SP Bayrampaşa İlçe Başkanı İsmail Acar basın toplantısında Bayrampaşa Belediyesi 2009-2018 bütçesini değerlendirdi.
Kitapcık haline getirdikleri Bayrampaşa belediyesi 2009 ile 2018 arasını tablolar halinde sunum yapan İsmail Acar bütçenin doğru kullanılmadığını söyledi.
SP Bayrampaşa İlçe Başkanı İsmail Acarın sunumundan ana hatlar şöyle;
Geçen ay Bayrampaşa Belediyesi 2018 bütçesi Belediye meclisinden geçti ve kamuoyu ile paylaşıldı. Biz de Saadet Partisi olarak 2018 bütçesi ve daha da geniş mana da 2009 2018 yılları arası Bayrampaşa Belediyesi Mali Analiz Raporunu kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
EKONOMİK VERİLER-TESPİTLER
Dünya da, Ülkemiz de, Bayrampaşa da Ekonomi ve mali Sisteme ve işleyişe dair tespitlerle başlayalım.
Dünya’da 62 kişinin serveti 3,6 milyar insanın gelirinden fazla, Dünya’da %1’lik zenginin payı %99 dan fazla, 5-10 kişinin serveti 2,5 milyar insanın yaşadığı ülkenin gelirinden fazla
Dünya’da tablo Şairin;
Allah`ın on pulunu bekleye dursun on kul
Bir kişiye tam dokuz dokuz kişiye bir pul
Kurt yapmaz bu taksimi kuzulara şah olsa
Dediği cinsten.
Peki ülkemizde durum farklı mı?
2002 yılında 2 milyar dolar olan tüketici kredileri 89 artarak 124 milyar dolara ulaşmıştır.
2002 den 2018 e kadar genel bütçe den yapılan faz ödemesi 765,6 milyar liradır.
2017 yılı bütçesinde 57,5 milyar faiz ödemesi ayrıldı.
2017 Bütçesi açıklanırken Maliye Bakanı şöyle diyordu ‘’ "Bu, çok partili siyasi hayatımız döneminde hiçbir iktidara nasip olmamış, rekor niteliğinde bir başarıdır.’’
Ve yine geçen haftada Ekonomi Bakanı Zeybekci: Coşmuş bir ekonomimiz var demişti.
Ekonomi için bu tespite katılmak mümkün değil katıldığımız kanaat ekonomidençok Sn. Bakanın coştuğudur.
Bayrampaşa da durum ne?
Bayrampaşa Belediyesinin Faiz Giderleri Gerçekleşmesi 2009 yılında 440 bin TL iken 8 yılda %662 oranında artarak 2016 yılında 3,4 milyon TL olmuştur.
Bayrampaşa Belediyesi 8 yılda Faize 16.664.689 TL ödemiştir.
Bayrampaşa Belediyesinin 2016 yılsonu itibariyle kısa vadeli borçları 33 milyon TL’ye, uzun vadeli borçların ise 76 milyon TL’ye çıkmıştır. Bayrampaşa Belediyesi’nin Toplam borcu ise 109.119.268 TL dır.
Anglo –Sakson zihniyetin öyle bir ekonomi anlayışı var ki; yazı da gelse tura da gelse kazanacak sistemi kuruyor. Bunu kurgulamadan parayı havaya atmıyor.
Sistem millet kazanıyor sloganları eşliğinde tıkır tıkır işlemeye devam ediyor.
Üretmeyen kazanamaz, kazanmayan tasarruf yapamaz, tasarruf yapamayan ise borçlanarak yaşamak zorundadır. Borçlanan da ne kadar mücadele ediyorum dese de Faiz lobisine çalışır.
Dünya da da Ülkemizde de Bayrampaşa da daranta değil üretime dayalı, hakkaniyet içerisinde paylaşıma dayalı Adil Ekonomik Düzene ihtiyaç vardır.
Kıymetli Basın Mensupları, Değerli Bayrampaşalılar
Dünya da, ülkemiz de, bölgemiz de önemli hadiselerin cereyan ettiği günlerden geçiyoruz.
Dış politikada ciddi kırılmalar yaşanıyor.
İşte bu sebepten dolayı teenni ile hareket etmek, sorumluluğumuzu kuşanmak durumundayız..
Ülkemizde şehirler iyi yönetilmiyor. Bunun pek ifade edilemeyen, üstü örtülen pek görülmek istenmeyen bir nedeni var.
Nedir peki bu neden?
Şehirlerin siyasetçi sermaye ittifakı ile yönetilmesi ve bu düşüncenin de rağbet görmesi, sahanın buna göre dizayn edilmesi, şekillendirilmesidir.
Meseleye bu perspektiften baktığımız zaman bugün yaşadığımız sorunlarıdaha iyianlayabiliyoruz.
İşin temelini, meseleye bakışı, idealler, ilkeler, değerler değil de rant belirlemeye başladığı an tıkanmalarla, savrulmalarla karşı karşıya kalıyoruz.
Rant; ahlakın, erdemin önüne geçtiği zaman öncelikler değişmeye başlıyor.
Bugün ilçemiz de de yaşadığımız sorunların arka planında bu gerçek yatmaktadır. Başınızı bir kaldırıp bakın, bunu göreceksiniz.
Şehrin imarı, dönüşümü, yenilenmesiancak insana bakışın, yani zihniyetin yenilenmesi ile mümkündür.
Emek, gayret, eğitim, mücadele, ehliyet, liyakat bunlar fırsatçılığa kurban ediliyor. Fırsatçılık ahlakın önüne geçiyor.
Değer yargılarımızda ciddi sapmalar var. Onun adamı, bunun adamı, şunun adamı anlayışı her alanda karşımıza çıkmaya işler de bu minval üzere görülmeye başlandıysa bura da büyük bir yanlış var demektir.
Onun için Bizler Saadet Partililer ve Milli Görüşçüler olarak;
Sözümüzü, tavrımızı, duruşumuzu, meselelere bakışımızı, şartlar, menfaatler, konjektür değil ahlakımız, inancımız, vicdanımız, ilkelerimiz, değerlerimiz belirlemelidir diyoruz.
İşte bu sebepten dolayı, yıllardır ısrarla önce ahlak ve maneviyat diyoruz.
Siyasette, ticarette, ziraatta, caddede, sokakta, mecliste, belediyede, yerelde, genel de öncelik Ahlak ve maneviyat olmalıdır. Önceliğin ahlak olmadığı yerde, toplumsal cinnetleri, buhranları, felaketleri yaşamaya mecbur kalırız.
Kıymetli Basın Mensupları, Değerli Bayrampaşalılar
Siyaseti amaç ve geçim kapısı görenler savrulmaya, umutları boşa çıkarmaya mahkûmdurlar.
Siyaset; meşruiyetini bireylerin hak ve özgürlüklerini koruma amacından alan, en üst siyasi organizasyon olan devlet eliyle, hak ve adalet ilkeleri çerçevesinde insanlara hizmet etme işidir.
Siyaset irade ortaya koymaktır. Siyaset bir tercihtir. Siyasette hislerle hareket olmaz. Siyasette düşmanlık da olmaz. Asıl olan ülke ve milletin menfaati ise, asıl olan müşterek geleceğimizse, sorumluluğumuzu kuşanmak mecburiyetindeyiz.
Kesinlikle Siyaset ahiret öncelikli yapılmalıdır.Siyasette tercihler; hukuki, ahlaki, vicdani normlar içerisinde yapılmalıdır.
Siyaset bir araçtır. Kurum ve müesseseler birer araçtır. Araçlar amaç edinilemez. Asla ve hiçbir zaman, amaca varmak için her şey mubah görülemez, görülmemelidir.
Merkezinde insan olmayan, dünya ve ahiret saadetini esas almayan siyasi düşünce ve zihniyet, Hakkın rızası ve milletin hayır duasını alacak hizmetler ortaya koyamaz.
Hamaset ve kayıkçı kavgasından, kutuplaşmadan medet umanlar ancak kuruyan ağacın yapraklarını cilalamaya matuf işler ortaya koyabilirler.
SP hamaset yapanların değil, kınayanların kınamasına aldırış etmeden, yorulmadan, yıkılmadan, sarsılmadan inandığı yolda yürüyenlerin, mücadele edenlerin yeridir. Onun için burada bulunmak, bu çatı altın da yer almak,Yaşanabilir bir Türkiye, Yeniden Büyük Türkiye ve Yeni Bir Dünya idealleri için çalışmak Saadet Partililerin en büyük alametifarikalarıdır.
Kıymetli Basın Mensupları, Değerli Bayrampaşalılar
Böyle bir girişten sonra bir araya geliş amacımız olan “Bayrampaşa Belediyesi 2009-2018 Mali Analizi” raporuyla ilgili düşüncelerimizi paylaşalım.
Saadet Partisi Bayrampaşa İlçe Başkanlığı olarak Mahalli İdareler Birimimiz uhdesinde, alanında uzman arkadaşlarımızın ve birbirinden kıymetli akademisyenlerin katkı ve görüşleriyle yaklaşık 1.5 yıl süren bir ekip çalışması ile Bayrampaşa Belediyesi 2009-1018 yılları mali tablolarını gelir giderlerini, mali hedeflerini, bilançolarını, uygulamalarını, bu konu ile ilgili mevzuatı değerlendirdiğimiz “Bayrampaşa Belediyesi 2009-2018 Mali Analizi” raporunu kamuoyu ile paylaşmak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız.
Bu vesile ile raporun hazırlanmasında emeği geçen İl ve İlçe Mahalli İdareler Birimimizdeki çalışma arkadaşlarıma, görüş ve katkılarıyla bizlerden desteklerini esirgemeyen uzman ve akademisyenlere huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyor şükranlarımızı arz ediyorum.
Ülke kalkınmasının yerelden başlayarak, genele yaygınlaştırılmasını savunan Saadet Partisi, ülkemizde özellikle son 15 yıl içerisinde uygulanan ekonomik ve sosyal politikaların sonuçlarını yerel bazda inceleyerek halkımızın dikkatine sunmaktadır. Özellikle kırsal kesimlerden şehirlere doğru, şehirlerden de diğer şehirlere doğru yoğun göçler yaşanması sebebiyle yerelde derinleşen sorunlara, “Yaşanabilir bir Türkiye”, doğrultusunda çözümler sunmaktadır.
2009-2011 yıllarında bulundukları illeri terk eden insanlarımızın sayısı yaklaşık üç milyonu aşması, Anadolu’nun adeta boşaltılması son yıllarda uygulanan politikaların insan eksenli bir yerel yönetim anlayışıyla bağdaşmadığının göstergesidir. Rantı esas alan bir anlayışın yerel yönetimlere hâkim kılınması ve böylece şehirlerimizin sosyal dokusu tahrip edilerek, insanlarımızın birbirine yabancı hale getirilmesi önemli bir sorun olarak karşımızdadır.
Mevcut yerel yönetim anlayışı nedeniyle toplumsal ahlâk ve barış zedelenmiştir. Böylece şehirlerimiz ciddi sosyal ve toplumsal sorunlarla karşı karşıya kalmış, adeta suç merkezi haline getirilmiştir. Delirten değil dirilten, ayrıştıran değil kucaklayan olmaya özen gösteren şehircilik anlayışının terk edilmesi, temel bir problemdir.
Siyasi geleneğimiz ve değerlerimiz itibariyle dünyaya, ekonomiye, siyasete bakışımızda ölçülü, insaflı, merhametli olmayı esas alan bir topluluk olarak, hakkı söyleme, iyinin, güzelin, doğrunun, yanında, yanlışın ise karşısında olma hususunda tespitlerimizi ve önerilerimizi ortaya koymak arzusundayız. Çünkü, Siyasi Partilerin, bilhassa muhalefetin topluma ve seçmene karşı sorumlulukları kapsamında yapması gereken en önemli vazifelerden bir tanesi de şüphesiz denetim mekanizması ile doğru olana destek, yanlışa ise engel olmaktır.
Denetim, planlanan işlerin amaç ve hedeflere ulaşacak şekilde gerçekleştirilip gerçekleştiril-mediğini belirlemek ve saptanacak sapmaları ve sorunları gidererek sistemin en etkili ve verimli çalışmasını sağlamak bakımından, yönetimin en yaşamsal işlevlerinden biridir. Mali denetim, kamu mal ve hizmetlerinin, kamu harcamalarının, kamu gelirlerinin ve kamu malvarlığının mali mevzuatın ve maliye biliminin önceden belirlediği amaç ve kurallara uygunluğunu araştırır.
Saadet Partisi olarak, yapmış olduğumuz bu çalışmanın, Bayrampaşa Belediyesi’nin faaliyet ve işlemlerinde hataların önlenmesine, çalışanların ve belediye teşkilatının gelişmesine, yönetim ve kontrol sistemlerinin geçerli ve güvenilir olmasına, Bayrampaşa ve Bayrampaşalıların hakkının korunması ve kamu yararına katkı sağlayacağını ümit ediyoruz.
Bu çalışma Bayrampaşa Belediyesinin 2009-2018 yılları arasındaki Mali Performansını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada elde edilen verilerin tamamı mevzuat çerçevesinde hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılmış olan Stratejik Plan, Performans Programı ve Faaliyet Raporları gibi resmi dokümanlar/raporlardır.
Kamu kaynaklarını kullanarak faaliyetlerini yürüten belediyelerin bu kaynakları ne kadar etkili kullandıkları çok önemli bir husustur. Çoğunlukla belediyelerin büyük bütçeli reklamlarla yürüttükleri sosyal-kültürel hizmetlerin gölgesinde kalan mali boyutun irdelenmesi ve kamunun gerçek sahibi olan halkla / vatandaşla / seçmenle paylaşılması gerekmektedir.
Kıymetli Basın Mensupları, Değerli Bayrampaşalılar.
Şimdi planladığımız üzere ve vaktimizi değerlendirme adına Bayrampaşa Belediyesi 2009-2018 Mali Analiz sunumuna geçmek istiyoruz.
SUNU PLANI
2015- 2019 Stratejik Planının Değerlendirilmesi
Misyon-Vizyon ve İlkelere İlişkin Değerlendirme
Hedef ve Faaliyetlere İlişkin Değerlendirme
2016 Yılı Faaliyet Raporunun Değerlendirilmesi
2018 Performans Programı ve Bütçesine Yönelik Değerlendirmeler
Mali Performansın Değerlendirilmesi
STRATEJİK PLANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
MİSYON İFADESİNİN DEĞERLENDİRMESİ
Misyon: Misyon kısaca, kurumun kişiliği, kimliği ve varlık nedeni olup kuruluşun "varlık sebebim nedir?", yani "Niçin varım?" sorusuna verdiği cevaptır.
2010-2014 Stratejik Planı’ndamisyon ifadesi; “Yerinden kentsel dönüşüm projeleriyle estetik bir görünüme sahip binalardan oluşan, yeşil alanları, geniş ve bakımlı sokakları, otoparkları, yeniden düzenlenmiş sanayi yapısıyla güler yüzlü ve mutlu insanların yaşadığı sosyal, kültürel ve ticari açıdan cazibe merkezi bir ilçe olmak”
2015-2019 Stratejik Planı’ndamisyon ifadesi; “Yaşanabilir Bir Bayrampaşa İçin Halkımızın Mutluluğunu Her Şeyin Üzerinde Tutmak”
Değerlendirme: Misyon ifadesinin akılda kalıcı olması açısından kısa tutulması olumlu iken, belediyenin görev ve yetkilerine, varlık amacına ilişkin soruya cevap vermeyen soyut bir ifade olması zayıflıktır.
VİZYON İFADESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Vizyon: Bir kurum için realist, güvenli, çekici bir gelecektir. Bir idealdir, bir ümittir. Kuruluşun "Ne olmak istiyoruz" sorusuna vereceği cevaptır.
2010-2014 Stratejik Planı’ndavizyon ifadesi; Halkımızın inanç ve değer yapısıyla bütünleşerek önemli kararları onlarla birlikte vermek, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir Bayrampaşa için yeni kaynaklar yaratmak, mevcut kaynaklarımızı daha verimli bir şekilde kullanmak ve kentsel dönüşüm sürecini zamana yayarak halkımızın mutluluğunu her şeyin üzerinde tutmak
2015-2019 Stratejik Planı’ndavizyon ifadesi; “Mutlu ve Güler Yüzlü İnsanların Yaşadığı Sosyal, Kültürel ve Ticari Açıdan İstanbul`un Cazibe Merkezlerinden Biri Olmak”
Değerlendirme: Vizyon ifadesinin rutin görev ve sorumlulukları hatırlatmak yerine iddialı, çekici, heyecan verici olması ve uzun ifadeler yerine akılda kalacak şekilde kısa tutulması olumlu değerlendirilen bir husustur.
İLKELERE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME
İlkeler, bir kurumun misyonunu yerine getirmek, vizyonuna ulaşmak için çaba sergilerken bağlı kalacağı değerleri ifade etmektedir. İlkeli davranmak, başarının ve güvenin temel şartıdır. Özellikle kamu kurumlarında ilkeli olmak daha büyük önem arz etmektedir. Çünkü kamu kurumları, kamu kaynaklarını kullanarak, kamudan aldığı yetkiyle, kamuya hizmet üretmektedirler.