Bayrampaşa Belediye Meclisi Aralık ayı olağan toplantısı 1. Oturumu Rasim Bilgehan başkanlığında toplantı.
Toplantıda 14 maddelik gündemin 12 maddesi ilgili komisyonlara oy birliği ile giderken, gündemin 7. maddesinde Marmara Belediyeler Birliği eğitim anlaşması, 9. Maddesinde de Veteriner fakültesi ile anlaşma yapmak için belediye başkanına yetki verilmesi de oy birliği ile kabul edildi.
Belediye meclisinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme hakkı konusunda ve geçtiğimiz günlerde ki Adana Aladağ’daki yurt yangını ile ilgili gündem dışı konuşmalar yapıldı.
Gündem dışı ilk konuşmayı AK parti Meclis Üyesi Leyla Aygün 5 Aralık Kadının Seçme ve Seçilme hakkının verilmesiyle ilgili yaptı.
Leyla Aygün konuşmasında “Medeni kanunla birlikte Türk kadınına ekonomik ve sosyal haklar verildi.Kadınların politik haklarını kazanması 1930lardan itibaren başladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk`le, Türk kadınına ilk önce 1930larda belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı verilmesi daha sonra 1933`de köy muhtarı ve ihtiyar heyetine seçilme hakkını kadınlara kazandırıldı. 5 Aralık 1934`te kadınlar parlamentoya katılma hakkını elde ettiler. Demokrasinin önemli bir aşaması tamamlanırken kadınlar seçme ve seçilme hakkını ilk kez 1935 seçimlerinde kullandılar, 17 kadın milletvekili TBMM`ye girmiş oldu. O yıllarda kadın milletvekillerinin parlamentoda yer almasında diğer ülkeler arasında yer alıyordu. Ak Parti döneminde 2002`den bu yana yerel seçimlerde kadın meclis üyesi sayısı artmış ve kadın belediye başkanları,belediye başkan yardımcıları temsil oranları Ak Parti döneminde artmaya devam etmektedir.Recep Tayyip Erdoğan`ın önderliğinde başörtülü kadınlarımız 80 yıl sonra seçilme haklarını kullanabildiler. 2014-2019 İstanbul`da Ak Partili 137 bayan üyemiz meclislerimizde temsil edilirken Ak Parti kadın milletvekili sayımız 2002`de 12 iken bugün 34 kadın milletvekilimiz parlamentoda temsil edilmektedir.
Kadınların siyasi süreçlerde söz sahibi olması ekonomik ve sosyal kalkınmaya doğrudan katkısı olmakla beraber, tayin etmek ve karar mekanizmalarında aktif rol üstlenmesi, genç Cumhuriyet`in imajını daha da güçlendirdiğini işaret etmiştir ve bu olumlu tablonun ilerleyen süreçlerde de meclis ve yerel yönetimler düzeyinde kadın temsilinin artmasına da vesile olacaktır” dedi.
CHP Meclis Üyesi Cüneyt Darılmaz ise Sabri Akpınar Parkı ile ilgili daha önce vermiş olduğu bir teklif ile ilgili teşekkür ederek başladığı konuşmasında kadına seçme ve seçilme hakkı, engellşiler ve yurt yangını ile ilgili açıklamalar da bulundu. Cüneyt Darılmaz konuşmasına şöyle devam etti.; “Bildiğimiz üzere seçme ve seçilme hakkı dünyada birçok ülkeden önce Türkiye’mizde 5 Aralık 1934 Yılında Cumhuriyet Halk Partisi İktidarı döneminde hanımlarımıza verilmiştir. Medeni kanunda bu tür düzenlemelerle kadınlarımız modern hayatta erkekler ile birlikte eşit şartlar ile günlük hayatlarına devam etmektedir. Birçok ülkede de düzenlemeler yapılmış ancak zaman içerisinde bazı rejim değişiklikleriyle maalesef hanımların mevcut kazanmış olduğu haklar elinden alınmıştır Afganistan örneğinde olduğu gibi. Ben burada ‘hanımlarımızın hakkının verilmesi’ denilmesini çok sevmiyorum. Çünkü verilmiş dediğimiz zaman sanki bir lütuf edilmiş gibi bir anlam çıkıyor. Çünkü kadınlarda erkekler gibi eşit haklar ile yaratılmış insanlar biz onlara bir lütuf vermiyoruz zaten olması gereken burada beyan edilmiş ve kanunlarla güvence altına alınmıştır umarım tüm Dünya kadınları elde etmiş olduğu hakları sonuna kadar koruyacaklardır. Bütün çağlarda maalesef kadınlarımız hep baskılara maruz kalmışlardır, hep ezilmeye çalışılmışlardır bunların sonucunda bir çok ülkede ağır bedeller ödemişlerdir ama yinede ben kadınlarımızın ellerindeki hakları koruması yönünde temennisin de bulunmak istiyorum. Verilen yani giden haklar bir daha kolay kazanılmıyor bedeller ödemek zorunda kalınıyor.
Engelliler haftası ile ilgilide engelliler için birçok yerde birçok uygulamalar yapılıyor. Yürüyüş alanları, kaldırımlar düzenleniyor ancak bazı eksiklikler görüyorum Türkiye geneli için bunu söylüyorum sadece belediyemiz için değil ama belediyemizde özellikle yürüyüş yolları görme engelliler için bazı sarı farklı renkli tırtıl yapılıyor maalesef bunların önünde araba bırakılıyor. Bunların zabıta kanallarıyla mı olur çok ciddi denetlenmesi gerektiğini düşünüyorum, çünkü bizim orada 5 dakika bir şey bırakıp gideceğiz ama bizim 5 dakika gördüğümüz zaman görme engelli vatandaşın kaza yapması veya herhangi bir konuda engel olabiliyor. Dolayısıyla bununla ilgili biraz daha fazla halkı denetim noktasında bu tip yerlere araç bırakılmaması noktasında hiçbir şekilde mazur görülmemesi gerekiyor. Onların bizden beklentileri acımak değil bizden beklentileri gündelik yaşam için normal sıradan bir insan olarak kabul edilmesidir.
Adana da çıkan bir yangın var bir yurtta nedenleri vesaire çok açmayacağım ama bu tip yerler Bayrampaşa’ da sokak aralarında yangın merdivenleri olmayan yurtlar var. Bunları bizim bina yapısı olarak denetlemeye yetkimiz olduğunu düşünüyorum bir an önce ekstra bir denetlemeye gidilmesinde fayda görüyorum ki yarın öbür gün bizde de bu tip sıkıntılarla karşılaşmayalım ki çocuklarımız ölmesin zarar görmesin.
Geçen ay Küba devriminin lideri Fidel Castro vefat etti. Dünyada kabul görünmüş bir devlet adamı onu da buradan saygıyla anıyorum. Yaptıkları hataları ve günahlarıyla dünyaya damgasını vurdu ve çok ciddi bir mücadeleden geldiler. Kendisini buradan saygıyla anıyorum”
AK parti meclis Üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Can Balekoğlu; “ Üzerimize düşen bu konuda engelli vatandaşlarımızın toplumda engellerinin hissetmemeleri için gerekli olan şartları sağlamaktayız hem de katkıda bulunmaktayız bu manada zaten AK Parti iktidarında bu konuyla ilgili yasal düzenlemeler yapılmış ve pozitif ayrımcılık yapılmıştır burada. Belediye olarak bizlere düşen görevlerde var. Fiziki şartların uygun olan sokaklarda görme engelli vatandaşlarımızın tekerlekli sandalye olsun, parklarda rahat rahat dolaşabilmesi için elimizden geldiğince bu imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Kamu kuruluşlarında özellikle engellilerin yararlanabilmesi için çalışmalar yapılıyor. Bu noktada bunlar yeterlı mı, yeterli değil diye düşünüyorum ama bunun içinde öncelikle denetim olacak. Farkındalık yaratmak için her şeyin başı eğitim ve çocuklarımızı bu konuda bilinçlendirmek gelecek nesillere daha iyi olacak çünkü her adamın başına polis veya denetim ekibi koymamıza imkan yok. Kendimizin de engelli adayı olabileceğimizi unutmamamız gerektiğini ve vatandaşa empoze ederek bu konuda daha duyarlı olmalarını sağlamamız gerekli. Bayrampaşa Belediyesi olarak bu olaydan sonra daha aktif denetimler yapılıyor ama burada da yine her işin başı eğitim çünkü gerekli önlemler alınmıyor. Adana’daki yangında gördüğümüz gibi yangın merdivenini kapısının kitlenmiş olması böyle bir felaketi doğurdu. Bu noktada da bin nasihattan bir müsübet daha iyi diyoruz ama her işin başı eğitim olduğunu düşünüyorum. Baltaş noktasında da tek bizi sevindiren şeyin ölümün olmamasıydı. Maddi kayıplar var bunların karşılanması noktasında da Büyükşehir Belediyemiz, Valiliğimiz, Başbakanlığımız, Cumhurbaşkanlığımıza kadar giden bir konu. Bu noktada da hem maddi hem manevi düşük faizli krediler gibi onların yaralarını sarmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
İstanbul
23.11.2024