanayi bölgesinin derneğin başkanlığını yapmak değil. Türkiye Odalar Borsalar Birliği. Nitekim sanayide görünüm gençliğim İstanbul Ticaret Odası meclis üyeliğini halen yapmaktayım.
Bayrampaşa bilinen tarihi boyunca hep üreten bir yer olmuştur. Bayrampaşa çok verimli bir yerdir. Bayrampaşa surların gerisinde, surların içinde yıllarca bostanlık yapmış, hep üretiyor. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında da bu bölgede tarım yapılmış.
Bayrampaşa Cumhuriyetin ilk yıllarından beri sanayi bölgelerinden biri olmuştur. Özellikle Rumeli kökenli vatandaşlarımızın evlerinde elleriyle yaptıkları daha sonra da el makinaları ile yaptıkları dokuma merkezi haline gelmiştir.
1980 yıllarıyla birlikte Bayrampaşa'nın kaderi değişiyor. 1986 yılında Eminönü’nde bulunan sebze meyve hali Bayrampaşa’ya taşınıyor.
1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Otogar açıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı zamanında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Mega Center’in temelini atıyor sonra gıda sektörü geliyor.
Burası İstanbul'un en büyük kaynağını oluşturan bir bölgedir. Gıdanın, sebzenin merkezi, otogar İstanbul'un hem Anadolu ile hem de Avrupa ile bütün temasını sağlıyor.
100 BİNİN ÜZERİNDE BURADA İŞLETME VAR
Sadece Bayrampaşa'da tekstil 2020 rakamlarında İstanbul Ticaret Odasına kayıtlı 5700 tane firma var. Bu çevre büyüklüğü ile beraber 100 binin üzerinde burada işletme var. Ölçümlerin yapıldığı takdirde belki de ülkemizin, hatta Avrupa'nın en düşük metrekarede en yüksek hasılatını elde edildiği bir yerde yaşıyoruz.
Bu ciroyu bu katma değeri oluşturan firma sahipleri içerisinde Bayrampaşa'nın göz evlatları çok az. Bu hakikaten, bunların çalışılması gereken, düşünülmesi gereken bir şeydir. Neden Bayrampaşa'nın bir insanı, çalışanı niye fark olmamış?
Yine bu işleri bir tarafından neden bu kadar az bunu değerlendirmek gerekiyor?
Bu ilçedeki belki de en kapsamlı STK BATİAD Bayrampaşa’yı temsil ediyor. 2012 yılında Bayrampaşa’da ki tekstilci sanayici bir grup arkadaş kurdu.
BATİAD 2 MİLYAR DOLAR CİVARINDA CİROSU OLAN BİR DERNEK
Şu anda en son tespitlerimize göre 2 milyar dolar civarında cirosu olan bir dernek BATİAD.
Görülüyor ki, üyelerimiz 50 binin üzerinde çalışana istihdam sağlıyor, 25 ülke üzerinde ihracat gerçekleştiriyor. Bayrampaşa’da bir şeyler üretmeye çok büyük bir eğilim var.
Her yıl döviz olarak %20 - 30 bandında büyüme potansiyeli olan bölgede birbirinden değerli üreticiler var. %80’le konuştuğunuz zaman tekstil firması bugünden çok daha yüksekti ama bugün size ne kattığı önemli. Gerçekten bu işe iyi bakın, iyi araştırın yapılmayacak bir şey değil. Sonunda kazanan biz olacağız. Yapılan çok eksiğimiz var maalesef.
TRAFİK SORUNU VAR
Bölgemizde ticaret çok faal olduğu için trafik sorunu var. Belediye başkanımız her noktada yanınızda, her zaman destekçimiz sorunları çözmeye uğraşıyoruz.
Bunun dışında ne yapıyoruz? Buradaki ürünlerimiz mağaza sahiplerinin burada hem üretici, hem üretici, hem satıcı durumunda. hepsini beraber yürütmek gerçekten çok zor. Üretici dilimi ile satıcı dilimi maalesef birlikte gidemiyor çünkü her dilimin kendi dertleri var.
Vizyon çıkış yapabilmek için türk tekstilinin dernekleri biraraya gelerek birliktelikte çözüm aramaktadır.
BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ
Benim hayalimde hep dünyayı yönetmek var. İstanbul'un bir şeyler yapmak için konumu çok önemlidir. Ben birlikte hareket etmenin başarı noktasında çok önemli olduğunu düşünüyorum. Birlikte hareket edenler her daim başarılı olmuşlardır. Maksadımız budur bu bölgede her şeyin üzerine gidersek, çalışmanın hakkını verinsek başarmamak için hiçbir sebep yok.
Makine yatırımı yapmak gerekir çünkü makinanın olduğu yerde bana göre üretim vardır, bir heyecan vardır.
Ben buradan Bayrampaşa Gündem Gazetesi ekibine bu çalıştayı düzenledikleri için teşekkür ediyorum. Bu toplantıda konuşulan konular üzerine üzerine gidilmesini ümit ediyorum.
İstanbul
21.11.2024