BAYRAMPAŞALI KÜÇÜK BİLİM ADAMLARINDAN BÜYÜK BAŞARI

BAYRAMPAŞALI KÜÇÜK BİLİM ADAMLARINDAN BÜYÜK BAŞARI

Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi öğrencileri Google Science Fair proje yarışmasında Avrupa Kıtası elemelerini geçerek 3 ayrı kategoride dünya finaline kaldı.

Bilim Merkezi öğrencilerinden Muhammed Fatih Candan ve Elif Gökçem Çınar’ın proje öğretmeni Ersin Ertürk danışmanlığında hazırladıkları “Gören Eller” projesi, Google Science Fair proje yarışmasında Avrupa Kıtası elemelerini geçerek 3 ayrı kategoride dünya finaline kaldı.

Proje, görme engelli vatandaşlara eğitim alma aşamasında büyük kolaylıklar sunacak. Dokunmatik ekranlardan faydalanarak hazırlanan projede renk algılayıcı sensörler kullanılarak görme engellilerin ekrandaki şekilleri ve matematiksel ifadeleri tanıması sağlanıyor. Tasarlanan ‘akıllı eldiven’ sayesinde görme engelli birey, ekrandaki şekilleri ve yazıları algılayabiliyor.

Görme engellilerin metinleri okuyabilmeleri için halen kabartma yazılar, nesneleri algılayabilmeleri için de 3 boyutlu tasarımlar kullanılıyor.

Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi Genel Koordinatörü Hasip Gönülkırmaz, Bilim Merkezi olarak 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında 40 öğrenci ile 26 bilimsel proje hazırladıklarını ve çeşitli yarışmalarda 18 ödül aldıklarını söyledi.

Hasip Gönülkırmaz şunları kaydetti: “Bu yıl ve geçmiş yıllarda yaptığımız projelerle çok büyük başarılar elde ettik. 2012’de Avrupa Genç Bilim Adamları Proje Yarışması’nda Orijinallik Ödülü aldık. Ancak Google Science Fair proje yarışması dünya çapında bir yarışma. Böyle bir yarışmada bütün dünyada 30 proje arasında yer almak büyük başarı. Öğrenci ve öğretmenlerimi kutluyorum. Umarım finalde de başarılı olurlar.”

Editör: Zeynep Yeşilyurt



Anahtar Kelimeler: