BAĞIMLILIK BEŞİĞE KADAR DÜŞTÜ
Tarih: 30.11.2024 10:50 Güncelleme: 03.12.2024 12:56

BAĞIMLILIK BEŞİĞE KADAR DÜŞTÜ

Önceki zamanlarda sadece sigara, içki ve uyuşturucu bağımlılığı vardı. Bu bağımlılıklar da belli yaş üzerinde olurdu. Son zamanlarda gelişen teknoloji ve insanların kolay yaşam arzuları bağımlılığı beşiğe kadar düşürdü.

ÖZEL HABER: MEHMET CEYLAN

Önceki zamanlarda sadece sigara, içki ve uyuşturucu bağımlılığı vardı. Bu bağımlılıklar da belli yaş üzerinde olurdu. Son zamanlarda gelişen teknoloji ve insanların kolay yaşam arzuları bağımlılığı beşiğe kadar düşürdü. Bebek yaşından itibaren bağımlı bir toplum olduk.

İnsan hayatı kolaylaştıkça bağımlılıkların sayısı da arttı. Sadece alkol, sigara ya da uyuşturucu bağımlılığı değil artık sayıları çoğalan bağımlılıklarla da mücadele etmek zorundayız. Teknoloji bağımlılığı beşikten ölüme birçok insanın hayatında tehlike arz ediyor.  Kolay yaşamayı hedeflerken sayısız bağımlılığın pençesinde yaşam mücadelesi vermeye başladık.

Anne sevgisiyle yaşamın zorluklarını kucaklamaya çalışan bebeklere, anneleri kendi kolaylıkları için açtıkları sesli ve görsel teknoloji ürünleriyle avutmaya çalışıyorlar. Bebekler, bir süre sonra sesli ve görsel teknolojiye bağımlı bir bebek haline geliyor. 

Hayatta söz dinlemeyen, yapacağı şeyi görerek öğrenen alışkanlık yapan çocuklar, anne ve babalarının elinde oyuncak olan teknoloji nimetleri aynı zamanda çocukların da bağımlılığa alıştığı nimetler haline geliyor.

Anneler, bir elinde teknolojinin nimetleri diğer elinde kahve ile sabah keyfini yaşıyor ama bağımlılık yaptığının farkına varmadan, asli işlerini unutuyor.

Babalar eve geldiği zaman teknolojinin esiri oluyor, çocuklarına örnek olarak bağımlılığı gösteriyor.

Beşikten başlayarak belli bir yaşa kadar teknolojinin ve görselliğin bağımlısı olan çocuklar gençliğe adım attıkları zaman çevrenin özendirdiği ve tuzağa tutulmalarıyla önce sigara, içki daha da kötüsü madde bağımlılığına kadar yürüyorlar. 

Anne ve babaların çocuklarından kopuk yaşamaları, çocuklar aradıkları ilgiyi başka bağlarda bulmaya başlıyor. O bağların meyvesinin tadına göre gençler yön alıyor. 

Bazen doğru bağların tatlı meyveleriyle yön alırken, bazen de acı meyveleriyle dönülmez yola giriyor. 

Bağımlılık hayatımıza öyle bir yerleşti ki... Sayıları hızla artan bağımlılık çeşitleri beşikten mezara kadar her bireyin sanki bir yaşam parçası gibi oldu.

 

BAĞIMLILIK İNSANI KÖLELEŞTİRMENİN BAŞLANGICIDIR

Bağımlılığın çeşitleri, nedenleri üstünde durmak için asıl sebeplerini konuşmak gerekir. İnsanlık üstünde bağımlılık yoğunlaştıkça onun getirdiği rantı, çöküntüyü, topluma verdiği zararı düşünmek, kimlerin faydalandığını da irdelemek gerekir. 

Dünya üzerinde bağımlılık sadece sigara, alkol ve madde bağımlılığı olarak tasnif ediliyor. İstatistiklerde sadece sigara, alkol ve madde bağımlılığı üzerine yapılıyor. Fakat bugün bağımlılık öyle çok çeşitlendi ki, hayatımızın her anında her köşesinde görebiliyoruz. 

Bağımlılık bir taraftan sağlıksız bir toplum oluştururken, toplumların ruh sağlığını zorluyor, bütçelerini daraltıyor, ahlak kurallarından uzaklaşan, toplumları kendi değerlerinden uzaklaştıran bir süreci başlattığı açıkça görülüyor.

Bağımlılık toplum geneline yayılmış sigara, alkol, madde,  bağımlılık yapan imrendirici yiyecekler, kumar, teknoloji ürünleri, sanat adı altında yapılan özellikle diziler, TV programları, fanatiklik ve daha birçok bağımlılık sayılabilir.

Bu gün çeşitlemesi gün geçtikçe artan bağımlılıkların arkasında emperyalist dünyanın insanı avucunun içine almak ve köleleştirmek istemesindendir. 

SAĞLIĞI YOK ETME BAĞIMLILIĞI 

Sigara, alkol ve madde bağımlılığı toplumun sağlığıyla oynarken, imrendirici yiyeceklerde toplumun sağlığıyla oynadığı gibi bağımlı hale getiriliyor.

Sigara, alkol ve madde bağımlılığı sağlığı bozduğu bilinenlerdendir. Birde sağlığı bozduğu bilinmeyen özellikle çocuk ve gençlerin itibar ettiği içinde bağımlılık yapan ve zaman içinde sağlığı bozan yiyeceklerde vardır.

Sigara, alkol, madde ve yiyecek bağımlılığı sağlıksız bir toplum oluşmasında önemli bir etkendir. 

KUMAR BAĞIMLILIĞI

Kumar çeşitleri kolay kazanmayı imrendirirken, insan hayatına direkt etki yapan kaybettikçe bir taraftan kişilerin bütçesini yok ederken, diğer taraftan da ruh sağlığını ve aile yapısını da yok ediyor.

Gerek devlet eliyle gerekse özel sektör, sanal kumar çeşitleri toplumun değerlerini yok ettiği gibi tembel bir toplum haline getiriyor. Kumar aynı zamanda az kazandırıp çok kaybettiren bir kurgudur. İnsanlar bir kez kazancının verdiği hırsla çoğu kere kaybediyor. Kaybetmek hem bütçeyi, hem ruh sağlığını hem de aile hayatını bozuyor.

Kumar bağımlılığı aynı zamanda toplumsal değerleri yok ediyor. İktisadi hayata darbe vuruyor. Kumar bağımlısı kişiler toplumsal olayları, ülke meselelerini kendisine dert etmez. Onlar için tek çare, kolay yoldan kazanmak uğruna hırsının esiri olmayı çare olarak görürler.

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI 

Teknoloji hayatımıza yakın zamanda girdi. Öyle bir girdi ki, teknolojinin değişik versiyonları hayatımızda bağımlılığı da beraberinde getirdi. Hayatımızda çokta faydalı olan teknolojinin nimetleri bağımlılık derecesine gelince zararlı bir zehir haline geldi. 

Beşikteki bebek; anne ninnileriyle uyumak, ağlamasını annenin sıcak sevgisi ve annenin sesiyle susması gerekirken bebeğin önüne konulan bir tablet ve telefon görseliyle uyuyan, ağlamasını durduran bebekler bir süre sonra bunun bağımlısı oluyor. Çocukluk halinde elinden telefon düşmeyen bir çocuk haline geliyor. 

Çocuklarla birlikte anne ve babalar tüm dikkatlerini ellerindeki telefona yönlendiriyor. Anne ve babalar sohbetten uzaklaşıyor ve çocuklarla iletişimi kesiliyor. Çocuklar ve büyüklerin hepsi teknoloji bağımlısı haline geliyor.

Teknoloji bağımlılığının verdiği hasar ciddi derecede tedirginlik veriyor. 

Aileyi birbirinden koparıyor. Vakit kaybına sebep oluyor, bireylerin başka bir şeyle meşgul olmasını önlüyor.

TELEVİZYON BAĞIMLILIĞI

Televizyon bağımlılığı, fiziksel bağımlılık olmamakla birlikte Öforik etkisi nedeniyle televizyon izlemenin kişinin yaşamında önemli yer tutması da bir bağımlılık rahatsızlığıdır.

Televizyonların özellikle Öforik etkisini arttıran diziler, sabah kadın programları, son zamanlarda toplum üzerinde çokta etkili olan gündüz programları saatlerce kişiyi veya aile bireylerini ekran başına bağlıyor.

Sihirli camın verdiği bağımlılık toplum üzerinde ciddi etkilere yol açıyor. Aile örf ve adetlerinin hırpalandığı, zafiyete uğratıldığı, kişilerin ahlak dışı yaşamları, zengin ve gösterişli hayatlar, toplumun da bilinçaltı ruh sağlığını ciddi şekilde bozuyor.

Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi tarafından yayınlanan bir araştırma, çocukların uzun süre ekranlara maruz kalmaları nedeniyle sayısız sağlık riskiyle karşı karşıya olduklarını ortaya koyuyor. Bu aynı zamanda gelişim aşamalarında oldukça önemli olan dilsel, sosyal-duygusal ve bilişsel gelişimlerini de engelleyebilir.

Uygulanması kolay ve uygulamaya açık bu görüntünün verdiği etkiyle toplumdaki ahlak yapısı ve ailedeki sadakat etkisi de ortadan kalkıyor. 

 

TUTKU BAĞIMLILIĞI

İletişim araçları vasıtasıyla influence edilen kullanım ürünleri insan hayatında tutku haline getiriliyor. Toplumu üretmekten çok tüketim toplumu haline getiriyor. 

Alışveriş yapmanın psikolojik olarak rahatlattığını iddia eden bir toplumun tutku bağımlılığı rahatsızlığına yakalanmaması mümkün değildir. 

Gerek kıyafet, gerek kişisel bakım ürünleri gerekse de yiyeceklere karşı bireylerin tutkusu, alışkanlıkları da değiştiriyor. Bu değişim toplumu; özenti, tüketim ve kıskançlık duygularının yaşandığı bir toplum haline getirir.

 

BAĞIMLILIĞIN İDEOLOJİK SEBEPLERİ

Bağımlılıkların çeşitlerine baktığımız zaman hepsi de insan hayatına, sağlığına, ahlakına zarar veriyor.

İnsan hayatının özgürlüğü, kendi iradesinde yaşamasıyla mümkündür. Kendi iradesinde yaşayan bireyler dinamik ve değerler düzeyine bağlı toplumu oluşturur. Bu durum insanı ekonomik bir hayvan olarak gören emperyalist dünyanın pek işine gelmez. 

Emperyalist dünyanın, dünya görüş değerlerine ve ekonomik rantına karşı, dinamik toplumlar; kullanabilen modern, bağımlı, tutkulu köle olamazlar.

Bu durumu yok etmek için; sağlığı bozan, ahlak değerlerini yok eden, vakit öldürücü ve özentiyi artıran güçleri empoze ederek bireyleri dolayısıyla toplumu kendi mahzenlerine hapsederler.

Üretmeden tüketmek, okumadan bilgili gibi görünmek, vakitlerini boşa harcatmak, kısa sürede çok kazanma hırsı vermek, Öforik etkisini artırmak, materyalist düşüncenin etkisini artırmak toplumun DNA’sını değiştiriyor. Bu değişim bireylerin bilinçsiz olmasıyla birlikte yeni ama etkisiz bir toplum meydana getiriyor. 

ÇÖZÜM ETKİLİ DEVLET POLİTİKASI

Üretmeden tüketmek, okumadan bilgili gibi görünmek, vakitlerini boşa harcatmak, kısa sürede çok kazanma hırsı vermek, Öforik etkisini artırmak, materyalist düşüncenin etkisini arttırmak, toplumun DNA’sını değiştiren bir toplum, uçurumun kenarına gelmiş demektir. 

Acilen önlem alınmalı, etkili bir devlet politikasıyla da bu durumun önüne geçilmelidir. Etkili bir devlet politikasıyla etkin kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla bu kötü gidişe dur demek mümkündür. 

Devlet politikası toplumun değer yargılarını ön plana çıkararak, iletişim kontrolü, gelir adaleti, etkin eğitim ve öğretim ile bu sorun çözülebilir.

Abartı ve istismara yer vermeden toplum genelini etkisi altına alacak şekilde iletişim araçları ile kültür değerleri, toplum değerleri, ahlak değerleri empoze edilmeli, yaşam tarzı insan yaratılış değerlerine uygun doğallaştırılmalıdır. 

İnsan varlık sebeplerini bilmez, varlık sebebine uygun yaşantısından uzaklaşır, özenti içinde yaşarsa, bazı bunalımları da birlikte yaşar. Bu bunalımlar insanın farklı yönlere yürümesine sebep olur.


Anahtar Kelimeler: BAĞIMLILIK BEŞİĞE KADAR DÜŞTÜ

EN BÜYÜK ENGEL SEVGİSİZLİK

İMAR ARTIŞI MECLİSTEN GEÇTİ İBB OY BİRLİĞİYLE İPTAL ETTİ

MECLİSTE KADIN HAKLARI VE KADINA ŞİDDET TARTIŞILDI.

SULTANGAZİ BELEDİYESİ’NDEN 3 ÖĞÜN SICAK YEMEK

SULTANGAZİ’DE ARDAHAN GÜNLERİ

MİLLET BAHÇESİNDE TÜRK İSLAM ZANATLARI SERGİSİ HEYECANI

BAĞIMLILIK ve AİLE İLİŞKİLERİ

BAĞIMLILIKTA AİLENİN VE ÇEVRESEL ETKENLERİ

HOCA HAYRİ EFENDİ MERKEZ CAMİİ TEMELİ ATILDI

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELEDE YEŞİLAY’IN VİZYONU VE ÇALIŞMALARI

BAĞIMLILIK BEŞİĞE KADAR DÜŞTÜ

BEYLİKDÜZÜ’NDE “NESİLLER ARASI AKTARIM” SEMİNERİ DÜZENLENDİ

BAYRAMPAŞA'DA UZUN NAMLULU SİLAHLA DEFALARCA HAVAYA ATEŞ ETT

4-6 YAŞ KUR'AN KURSU ZİYARETİ

TEM OTOYOLU'NDA TRAFİĞİ FELÇ EDEN KAZA

BEYLİKDÜZÜ’DE “FARKINDALIK VE ERİŞİLEBİLİRLİK” ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

BÖLGE BİRİNCİSİ KÜÇÜK KIZLARDAN BAŞKAN KARABULUT’A ZİYARET

KADINA ŞİDDETE HAYIR SÖYLEŞİSİ: UMUT VARSA HER ŞEY MÜMKÜN

Video Galeri 1

30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
KORONA
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK

İstanbul

05.12.2024

  • İMSAK 06:35
  • GÜNEŞ 08:07
  • ÖĞLE 13:00
  • İKİNDİ 15:22
  • AKŞAM 17:43
  • YATSI 19:09
  • Perşembe 13.2 ° / 9.5 ° false
  • Cuma 12.8 ° / 8.4 ° false
  • Cumartesi 14.1 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 13 11 0 2 22 35
2.Fenerbahçe 13 10 1 2 24 32
3.Samsunspor 14 9 3 2 15 29
4.Eyüpspor 14 6 3 5 6 23
5.Beşiktaş 13 6 3 4 7 22
6.Göztepe 13 6 4 3 5 21
7.İstanbul Başakşehir 13 5 4 4 3 19
8.Rizespor 13 6 6 1 -5 19
9.Sivasspor 14 5 6 3 -4 18
10.Konyaspor 14 5 6 3 -5 18
11.Antalyaspor 13 5 6 2 -8 17
12.Trabzonspor 13 3 4 6 2 15
13.Gazişehir Gaziantep 13 4 6 3 -2 15
14.Kasımpaşa 13 3 4 6 -3 15
15.Alanyaspor 13 3 5 5 -4 14
16.Kayserispor 13 2 5 6 -12 12
17.Bodrum FK 14 3 9 2 -11 11
18.Hatayspor 13 1 7 5 -8 8
19.Adana Demirspor 13 0 11 2 -22 2
1.Galatasaray 13 11 0 2 22 35
2.Fenerbahçe 13 10 1 2 24 32
3.Samsunspor 14 9 3 2 15 29
4.Eyüpspor 14 6 3 5 6 23
5.Beşiktaş 13 6 3 4 7 22
6.Göztepe 13 6 4 3 5 21
7.İstanbul Başakşehir 13 5 4 4 3 19
8.Rizespor 13 6 6 1 -5 19
9.Sivasspor 14 5 6 3 -4 18
10.Konyaspor 14 5 6 3 -5 18
11.Antalyaspor 13 5 6 2 -8 17
12.Trabzonspor 13 3 4 6 2 15
13.Gazişehir Gaziantep 13 4 6 3 -2 15
14.Kasımpaşa 13 3 4 6 -3 15
15.Alanyaspor 13 3 5 5 -4 14
16.Kayserispor 13 2 5 6 -12 12
17.Bodrum FK 14 3 9 2 -11 11
18.Hatayspor 13 1 7 5 -8 8
19.Adana Demirspor 13 0 11 2 -22 2