Bayrampaşalılar Srebrenitsa Soykırımı Anneleri`yle buluştu.
Bayrampaşa Belediyesi Kültür Merkezi " Yüzyılın Kadın Kahramanları" özel programını 8 Mart`ta gerçekleştirdi.Öncelikli olarak Srebrenitsa Soykırımının 18. yılı Fotoğraf Sergisini gezen Bayrampaşalı`lar yüzyılın kadın kahramanlarını yalnız bırakmadılar.Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner konuşma yaptı. " Sırpların büyük zulmüyle beraber bir acı yaşandı.Bosna`da bir katliam, bir soykırım yapıldı ve bu Birleşmiş Milletlerce de ifade edildi.Bunu 2007 yılında başaranlar kıymetli annelerimiz.Bu başarıyla beraber de Sırpların soykırım yaptıkları tescil edildi.Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bunu soykırım olarak kabul etti.Böylece bu zulm Soykırım olarak Dünya`da ilan edilmiş oldu.Bu başarı Annelere ait dedik ve bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nde bir araya geldik.Bosna`da, savaşta tamamen katledilen, eşleri ve çocukları öldürülen orada bulunan anneler var.Acı ve ızdırap çektiler.Bu Annelerimizin ızdıraplarını bir nebze olsun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nde, rahatlatmak adına Bosna`daki katliamı temsilen 3 annemizi sizlerle buluşturduk.Annelerimizden Munira Subasiç, Srebrenitsa Anneleri Derneği`nin Başkanı. " diyerek sözlerine devam etti. " Biz bu olayı unutmadık, unutturmayacağız.Büyük bilge adam Cumhurbaşkanı, Bosna halkını yapılan anlaşmayla kurtardı. O anlaşma yapılmasaydı, orda bir tane Boşnak Müslüman kalmayacaktı.Bizler Bayrampaşa Belediyesi olarak Bosnaya sürekli gidip geliyoruz, oranın insanlarına gönül bağıyla bağlıyız.Bugün Dünya Kadınlar Günü, artık annelerimiz, çocuklarımız ölmesin, bir daha savaş görmeyelim." diyerek merhum Ali İzzet Begoviç`in adını Bayrampaşa`da yaptırılan 2013-2014 yılında açılacak olan Bayrampaşa Anadolu İmam Hatip Lisesi`ne verdiklerini dile getirdi.Aydıner, "Ayrıca Srebrenitsa`da bu sene yapacağımız iftar programında Bosna`da katletilen Boşnak Müslüman kardeşlerimizi anacağız.Bu proje Ramazanın üçüncü gününe denk gelirken, bizlerle beraber halkımızı da iftar yemeğine bekliyoruz.Bosna meselesi bir davadır, orda çoluk çocuk demeden katliam yapılmıştır lütfen duyarsız kalmayalım.Biz Boşnak Müslüman kardeşlerimizi Hollandalı`lara teslim ettik, onlar sahip çıkmadılar, cezalandırılmalılar.Bunun için de Munira Hanım gerekli suçlamaları yapmıştır" derken sözlerine son olarak " Bizler Bosna`ya hertürlü yardımı eksik etmeyerek burada bulunan annelerimize de maddi ve manevi destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz." diyerek programa katılan tüm vatandaşlara teşekkür ederek Srebrenitsa Annelerine hediye verdi.
Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasiç, " Bu katliama engel olmamış, bilakis sebep olmuş insanların cezalarını çekeceklerini dile getirerek, katliamda yaşanılanları hissetmek onları anlamak için herkesi yıldönümlerine davet etti." Sözlerine " Onları hiçbir zaman affetmeyeceğiz, hiçbir zaman unutmayacağız ama bizden sonra kalanlara bütün yaşadıklarımızı öğreteceğiz.Ancak bu şekilde düşmanlığı yeneceğimizi düşünüyorum.Doğrulara ulaşıp, Bosna`yı yaşatacağız." diyerek konuşmayı bitirdi.
Hollandalı Bosnalı Aktivist Jehanne van Vloerkom ise; " Türkiye`ye gelmelerini sağlayanlara teşekkür ederek; biz gelecek nesillerin yaşam kaynağı olmak istiyoruz." dedi.
Programa Oyuncu ve Sunucu Şoray Uzun da katıldı. " Koşa koşa geldiğini dile getiren Uzun, salondaki vatandaş sayısının önemli olmadığını, sadece Srebrenitsa`da kaybettiklerimizin asla unutulmayacaklarını söyledi.Soykırım sırasında bir annenin evladının kabrini ararken yaşadığı duyguları anlatan Şoray Uzun; " Onlar oğullarını kaybettiler ama burda bir oğulları var " diyerek sözlerine son verdi.
Haber-Kaynak: Meltem ŞANLI
İstanbul
21.11.2024