Bayrampaşa`nın kabaca kökenleri açısından tasnifi şu şekildedir: Rumeli 42, Anadolu 30, Karadeniz 19, Güneydoğu 9 yüzdeleriyle oluşmaktadır.
Bayrampaşa köken olarak Rumelililerin ağırlıklı olduğu bir ilçedir. Göçmenlerin dayanışma ruhu, her seçimde kendini belli etmektedir. İbn Haldun`un asabiyeyi ikiye ayırdığını, birinin “kavim asabiyesi”, diğerinin ise “sebeb asabiyesi” olduğunu biliyoruz. Bayrampaşa`da bu iki asabiyenin de devrede olacağını, birbirine gireceğini ve neticeyi etkileyeceğini söyleyebiliriz.
GEÇMİŞ OY ORANLARI:
20 yıllık AK Parti iktidarının bir sonucu olarak, İstanbul `da yaşam kalitesi sıralamasında 33. sırada olan Bayrampaşa`nın son yerel seçimlerde toplam 162.329 geçerli oyun dağılımı iki rakip parti arasında Ak Parti 44,5, CHP 35,7 oylarla uzak yakın oldu.
Geçen seçimde Bayrampaşa`da 22.500 kişi sandığa gitmedi. Bu seçmenin sandığa giderek oy kullanmasını sağlayan parti, bu seçimlerde avantaj sağlayacaktır.
Son yapılan ankete göre Ak Parti 38,3, CHP 35,7 çok yakın görünüyor. Kararsızlar 11 civarında
kararsız seçmen İstanbul Bayrampaşa’da oldukça etkili olacağa benziyor. Çünkü hiçte azımsanmayacak oranda kararsız seçmen bulunuyor. Bu süreci iyi değerlendiren parti Bayrampaşa belediyesini kazanır.
BAYRAMPAŞA GENÇLERİ:
Bayrampaşa on bin gibi büyük bir ilk kez oy kullanacak genç seçmene sahip bir ilçedir. Bu gençlerin hangi partiye oy verecekleri şimdiden belli değil. Mevcut yapı ve Gezi parkı olayları nihilist ve hedonist bir gençlikle karşı karşıya olduğumuz gerçeğini suratımıza çarptı. Bu gençlerin bir özelliği de kendilerine tepeden inme, yüksekten bakma gibi cakalanmalara tahammül edememesi. AK Parti ise tamamen bir hiyerarşi partisi görünümünde. Bu kalıba bu gençler girer mi göreceğiz. Yoksa yanlış sloganlarla da olsa Cumhuriyet yürüyüşünde CHP ile olan gençlik bir muamma.
TEŞKİLATLARIN TAVRI:
Tayyib bey bu seçimlerde hasım olarak Camia`yı seçmiş görünüyor. Dershaneler çevresinde geçen tartışmalar bunun son göstergesi. Tayyib bey AK Parti`nin altın hissesini elinde bulunduran Fethullah Gülen`den bıkmış görünüyor. Erbakan`ın 28 şubatta tasfiyesiyle sığındığı şemsiyenin altından uzaklaşıp, kendisi bir şemsiye açmak arzusunda. Bunun bu seçimlere yansıması nasıl olacak ve Bayrampaşa bundan nasıl etkilenecek göreceğiz. Bu arad Kemal beyde Sarıgül evliliğinden etkilenip Bayrampaşa’yı Sarıgüle’mi bırakacak yoksa kendi atadığı ilçe başkanına adaylık kurdelesini takacak mı?
CHP ile HDP
CHP ile HDPnin İstanbul`da ittifak arayışı gerçekleşirse, genellikle AK Parti’ye oy veren Kürt seçmen, kendisine güçlü bir adres bulabilir. Bayrampaşa`da bu oran %9,5 civarındadır. Aslında CHP adayına oy vermeyecek olan kimi Kürt seçmenlerin, bu seçimde tercihlerini değiştirmesi olası gözüküyor. 2-3 puanlık CHP`ye yöneliş bile hassas bir dengede olan Bayrampaşa`da sonucu etkileyebilir görünüyor.
CHP’nin Balkan kökenliler İlhan Demirok, ZahitGürdal, adı Sarıgül’le anılan Bahri Sipahi zayıf son günlerde kamuoyuna bomba gibi düşen Ayhan Bölükbaşı, gene bölgenin çok iyi tanıdığı Hasan Mutlu ipi göğüsleyecek AK parti’yi zorlayacak adaylar.
MHP`NİN TAVRI:
MHPnin yerel seçimlerde CHP ile işbirliği yaptığı her zaman söyleniyor. Bu seçimlerde İstanbul`da güçlü bir çalışma yapmamaları durumunda, MHP’lilerle uyumlu çalışma potansiyelindeki bir CHP adayı, mesela Ayhan Bölükbaşı, Hasan Mutlu bu tabandan da oy almayı başaracaktır. Bunun Bayrampaşa AK Parti’ye etkisi de negatif olur.
SP`NİN TAVRI:
SP`nin bu seçimlere ciddi hazırlanması, geçen her seçimde ikircikli davranan, bu seçimlerde de gerçek adresinde bulunan ve hatta bir paraşüt atama bekleyen kimi SP`li önde gelenlerin olmayışı, SP`nin bir zaafiyeti değil, avantajı olarak görünüyor. Daha sıkı ve net bir kadro ile SP kendi tabanını seferber eder ve AK Parti`ye karşı net tavır koyarsa, bu belediyenin el değiştirmesi ile neticelenebilir.
HAS PARTİ NE YAPACAK:
Önceki seçimlerde SP`nin üst kademesinde bulunan ama AK Parti `ye oy veren, daha sonra Has Parti simidine tutunarak, son vagondan AK Parti trenine atlayan 40-50 kişilik ekip, AK Parti `de hiç de beklendikleri gibi karşılanmadı. Kendilerine sandık müşahitliği gösterilen ağır abiler, siyasetten tasfiye olmanın acısı içersinde görünüyorlar. Ellerinde pazarlık yapabilecekleri partileri de olmadan cascavlak ortada kalanların ağababaları, paraşüt adaylık beklentisinde. Adaylar açıklanınca avcunu yalayacak bu ekibin seçimde nasıl davranacağı meçhulümüz olduğu gibi, seçimi de etkileyecek kıymette görünmüyor.
VATAN MAHALLESİ:
İmkan maksimizasyon, kaynak transferi, kontrol merakı ve hesapsız-kitapsız işe kalkma alışkanlığı, Bayrampaşa AK Parti yöneticilerini kendi elleriyle kurdukları tuzağa düşürmüş görünüyor. Seçime bir yıl kala, hiç bir makul gerekçe yokken Kentsel Dönüşüm kararı alanlar, bunun arkasındaki ranta tamah edenler, şimdi projesiz, plansız, stratejisiz bir büyük işe kalkışmanın maliyetini, Vatan Mahallesindeki sandıklardaki patlamayla alacaklar gibi görünüyor.
Evleri başlarına yıkılma tehlikesi ile muhatap kılınanlar, bunun hesabını, onların yuvalarından rant elde etmeye çalışanların partilerinden soracak gibi duruyor.
AK PARTİ ADAY ADAYLARI
Bayrampaşa`da 12+1+1 aday sözkonusu. Bu adayların bedeli bankaya yatırmış ve dilekçeyi Truncu dosyayı tamamlamış aday adayı sayısı Atilla Başkan ile birlikte 12 kişidir.
Bunların dışında ilçe başkanı Cemil Yıldız`ın da ciddi olarak adaylığı söz konusudur.
Bir de, Has Parti`den geçme Şükrü Gülle de adaylar arasında sayılmalıdır.
Biz adayları beş başlık altında değerlendirmeyi uygun buluyoruz.
1. Sütun: Bu sütunda Atilla başkan yer almaktadır. Zaten mevcut belediye başkanıdır ve Sayın Erdoğan`ın ahbabıdır. Eğer, Bayrampaşa`da kendisiyle girilecek seçimde negatif bir netice alınacağı algısı Genel Başkan`da oluşmaz ise, adaylık açıklaması gerçekleşecektir. Şu anda Atilla başkanlı AK Parti’nin oy oranları, yukarıda belirlediğimiz gibidir.
2. Sütun: Bu sütunda ilçe başkanı Cemil Yıldız yer almaktadır. Kendisi her ne kadar “ben aday değilim, teklif gelirse reddetmem” diyorsa da, gerek ilin, gerekse bölge sorumlusu olan ve olmayan milletvekillerinin kendisi için Ankara`da kulis yaptıkları bilen kalplerin dikkatinden kaçmamaktadır. Zaten stafları, bunu açıkça ilan etmekten perva etmemekte, bu çalışmaların Atilla başkan`da oluşturacağı negatif algıya da aldırmamaktadırlar. Bu eylemleri, Atilla başkandan ümit kestikleri şeklinde yorumlanıyor ve Atilla başkanın aday gösterilmesi durumunda teşkilatın tepe noktasıyla yeni bir meydan muharebesi ufukta görülüyor.
Cemil başkan ile girilecek bir seçimin, AK Parti’nin taban ve blok oyu olan %35i fazla aşamayacağı kanaati kamuoyunda oldukça yüksek. Kaldı ki aday yapılmasa bile ilçe başkanı olarak başında bulunacağı bir seçim çalışmasının, Ak Parti`nin kendi ayağına kurşun sıkmak olacağını ve adayın, bu mesele ile uğraşmaktan seçim çalışması yapamayacağı görüşü mevcut.
3. Sütun: Resmi başvuru yapan, Atilla başkan dışında on bir aday bulunmaktadır. Bunlar arasında kayda değer Ali Murat Duman, Recep Kırpat, Emin Şen ve Ali Kahraman ile Muzaffer Erdoğral bulunmaktadır. İlk iki sütundan bir aday çıkaramayan Ankara, bu isimlere fokuslanacak ve bunlar arasından birini kıymetlendirmeye çalışacaktır.
Bu adaylardan Ali Murat`ın kendi ekibi olması ve “yapı” ile bir irtibatının bulunmaması bir avantaj gibi değerlendirilebilir. Ancak Ankara`daki ağır dostları da şansını artırıyor.
Diğer adayların ise, “yapı” tarafından kolay kuşatılabilir ve yönlendirilebilir oldukları değerlendirilmektedir.
Birde “yapı” dışında partiye de yeni katılmış gibi görünse de Bayrampaşa konumuna iyi yansıyan arakasında federasyon gibi bir güç olan Sedat Akbay, Bürokrat yapısıyla BM’lerde başbakanın tayıni ile Türkiye’yi temsil eden Hasan Türksel çıtanın bir kenarına koyalım.
4. Sütun: Bu bölümde tek başına Şükrü Gülle yer almaktadır. Genel Başkan yardımcısı olan Numan Kurtulmuş`un yapacağı manevraya umut bağlamış görünen ve ortalıkta pek görünmemeyi tercih eden bu aday adayı, teklif gelirse reddetmeyecek görünmektedir. Şansı ise, Numan beyi tanıyanlar için, pek yüksek görünmemektedir.
5. Sütun: Bu bölüm aday adayları ise, insanların muhayyilesinin genişliğine kalmış. Ben merkez camii parkında nasdan birinin Hakan Şükür ismini telaffuz ettiğini duydum ve bunu makul bir çözüm olarak gördüm. Ak Parti’nin Bayrampaşa’daki düşüşüne engel olacak böyle parlak bir isim, seçimi kazanmaları için olağanüstü bir imkan sunacaktır. Hoca Efendi-Reis çatışmasına kurban gitmezse.
Netice:
Tüm bu veriler gözden geçirildiğinde, bu seçimlerde de kritik partinin SP olacağı görünüyor. Bu parti tabanı, yapılanları sineye çeker ve davayı bir kenara bırakarak pragmatik seçmen davranışı göstermez ise, AK Parti’nin hangi aday olursa olsun, Bayrampaşa`da seçimi kaybetmesi mukadder görünüyor.
Genel Merkez, yani Tayyib bey bir çözüm bulamaz ve mevcut hal ile seçime gitme kararı alırsa, AK Parti teşkilatını ve belediyesini bir felaket beklemekte. Geliyorum diye basbas bağıran bu felakete tedbir geliştirmeyen AK Parti teşkilat mensupları, 20 yılın günahını tüm belediye çalışanlarına ve AKP seçmenine, ekmek kapılarından olma ve sosyal yaşam alanlarından çekilmeleriyle sonuçlanacak bir seçim neticesini yaşayacaklar gibi görünüyor.