Eyüpsultan Belediye Meclisi 2024 Yılı Ekim Ayı Belediye Meclis Toplantısı’nın 3’üncü birleşimi gerçekleşti.
Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen birleşimde yaptığı “Eyüpsultan Belediyesi 2025-2029 Stratejik Planı” ve bütçe sunumunda temerrüte düşmüş müteahhit borçlarından, varlık satışlarından, yüksek miktarlardaki SGK ve vergi borçlarından, ve dolayısıyla bunun mali yapılarını etkileme potansiyelinden bahsetti.
Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen Eyüpsultan Belediyesi’nin ilkeleri, misyonu, vizyonu, hedefleri ve bütçesinin yer aldığı Eyüpsultan Belediyesi 2025-2029 Stratejik Planı’nı Belediye Meclisi’nde yaptığı sunumla açıkladı.
Başkan Özmen sunumda önceki döneme dair değerlendirmelerde bulunarak, görevi devraldığı günden bugüne yapılan çalışmalardan bahsedip müjde niteliğinde haberler paylaştı.
“ÖNCEKİ DÖNEMDEN KASTIM SİYASİ MANADA BİR İFADE İÇERMİYOR”
Başkan Özmen konuşmasına başlamadan önce bir açıklamada bulunarak şunları söyledi: “Bütçeden bahsederken önceki döneme bazı atıflar yapmak durumundayım. Önceki dönemden kastım siyasi manada bir ifade içermiyor. Onu çok açık ifade edeyim. Ben biraz hesap – kitap, matematik, finans esaslı bakan, düşünen biriyim ve uzlaşmayı, ortak aklı, ortak paydada buluşmayı çok önemseyen biriyim. Dolayısıyla burada anlatacağım hususlar özellikle mali yapımızla ilgili içinde bulunduğumuz durumu hepimizin çok net görmesi için gerekli. Özellikle meclis üyelerimiz. Çünkü Belediye Başkanı olarak benimde bir icracı olarak hesap verdiğim yer bu kutsal çatı altındaki meclis üyelerimiz.”
“ÖNCEKİ DÖNEMDEN DEVRALDIĞIMIZ MÜTEAHHİT BORCU 3 MİLYAR 588 MİLYON TL”
Konuşmasına bütün dezavantajlara rağmen birlikte irade göstererek, Eyüpsultan ve Eyüpsultanlının iyiliği ve refahı için hep birlikte çalışacaklarını belirterek başlayan Başkan Özmen, “31 Mart’ta temerrüte düşmüş 1 milyar 719 milyon 32 bin 58 TL müteahhit borcumuz bulunmaktadır. Sonraki aylara ait yüklenmelerin, yani gelecekteki beklenen hak edişlerin toplamı ise 1 milyar 76 milyon 778 bin 228 TL’dir. Buna ek olarak 30 Eylül 2024 tarihi itibariyle mevcut işlerden kaynaklı 342 milyon 350 bin 791 TL fiyat farkı ve keşif artışı söz konusudur. Önümüzdeki 3 ay için bu rakama kabaca 450 milyon TL eklenmesi öngörülmektedir. Dolayısıyla bir önceki dönemden devraldığımız gerçek müteahhit borcu 3 milyar 588 milyon 161 bin 78 TL’dir” diye konuştu.
“EYÜPSULTAN BELEDİYESİ’NİN 31 MART 2024 TARİHİ İTİBARİYLE 4 MİLYAR 201 MİLYON 682 BİN LİRA BORCU BULUNMAKTA”
Bunun yanı sıra Eyüpsultan Belediyesi’nin çok yüksek miktarlarda SGK ve vergi borcu bulunduğuna dikkat çeken Başkan Özmen, “Dolayısıyla belediyemiz hesaplarına haciz ve gelirlerimize el konulması riski ile karşı karşıyayız. 31 Mart 2024 itibariyle belediyemizin 106 milyon 522 bin 587 TL SGK ve vergi borcu bulunmaktadır. Eyüpsultan Belediyesi’nin 31 Mart 2024 tarihi itibariyle 4 milyar 201 milyon 682 bin 557 TL borcu söz konusudur. Bu borcun yılsonu faturalandırılacak hakedişler ve borç faizleri ile birlikte 4 milyar 685 milyon 335 bin 770 TL’ye ulaşması beklenmektedir” ifadelerini kullandı.
“GEÇMİŞ DÖNEMDE 21 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE ALANIN SATIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Önceki dönemde belediye varlık satışlarının sermaye geliri olarak bütçede yer aldığını vurgulayan Başkan Özmen, “2020, 2021, 2022, 2023 yıllarında belediyemize ait tam 23 taşınmaz satılmış. 2 taşınmaz da borçlarımıza karşılık kamuya devredilmiştir. Söz konusu 23 adet taşınmazın toplam satışından belediyemiz kasasına giren tutar 3 milyar 342 milyon 926 bin 648 TL’dir. Söz konusu taşınmazların toplam büyüklüğü ise 139 bin 821 metrekaredir. Bunun yanı sıra 2020 ve 2021 yıllarında vergi borcuna mahsuben toplam 6 bin 567 metrekare büyüklüğünde iki taşınmazımız 37 milyon 971 bin 42 TL tutarında bedelle kamuya devredilmiştir. Sonuç olarak geçmiş dönemde 25 adette 146 bin 389 metrekare büyüklüğünde, bir diğer ifadeyle 21 futbol sahası büyüklüğünde bir alanın, toplam 3 milyar 380 milyon 897 bin 690 TL bedelle satış ve devri gerçekleştirilmiş. Yani belediyenin tüm mülklerinin 5’te 1’i, satılabilir mülklerinin ise yarısı 4 yıl içerisinde satılmıştır. Bu satışların konusu taşınmazlar yeni üretilen alanlar olmayıp Eyüpsultanımızın yıllardır sahip olduğu mülklerdir. Bugün belediyemize kalan mülklerin ise yüzde 70’i satışa uygun değildir” şeklinde konuştu.
Şeffaf gider yönetimi ve kaynakların sadece kamu yararı gözetilerek kullanılması anlayışı çerçevesinde çok sıkı tasarruf tedbirleri uyguladıklarını söyleyen Başkan Özmen, şöyle devam etti:
“SEÇİMDEN HEMEN ÖNCE İŞE GİRMİŞ PERSONELİMİZ DÂHİL TÜM ÇALIŞANLARIMIZIN MEVCUDİYETİNİ KORUDUK”
“Böylece bir önceki dönemle kıyasladığımızda giderlerimizi İTO’nun rakamlarına göre yüzde 44,12 oranında düşürerek 1 milyar 885 milyon 415 bin 383 TL olarak gerçekleştirdik. Yani bir önceki dönemin Nisan-Eylül aralığında bugünkü rakamlarla 3.2 milyar TL olan gider toplamını, biz bu dönemde 1.8 milyar TL olarak gerçekleştirdik. Bunu yaparken türlü şayialar çıkarılsa da seçimden hemen önce işe girmiş personelimiz dâhil tüm çalışanlarımızın mevcudiyetini koruduk ve belediye hizmetlerimizi aksatmadan devam ettirdik.”
“2 BİN 655 PERSONEL İÇİNDE 264 KİŞİ ARASINDA AKRABALIK İLİŞKİSİ BULUNMAKTADIR”
Bütçe ile benzer durumların insan kaynakları yönetiminde de görüldüğünü dile getiren Başkan Özmen, şunları söyledi:
“Eyüpsultan Belediyesi iş ve işlemlerini yaklaşık 3500 personel ile yürütmektedir. Oysa verimlilik esasına dayalı iş modeli ile işlemler aksatılmadan yönetilebilir. Diğer yandan, aşırı yüksek personel sayısına karşılık, performans yönetimi ile yürütülmek istenen projelerin gerektirdiği liyakat ve yeterlilik açısından nitelikli teknik personel ihtiyacımız bulunmaktadır. İştirakler hariç kurumda çalışan 2 bin 655 personel içinde 264 kişi arasında akrabalık ilişkisi bulunmaktadır. 140 kişi arasında kardeşlik ilişkisi yer alırken, karı koca ilişkisi olan 55, anne-baba ve çocuk ilişkisi olan 22 personel bulunmaktadır.”
“1 YIL SONRA İLÇEMİZDE 15 KREŞİMİZ VE 1 GÜNDÜZ BAKIM EVİMİZ HİZMETE ALINACAK”
Bu zamana kadar yaptıkları ve bundan sonra yapacaklarına da değinen Başkan Özmen, “Mutlulukla belirtmek isterim ki 8 kreşimiz ve 1 Gündüz Bakım Evimiz önümüzdeki döneme yetişmek üzere inşaat veya uygulama projesi sürecinde. İstanbul Büyükşehir Belediyemizin 6 çocuk etkinlik merkezi, Eyüpsultan Belediyesi’nin mevcutta hizmet veren 1 kreşini de eklediğimizde 1 yıl sonra ilçemizde 15 kreşimiz ve 1 Gündüz Bakım Evimizle hizmetlerimiz devam ediyor olacak. Ayrıca çocuklarımızın saatlik zaman geçirmelerine olanak sağlayabilecek Oyun Evi hazırlık sürecimiz de devam ediyor” diye konuştu.
“ALZHEİMER GÜNDÜZ YAŞAM EVİ AÇACAĞIZ”
Yaşlılarla ilgili projelerini paylaşan Başkan Özmen, şöyle konuştu:
“Belediyemiz Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde yaşlılık çalışmalarını yürütmek üzere Gerontolojik Hizmetler Birimi açacağımızı ve Gerontolog istihdam ederek ilçemizin yaşlılıkla ilgili sorunlarına daha profesyonel bir şekilde yaklaşacağımızı söylemek isterim. Yine en yakın sürede Alzheimer Gündüz Yaşam Evi açacağımızın da haberini vermiş olalım. Meclisimize sunulacak olan işbirliği protokolü ile Türkiye Alzheimer Derneğimizin değerli hekimlerinden tıbbi destek, hemşirelerinden eğitim desteği, gönüllülerinden de dayanışma desteği alacağımızı da eklemek istiyorum. Yine yaş dostu mekânlar oluşturarak açacağımız lokallerde yaş almış komşularımızı ağırlayarak sosyalleşeceğiz.”
Başkan Özmen son olarak 10 yıllık işi 5 yılda bitirmeyi hedeflediklerini dile getirerek şöyle devam etti:
“Eyüpsultan’da kronikleşmiş kentsel dönüşüm sorunları çözüldükçe, çocuk etkinlik merkezleri, kütüphaneler, paylaşımlı ofisler açıldıkça, trafik sorunu azaldıkça, ihtiyaca yönelik sosyal desteklerle insanlar nefes aldıkça, daha fazla gencimiz eğitim, sanat ve spor faaliyetlerimize katıldıkça komşularımızın hayat kalitesinin arttığını ve planımızın işlediğini göreceksiniz.”
İstanbul
03.12.2024