178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

173. Sayı

172. sayı

171 Sayı

170, Sayı

169. Sayı Kasım 2024

168. Sayı

167. SAYI

BAĞIMLILIKLARIN TÜRKİYE EKONOMİSİNE MALİYETİ YILLIK 78 MİLYAR DOLAR

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, bağımlılıkların Türkiye ekonomisine verdiği zararı ortaya koyan kapsamlı bir araştırma raporunu kamuoyuyla paylaştı.

TARİH: 7.08.2025 14:32
Son Güncelleme: 7.08.2025 14:34

 

“Bağımlılık Ekonomisi: Türkiye’de Sigara, Alkol, Kumar ve Uyuşturucu Bağımlılığının Ekonomik Maliyeti” başlıklı rapora göre, bağımlılıkların ülke ekonomisine maliyeti 78 milyar dolara ulaşmış durumda.
Önleme, savunuculuk ve rehabilitasyon alanlarında yürüttüğü çalışmalarıyla bağımlılıklarla etkin mücadele eden Türkiye Yeşilay Cemiyeti, hazırladığı bilimsel çalışmayla bağımlılıkların Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini kamuoyunun gündemine taşıdı. Rapor, Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, Yeşilay Denetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Seyithan Ahmet Ateş ve Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hüseyin Hayri Nuroğlu’nun katıldığı, Sepetçiler Kasrı’nda düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. 


“KALKINMA HEDEFLERİMİZİ SEKTEYE UĞRATAN OLDUKÇA YÜKSEK BİR MALİYET”
Basın toplantısında konuşan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, bağımlılıkların yalnızca kişilerin hayatlarını karartmakla kalmayıp, aynı zamanda Türkiye ekonomisine de büyük zararlar verdiğini şu sözlerle ifade etti.
"Bugün bağımlılıklar sadece bireylerin dünyasını yıkmakla kalmıyor; daha yıkıcı sorunlara sebebiyet veriyor. Ailelerin hatta ülkelerin geleceğini de tehdit ediyor. Dünyada farklı ülkeler farklı bağımlılık türleriyle baş etmekte ciddi güçlükler yaşıyor. Asya’da oyun bağımlılığı, Avustralya’da kumar bağımlılığı, Amerika’da ilaçların kötüye kullanımı ile ilgili bağımlılıklar neredeyse milli güvenlik tehdidi düzeyinde sorunlara yol açıyor. 
Dünya çapında aile içi çatışmalardan iş gücü kayıplarına, sağlık harcamalarından toplumsal huzursuzluklara, kazalardan suç ve şiddet vakalarına kadar geniş bir yelpazede etkisini gösteren bu toplumsal problem, ekonomimizi de derinden sarsıyor. Bağımlılıkların ekonomik maliyetini göz önüne seren raporumuzda yer alan veriler, Türkiye’nin her yıl 78 milyar dolarlık bir kayba uğradığını ortaya koyuyor.”

 

Bu büyük problemle etkin ve uzun vadeli bir mücadele verebilmek adına kurumlarının, özel sektörün ve toplumun tüm kesimlerinin birlikte hareket etmesi gerektiği açık. Tam da bu sebeple, Bağımsızlık Seferberliği’ni 2024 yılının Kasım ayında İstanbul merkezli olarak, Marmara Bölgesi'nde başlattık. Ardından Ege Bölgesi’nde, İzmir’de düzenlediğimiz geniş çaplı toplantıyla tüm Türkiye’ye güçlü bir çağrıda bulunduk. Biliyoruz ki, bağımlılıklarla mücadelede önleme faaliyetlerine odaklanmak gençlerimizi ve çocuklarımızı bağımlılıklardan uzaklaştırmak adına en güçlü adımdır. Bu yaklaşımın, sosyal yapımızı onarma ve ekonomik kayıplarımızı azaltmada büyük bir etki yaratacağını düşünüyoruz.”
BAĞIMLILIKLARLA MÜCADELE EKONOMİK KALKINMA İÇİN ÖNEMLİ
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Denetim Kurulu Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Seyithan Ahmet Ateş başkanlığındaki heyet tarafından hazırlanan rapor, bağımlılıkların toplumsal ve ekonomik düzeyde yol açtığı zararları bilimsel veriler ışığında analiz ediyor. Raporda yer alan veriler, bireysel harcamalardan sağlık giderlerine, kamu bütçesine binen yükten iş gücü kayıplarına kadar pek çok kalemde hesaplanan maliyetin, bağımlılıkların Türkiye ekonomisine her yıl milyarlarca dolarlık zarar verdiğini gözler önüne seriyor. 


Rapor kapsamında yapılan hesaplamalara göre; sigaranın yıllık ekonomik maliyetinin 24 milyar dolar, alkolün 9 milyar dolar, uyuşturucunun 5 milyar dolar ve kumarın maliyeti ise 40 milyar dolar olarak tespit edildi. Özellikle kumarın bağımlılığının ulaştığı çarpıcı seviye, sanal kumar bağımlılığını yaygınlaştıran platformların kontrolsüzce büyümesinin bir sonucu olarak göze çarpıyor. Sigara kullanımına bağlı hastalıkların sağlık sistemi üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkisinin milyarlarca liraya ulaştığının altı çizilirken, sigaranın neden olduğu sosyal maliyetin ve dolaylı ekonomik kaybın Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 2,2’sine karşılık geldiği görülüyor.  
BAĞIMLILIKLAR ÇEVRE VE DOĞAYA DA BÜYÜK ZARAR VERİYOR 
Türkiye’de son 20 yılda sigara satış hacminin 108 milyar adetten 150 milyar adete çıktığına ve %39 oranında arttığına dikkat çekilen raporda; doğaya atılan sigara izmaritlerinin yıllık 5000 çöp kamyonunu dolduracak hacme ulaştığı bilgisi de yer alıyor. Bu izmaritlerden bir kısmı göl ve denizlere karışırken zararlı etkileri 10 yıl süren su kirliliğine ve ekolojik sorunlara neden oluyor.
Çalışmada öne çıkan bir diğer önemli bulgu ise sigara kaynaklı yangınların ülke ekonomisine verdiği zarar. İstanbul ve İzmir İtfaiye Müdürlükleri’nin verilerine göre, yangınların büyük bölümü sigara izmaritleri ve kibrit kaynaklı tutuşmalar sonucu meydana geliyor. İstanbul’da yalnızca bir yılda meydana gelen 27 bin yangının yüzde 40’ının sigara kaynaklı olması konunun ciddiyetini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre sigara kaynaklı yangınların Türkiye’ye getirdiği doğrudan ekonomik yük, 4 milyar dolara ulaşıyor.

78 MİLYAR DOLARLA NELER YAPILABİLİR?
Türkiye Yeşilay Cemiyeti öncülüğünde hazırlanan “Bağımlılık Ekonomisi: Türkiye’de Sigara, Alkol, Kumar ve Uyuşturucu Bağımlılığının Ekonomik Maliyeti” başlıklı rapor, bağımlılıkların ülke ekonomisine verdiği zararın büyüklüğünü ortaya koyduğu gibi bu kaybın toplumsal faydaya nasıl dönüştürülebileceğine dair verileri de içeriyor. Rapora göre, bağımlılıkların Türkiye ekonomisine verdiği yıllık 78 milyar dolarlık zararla kamu yararına çok sayıda stratejik yatırım hayata geçirilebilir. 
⦁ 154 yeni şehir hastanesi 
⦁ 513 bin aileye yeni konut 
⦁ 18 milyon öğrenciye ücretsiz tablet ve yıllık eğitim desteği 
⦁ 15.000 kilometre uzunluğunda yüksek hızlı tren ağı 
⦁ 40 milyon haneye elektrik tedariki
⦁ 50 bin teknoloji girişimi ve projesine destek
⦁ 1.000 antik kent, müze ve tarihi alan restorasyonu

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

AK PARTİ'Lİ SAVCI SAYAN BAYRAMPAŞA’DA OLANLARA İSYAN ETTİ

ÇANKIRI YARENLER FESTİVALİ SULTANGAZİ’DE BAŞLADI

EYÜPSULTAN’IN ALTIN ÇOCUĞU BAŞARIYA DOYMUYOR

AK PARTİ BAYRAMPAŞA'DAN "TÜRKİYE YÜZYILI" MESAİSİ

MHP BAYRAMPAŞA'NIN ACI KAYBI

BAYRAMPAŞA'DA BOŞNAKÇA RÜZGARI BAŞLIYOR!

BAŞKAN VEKİLİ KAHRAMAN, HALI SAHALARI İNCELEDİ

İBRAHİM KAHRAMAN’DAN İTFAİYE HAFTASI ZİYARETİ

MEYDAN BÜFE YETKİLİLERDEN ÇÖZÜM BEKLİYOR

BAŞKAN VEKİLİ İBRAHİM KAHRAMAN'DAN BAYPAŞ'A ZİYARET

ÇİÇEĞİ BURNUNDA BAŞKAN VEKİLİ’NİN İLK DURAĞI “AŞEVİ”

BAYRAMPAŞA'DA STK'LAR GÜÇ KAZANMAK YERİNE GÜVEN KAYBETTİ

CHP 56. BULUŞMASINI EYÜPSULTAN’DA FİLİSTİN İÇİN YAPTI.

BAŞKAN GÖKSU’DAN ESNAFLARA GAZZE’YE DESTEK ÇAĞRISI

BAYRAMPAŞA KAYMAKAMI, SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İNŞAATINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

AK PARTİ BAYRAMPAŞA’DAN AFİŞLİ TEPKİ

SULTANGAZİ’NİN MERAKLI VE ÜRETKEN ÇOCUKLARI KAŞİF ÇOCUK’DA

İSTANBUL İTFAİYESİ 311. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ'NÜ ETKİNLİKLERLE KUTLUYOR

BAYRAMPAŞA YEŞİLAY’DAN YENİ EĞİTİM YILI ZİYARETİ

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
BAĞIMLILIKLARIN TÜRKİYE EKONOMİSİNE MALİYETİ YILLIK 78 MİLYAR DOLAR

İstanbul

28.09.2025

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:51
  • ÖĞLE 13:00
  • İKİNDİ 16:20
  • AKŞAM 18:59
  • YATSI 20:18

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 7 7 0 0 17 21
2.Göztepe 6 3 0 3 8 12
3.Fenerbahçe 6 3 0 3 5 12
4.Samsunspor 6 3 1 2 2 11
5.Trabzonspor 6 3 1 2 2 11
6.Antalyaspor 6 3 2 1 1 10
7.Gazişehir Gaziantep 6 3 2 1 -2 10
8.Alanyaspor 7 2 2 3 1 9
9.Beşiktaş 5 3 2 0 1 9
10.Konyaspor 5 2 2 1 3 7
11.İstanbul Başakşehir 5 1 1 3 1 6
12.Kasımpaşa 6 1 3 2 -2 5
13.Rizespor 5 1 2 2 -4 5
14.Eyüpspor 6 1 4 1 -6 4
15.Kayserispor 6 0 2 4 -8 4
16.Gençlerbirliği 6 1 5 0 -5 3
17.Fatih Karagümrük 6 1 5 0 -8 3
18.Kocaelispor 6 0 4 2 -6 2
  • Pazar 19.6 ° / 16.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 21 ° / 16.6 ° false
  • Salı 22.2 ° / 16.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı