Bayrampaşa Belediyesi Fizik Tedavi ve Engelliler Rahabilitasyon Merkezi?nde Rehber Köpekler Derneği Başkanı Nurdeniz Tuncer engelli hakları ile ilgili seminer düzenledi.
Seminerde derneklerinin amacından bahsederek rehber köpeklerin görme engelliler açısından önemini, görme engelli kişilerin imza haklarını, malülen emekliliğin detaylarını, indirim haklarının neler olduğunu, engellilerin çalışma haklarının neler olduğunu ve çocukların engeli ne olursa olsun eğitim hakkının elinden alınmaması gerektiği dile getirdi.
Rehber Köpekler Derneği Başkanı Nurdeniz Tuncer derneklerinin amacıyla ilgili ve rehber köpeklerle ilgili şunları söyledi. ‘‘2014 yılında Rehber Köpekler Derneği’ni kurduk. Rehber Köpekler Derneği’nin ilk amacı; engelli bireylere bu özel eğitimli köpeklerin temin edilmesini sağlayarak, toplum içerisinde sosyalleşmelerini ve bağımsız hareket etmelerini sağlamaktır. Rehber Köpekler Derneği’nin 7 tane eğitim alan yavrusu var. Bunlar Golden ya da Labrador cins köpekler oluyor. Barınak ve sokaklardan köpek alamıyoruz. Genetiğini bilmemiz gerekiyor. Çünkü; görme engelli birisine yaklaşık 8 yıl kadar hizmet ediyorlar.
Rehber köpekler, görme engelli bireylere eşlik ederek bağımsız hareket etmelerini sağlamak amacı ile eğitilmiş özel köpeklerdir. Siz sokağa çıktığınız zaman karşıdan karşıya geçerken ya da bir sandalyeye otururken sandalyenizin önüne gelerek sandalyenizin yönünü gösteriyor. Bir belediye binasına girdiğiniz zaman kapıyı size yönlendirebilecek kapasitede zeki ve eğitimli köpeklerdir. Görme engelliler için yetiştirilen köpekler eğer onlar için düzenlenen sınavlardan geçemezlerse diğer engel gruplarına yönlendiriliyorlar’’ dedi.
Seminerin ikinci bölümünde ise Rehber Köpekler Derneği Başkanı Nurdeniz Tuncer engelli haklarının neler olduğunu ve bunların hukuki dayanaklarından bahsetti.
``Engelli hakları, 5378 sayılı engelli hakları kanunuyla temel noktaları ulusal standartlarda sağlanmış durumdadır. Engelli için gereken tüm haklar vardır. Öncelikle ailenin ve toplumun bunu bilmesi gerekiyor. Engelli yakınlarının bu kanunları bilmesi dışında engellilerinde inançlarının olması gerekiyor. Erişilebilirlik bizim en temel haklarımızdan bir tanesidir. Erişilebilirlik fiziksel ve dijital olmak üzere ikiye ayrılır. 2018 yılına kadar tüm engel grupları ile ilgili bina girişlerinin, ulaşım araçlarının ulaşılabilir olması sağlanacaktır. Dijital erişilebilirlik ise web sitelerin görme engellilere göre tasarlanıp, kişinin okumasını ve yazmasını sağlamaktır. Artık üniversitelerde engelli departmanları var. Şuan da en güzel gelişmelerden bir tanesi engelli çocuklarının annelerine part-time zamanlı çalışma hakkının getirilmesidir.
Arttık spor ile uğraşan engelliler için avantajlar var. Dünya Şampiyonu, Avrupa ve Ülke Şampiyonu olduklarında ömür boyu maaş bağlanıyor. Spor ile uğraşırlarsa hem kendilerine güvenleri gelmesi açısından hem de sosyalleşmeleri açısından bu çok önemli. Bu konuda, bulunduğunuz bölgedeki spor merkezlerinden ya da belediyelerin imkanlarından faydalanalım. Çocukları evde tutmayalım’’ diye konuştu.
Seminerin son bölümünde ise katılımcılar Nurdeniz Tuncer’e sorular sorarak engelli hakları ile ilgili ve sosyal hayatta engel teşkil eden (ör bankalarda rampaların bulunmaması) konularda neler yapabileceklerini sorarak bilgi aldılar.
İstanbul
25.11.2024