İstanbul 9. İdare Mahkemesi tarafından "şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve tekniklerine ve hukuka uygun olmadığı" gerekçesiyle iptal edildi.
2008 yılında yıkılan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin (İBB) kentsel dönüşüm alanı ilan ettiği Bayrampaşa Cezaevi arazisi için hazırlanan imar planları, İstanbul 9. İdare Mahkemesi tarafından "şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve tekniklerine ve hukuka uygun olmadığı" gerekçesiyle iptal edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkiyetinde olan 148 bin metrekare büyüklüğündeki eski Bayrampaşa Cezaevi arazisine yapılacak yaklaşık 2 bin 200 konuta, Bayrampaşa`da deprem riski altında bulunan binalarda yaşayan vatandaşların taşınması, vatandaşların taşındığı bölgelerdeki riskli yapıların ise yıkılması hedefleniyordu. Yaklaşık 15 bin kişi için tasarlanan projede konutların yanı sıra 350 yatak kapasiteli devlet hastanesi, okul, cami, otopark gibi hizmet alanları da yer alıyordu.
"Bölgeye yapı, nüfus ve araç yükü getirir"
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, İBB Meclisi`nin 2012 yılında kentsel dönüşüm alanı olarak ilan ettiği arazi için hazırlanan imar planlarını bölgede yapı, nüfus ve araç yoğunluğunu arttıracağı gerekçesiyle yargıya taşıdı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi "yapılaşma şartları yönünden şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve tekniklerine ve hukuka uygun olmadığı" sonucuna vararak planların iptaline karar verdi.
Olumsuz emsal teşkil edecek
Şehir Plancıları Odası yaptığı yazılı açıklamada, “İstanbul`un en yoğun ilçelerinden biri olan ve İstanbul`da yaşanacak bir depremde mevcut sağlıksız yapılaşma düzeni nedeniyle büyük kayıpların yaşanmasının muhtemel olduğu Bayrampaşa İlçesi`nde, mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi`ne ait olan bir alanın "açık alan" olarak bırakılmayarak; çevre yapılaşma koşullarının çok üzerinde bir yapılaşma şartının bölge için tanımlanmasının yapı, nüfus ve araç yoğunluğunu arttıracağı bu nedenle de yakın çevresi açısından da olumsuz emsal teşkil edeceği çok açıktır" ifadelerini kullandı.
Açıklamada, İBB`ye ait olan arazinin açık alan veya donatı alanı olarak kullanılabileceği, ayrıcalıklı imar haklarıyla yapılaşmaya açılmasının şehircilik ilkeleri açısından kabul edilebilir nitelikte olmadığı vurgulandı.
Aynı arazi için yapılan imar planları daha önce iki kez yargıya taşınmış, yapılan plan değişiklikleri ile mahkeme kararları kadük duruma düşmüştü.