Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer öncülüğünde Ortak Akıl Zirvesi düzenlendi.
Editör: Cihan Serdar AKTAŞ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen zirveye, CHP Genel Başkan Yardımcısı-CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, CHP Esenyurt İlçe Başkanı Hüseyin Ergin, ESİDER Başkanı Turgut Şavlı, SANDER Başkanı Fatih Demir, ISIFED Başkanı Ahmet Faruk Kınacı’nın yanı sıra birçok iş insanı, sanayici ve dernek temsilcileri katıldı.
“Bir Başarı Hikayesi Yazılacaksa Esenyurt'ta Yazılacak”
Konuşmasına Esenyurt’un zayıf ve güçlü yönlerine dikkat çekerek başlayan Prof. Dr. Ahmet Özer; “Bir zincirin gücü onun en zayıf halkasıyla ölçülür. İstanbul'un zayıf halkası Esenyurt'tur. Dolayısıyla stratejik yer Esenyurt'tur. Bir başarı hikayesi yazılacaksa Esenyurt'ta yazılacak. Hem Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız açısından hem bizler açısından hem sizler açısından. Bu noktada hedefe ulaşabilmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ve Sayın İmamoğlu'nun önderliğinde Esenyurt Belediyesiyle sizin gücünüzü birleştirerek ortak bir sinerji yaratmak istiyoruz. Böylece nitelikli bir üretime geçebilir, yaratılan katma değerin tabana yayılmasını sağlayabilir ve Esenyurt'un da içinde olduğu toplumsal barışı ve huzuru gerçekleştirebiliriz. Buradaki temel amacımız bu.
“Sizlere Silikon Vadisi Vaad Ediyorum”
En büyük hayalinin yüksek teknolojiyi kullanarak Esenyurt’ta bir “silikon vadisi” kurmak olduğunu açıklayan Başkan Özer; “ Peki, Esenyurt için sanayi vizyonumuz nedir? Sayın Başkanım ilk olarak ARGE çalışmalarına önem vermemiz lazım. ARGE çalışmalarında bir yetersizlik görüyorum. Bu konularda çalışan çok değerli iş insanımız beni onaylıyor. Katma değeri yüksek üretime geçmemiz lazım. Zenginleşmenin yolu budur. Yoksulluk paylaşılmaz ama zenginlik paylaşılır. İşte size sürprizim bu yüksek teknolojiyi kullanarak Silikon Vadisi vaad ediyorum size. Bir matematik köy projemiz vardı zaten. Silikon Vadisi'nin İstanbul'da kurulacağı, kurulabileceği tek yer Esenyurt’tur. Bu altyapı var ilçemizde. Bize destek verin, sizin önderliğinizle İstanbul'da, burada böyle bir iş başaralım. İş adamlarımızla, örgütlerimizle bir araya geleceğiz. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa, hep birlikte elimizi taşın altına koyarak yapacağız.” dedi.
“Esenyurt’ta Teknokent Kuracağız”
Esenyurt’ta derhal başlatılması gereken çalışmalara da değinen Prof. Dr. Ahmet Özer; “Bir kent koalisyonu öneriyorum: Belediye, üniversite, iş adamları, mülki idare, sivil toplum kuruşları. Bu beş kurumun bir araya geldiği bir kent koalisyonu öneriyorum. Mesela Kayseri, Antep, Denizli, Konya bunu yaptı. Esenyurt niye yapmasın? Bu saydığım iller 10-15 yılda marka şehirler haline geldiler. Birlikte düzenleyeceğimiz bir sanayi çalıştayı ve sempozyumu öneriyorum. Acilen bir sanayi master planı çıkarmalıyız. Önümüzde ki on beş, otuz ve elli yılı planlayabiliriz. Bunun için de bir teknokent öneriyorum. Üniversite var, sanayi var ama bir teknoparkımız yok. Bunu mutlaka kurmalıyız. Ara eleman yetiştirmekle ilgili yüksek teknoloji enstitüsü kurulmasına öncülük edebiliriz. Ben geçmişte üniversite kurmuş biri olarak buna talibim. Siz evet derseniz bunu başarabiliriz.” açıklamasını yaptı.
“Özenli Bir Hizmet Dönemine İhtiyaç Var”
Konuşmasına yerel yönetimlere uygulanan pozitif ayrımcılığa dikkat çekerek başlayan Ekrem İmamoğlu ise; “Pozitif ayrımcılığa ihtiyaç duyan unsurlar şehrimizde, ülkemizde hep vardır, olacaktır. O bakımdan Esenyurt, kentleşme ya da hocamızın güzel tarifiyle kentleşememe meselesi üzerinde pozitif ayrımcılığa muhtaçtır. Özenli bir hizmet dönemine ihtiyacı vardır. O bakımdan acele etmeliyiz ve bu şehrin, bu ülkenin önüne yanlışları değil, doğruları sıralamanın güçlü bir gayretini ortaya koymalıyız. Bir seferberlik dönemi yaşatmalıyız bu güzel ülkemize, bu güzel cennet vatanımıza. O bakımdan pozitif ayrımcılık meselesi gerçekten biraz geniş bir sahaya sahip. Ülkemizin hangi katmanına biraz dokunsanız pozitif ayrımcılık talep etme hakkını kendinde görüyor. Aslında tüm bu süreçler iyi tartışılmalı.” dedi.