Hesaplarımız tüm öğrencilerin geleceği için

Hesaplarımız tüm öğrencilerin geleceği için

Bayrampaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Kenan KIRALİ ile yeni eğitim sistemi ve bölgedeki okulların son durumlarını konu alan bir röportaj gerçekleştirdik.

-Efendim, öncelikle yeni dönem şimdiden hayırlı olsun. 4+4+4 Eğitim isteminin de uygulanmaya başlayacağı bu döneme Bayrampaşa olarak hazır mısınız?

Teşekkür ederim. Bizim planlarımız ve hesaplarımız doğrultusunda herhangi bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum.

Yakın zamanda İmam Hatip Orta Okulunun kayıt işleri ile ilgili sıkıntılar mevcuttu. Bayrampaşa’da İmam Hatip Ortaokullarında herhangi bir sıkıntı var mıdır ver ise bu sıkıntı çözüldü mü?
İlçemizde bununla ilgili herhangi bir sıkıntımız yok, Biz Mobil İlköğretim Okulunu İmam Hatip Ortaokulu olarak belirledik, oradaki çocuklarında Şair Baki İlköğretim Okulu’na girmesini planladık. Zaten Şair Baki İlköğretim Okulumuz da on sınıf boştu bu on sınıfta o ihtiyacı karşılayacak dolayısıyla herhangi bir sıkıntı oluşturmayacak. Lise olarak da Rıfat Canayakın Lisesi’ni İmam Hatip Lisesi olarak belirledik. Buradaki öğrenciler de diğer okullara gönderilecek. Yani Bayrampaşa’da öğrenci yerleştirme açısından herhangi bir sıkıntı oluşturmayacak.

 “Komşu İlçelerden öğrenci alımını durdurduk”

 -Bayrampaşa okullarına komşu ilçelerden de oldukça ilgi var. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

 Evet. Geçmiş yıllarda Bayrampaşa’ya komşu ilçelerden çokça öğrenci akını oluyordu ama artık ilk önceliğimiz Bayrampaşalı gençler. Daha sonrasında komşu ilçelerden öğrenci alacağız. Geçen sene İnönü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve Tuna Lisesi’nin istatistiklerine baktık, gelen öğrencilerin üçte ikisi komşu ilçelerden geliyor. Zaten Anadolu Liselerine yerleşenlerin dışında yaklaşık 4000 mezunumuz var biz onları bir şekilde kendi okullarımıza yerleştireceğiz.

4+4+4 Eğitim sisteminin gelmesiyle birlikte medyada prefabrik sınıfların açılıp açılmaması tartışması vardı. Sizin okula yeni başlayan çocuklarla ilgi sınıf sayılarında yaptığınız planlama nasıl?

Geçen sene 95 sınıfımız vardı bu sene 150 ye yakın sınıf açacağız. Geçen sene kullanılmayan bazı odalar vardı, her okul kullanmayan odalarını da sınıf haline dönüştürdü. Bizim havuzda görünen öğrenciler dikkate alındığında sıkıntı yaşamayacağız. Bizim hesaplarımız havuzda bulunan tüm öğrencilerin geleceğine göre yapıldı. Fakat kimi özel okula gider, kimi 60-66 aylık arası olanlar ise isteğe bağlı biz onları da gelecekmiş gibi hesap yapıyoruz ama bir kısmı da gelmeyebilir. Biz en kötü şartları göz önüne alarak hareket ediyoruz. Prefabrik sınıf konusuna gelince şu an bizde böyle bir sınıf yok. Üç tane okulun bahçesi müsait fakat yapılırsa ana sınıf olarak kullanacağız. Şair Şinasi İlköğretim Okuluna bir tane anasınıfı yapıldı ve de çok güzel oldu.

Bayrampaşa’da hangi okullar değişti ve gelen tepkiler nasıl?

İmam Hatip Ortaokulu olarak belirlediğimiz Mobil İlköğretim Okulu ile birlikte Tuna Lisesi’nde de değişikliğe gittik. Sağlık Meslek Lisesi olarak verdiğimiz bu karar çok isabetli oldu. Çünkü sektörde müthiş bir talep var. Bayrampaşa için çok hayırlı bir karar verdiğimizi düşünüyorum. Şu anda İstanbul’da Sağlık alanında böyle büyük kapasiteli başka bir okul yok.

Bölgede yıkılan okullarla ilgili son durumlar nedir peki?

Bayrampaşa’da okul yapabilmek için arsa sıkıntımız var ve şu anda üç tane arsa mevcut. Toplumun %7 sine tekabül eden engellilerimiz için bir okulumuz yok bu da tabii ki lazım. Şu an da okul türlerinin, ilkokul ve ortaokul olarak değişti biliyorsunuz. Beş tane ilkokulumuz yıkıldı ve yeniden yapılıyor. Bunlar yapıldığında hangisinin ilkokul hangisinin ortaokul olacağı daha net görülebilecek.

Okullardaki giriş çıkış saati ile ilgili ne diyeceksiniz?

Çünkü medyada havaların kararması ile birlikte sıkıntı yaratacağını söyleyenler var. O konuda “Ağzı olan konuşur” tabiri soruya verilecek en net cevap. Zaten ilkokul kısmı öğleden sonra başlayacak. Yeni müfredatta sadece 5. sınıflarda ders saati sayısı arttı, buna bağlı olarak da 1 ve 4. Sınıflar arasındaki sınıfların ders saati sayısı düştü. İstanbul ölçeğinde baktığımız zaman kışın akşam saat beşte hava kararıyor, yani altıda da çıksa karanlıkta çıkmış olacak, bir saat içinde değişen bir şey olmayacak. Bu olayı konuşanlar, olayları başka yerlere çekiyorlar.

Geçmişte ikili eğitim yapılmıyordu da şimdi mi yapılıyor?

İşi karalama kampanyasına dönüştürmeleri ayıp. Böyle yaparak inanılırlığını da kaybediyorlar. 21. Yüzyılda Bilim çağında çocuklarımız ne kadar yetiştirebilirsek dünya ile o şekilde yarışacağız. Bakanlığımız Dünya genelinde yaklaşık 40 kadar ülkeye baktı, ders saatleri en düşük olan ülkeler arasındayız. Dolayısıyla bizde çocuklarımızın geleceğini daha iyi planlamak zorundayız.

Bayrampaşa’da Akıllı Tahta uygulaması başlayacak mı?

Geçen sene bölgemizde mevcut değildi, bu sene pilot bölge olarak bu sene Hüseyin Bürge Anadolu Lisesi’nde uygulanacak…

Yıkılan okullarla ilgili servis planlaması var mı? Siz mi belirliyorsunuz yoksa Okul Aile Birliğine mi bırakıyorsunuz?

Biz, genelde öğrencileri, yıkılan okullarına en fazla iki kilometre uzakta yerlere gönderdiğimiz için yol problemi çıkmıyor. Ancak eğer aileler isterse okul aile birliği ile kendileri çözebilir.

Son olarak yeni dönemle öğrencilere söylemek istedikleriniz nelerdir?

En büyük temennim, bütün sancılara rağmen hayırlı ve başarılı olması... Düşüncem geleceğimiz olan yavrularımıza herkesin destek vermesi. İyi bakarsanız iyi görürsünüz; şaşı bakarsanız şaşı görürsünüz. Herkese başarılar diliyorum…

Anahtar Kelimeler: