Depremin yıkıcı etkisini en ağır şekilde yaşayan Antakya Medeniyetler Korosu, 6 Şubat gecesi 7 üyesini kaybetmiş, Koro Şefi Yılmaz Özfırat ise 8 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkarılmıştı. Etkinlik kapsamında, koro sahneye çıktığında depremin gerçekleştiği 04.17 sahneye yansıtıldı ve kronometre sembolik olarak durduruldu. Koronun bu anlarda seslendirdiği “Maraş’tan bir haber geldi” türküsü salonda duygusal anlar yaşattı.
Programa İstanbul halkı büyük ilgi gösterirken, İstanbul Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır ve çok sayıda vatandaş etkinliğe katıldı.
Başkan Bahadır: "Şu Anda O Acıları Sarıyoruz"
Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, etkinlikte yaptığı konuşmada "Depremlerde ne yazık ki bir personelimizi de kaybettik. O gece Hasan Doğan Spor Kompleksi’nde yardımların organize edildiği ana merkezde, vatandaşlarımızın seferber olduğunu gördük. Kederde, üzüntüde hepimiz bir aradaydık. Bugün hem ağlayalım, hem hüzünlenelim, hem de depreme karşı bilinçlenelim istedik" ifadelerini kullandı.
Konserin duygusal anlarından biri de Başkan Bahadır’ın, Koro Şefi Yılmaz Özfırat’ın davetiyle sahneye çıkması ve "Hatay" adlı şiiri okuması oldu.
Yılmaz Özfırat: "Umudun Müziği Olmak İstiyoruz"
Depremin yıkıcı etkilerine rağmen umudun tükenmediğini vurgulayan Koro Şefi Yılmaz Özfırat, "İki yıl geçti, çok zor bir süreçti. İnsanlar evlerini, yurtlarını, her şeylerini kaybetti. Ama umudumuzu yitirmedik. Hatay, bir anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğuyor. Büyük bir çalışma var, insanlar birbirlerine sarılıyor ve yeniden ayağa kalkıyorlar. Bugün acının müziğini yapıyoruz, ancak artık beyaz giyiyoruz. Umudun müziği olmak istiyoruz ve bir şehrin yeniden nasıl doğduğunu göstermek istiyoruz" dedi.
Depremde Kaybedilen Kuzey Kıbrıslı Sporcular Anıldı
Konser sırasında, Adıyaman’da yıkılan İsias Otel’de hayatını kaybeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımı öğrencileri de anıldı. Koro, “Mağusa Limanı” adlı Kıbrıs türküsünü seslendirirken, depremde yaşamını yitiren genç sporcuların fotoğrafları sahneye yansıtıldı.
Depremzedeler için bestelenen "Derdin Ne Hatay" eseri de izleyicilerle buluştu. Şarkıya eşlik eden görüntüler, deprem anındaki yıkımı ve sonrasında yaşanan zorlukları hatırlattı.
Filistin ve Gazze İçin Özel Anma
Konserde, Filistin, Gazze ve Lübnan’daki savaş mağdurları da unutulmadı. Gazze’de öldürülen çocukların görüntüleri sinevizyonla sahneye yansıtılırken, koro özel olarak hazırladığı parçalarla barış ve dayanışma mesajı verdi.
Türküler ve Unutulmaz Eserler Seslendirildi
Konserin ilerleyen dakikalarında koro solisti Meltem Bingöl Altunay bir kaside okurken, diğer solist Celal Kıssacık ise büyük ilgi gören bir barak havası seslendirdi. Programın finalinde ise hep bir ağızdan “Hayat Bayram Olsa”, “İzmir Marşı” ve “Bir Başkadır Benim Memleketim” eserleri seslendirildi.
Konserin kapanışında, Müslüm Gürses’in yorumuyla hafızalara kazınan "Bir Yer Bulalım Dünyadan Uzak" ve Ferdi Tayfur’un "Bak Yine Şafak Söküyor" parçaları koro tarafından icra edildi. Bu anlar, izleyicilere unutulmaz duygusal anlar yaşattı.
İstanbul
15.04.2025