Tarih: 02.11.2023 09:55

ALİYA İZZETBEGOVİÇ BAYRAMPAŞA’DA ANILDI

Facebook Twitter Linked-in

Aliya İzzetbegoviç’in vefatının 20.yılında düzenlenen anma programını, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bayrampaşa Belediyesi ve Anadolu Mektebi ortaklaşa düzenledi. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma programına Bayrampaşa Kaymakamı Dr. Soner Şenel, Bayramapaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Güçlü, Bayrampaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Suat Mamur başta olmak üzere okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Atila Aydıner programda şöyle konuştu: “ Bilge Kral, her şeyden önce insanlığın evrensel sorunları üzerine düşünen Müslüman bir mütefekkirdi. Baskılara boyun eğmeyen Aliya İzzetbegoviç, hayatının her döneminde toplumun önünde olmuş, halkının bağımsızlık savaşına öncülük etmiş, bugün liderlere rehberlik edecek kadar deneyimli bir liderdi.” 

ALİYA İZZETBEGOVİÇ KİMDİR?

Bosna Hersek eski cumhurbaşkanı ve Müslüman düşünür Aliya İzzetbegoviç, 1925 yılında Bosna Hersek’in Bosanski Samast şehrinde doğmuştur. Ziraat ve hukuk eğitimi almış, avukatlık yapmıştır. İlk İslâmî terbiyesini ailesinden alan İzzetbegoviç, gençlik döneminde Genç Müslümanlar teşkilatına katılmış ve ömrü boyunca İslâmî hareketin içinde olmuştur. Fikirleri yüzünden komünist Yugoslavya rejimi tarafından 1946-1949 ve 1983-1988 yılları arasında hapis cezası ile cezalandırılmıştır. Yugoslavya dağıldıktan sonra arkadaşlarıyla birlikte Demokratik Eylem Partisi’ni kuran İzzetbegoviç, 1990 yılında Bosna Hersek Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanlığına seçilmiştir. Cumhurbaşkanlığı döneminde Bosnalı Müslümanlar için büyük bir trajediye dönüşen Bosna Savaşı’nı başkomutan olarak yönetmiştir.2000 yılında kendi arzusuyla cumhurbaşkanlığından istifa etmiştir. 2003 yılında vefat etmiştir.

 

Editör: Burak İNCEOĞLU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —