AK Parti İBB ve Bayrampaşa Belediyesi Meclis Üyesi Ali Cengiz Yılmaz İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na sordu; taşıma noktaları ve çeşitli kamu alanlarında bulunan yürüyen merdivenlere neler oluyor?
Son zamanlarda ulaşım noktaları ve kamu alanlarındaki yürüyen merdivenler, yürüyen bantlar ve asansörlerin sıkça arıza yapmasıyla ilgili AK Parti İBB ve Bayrampaşa Belediyesi Meclis Üyesi Ali Cengiz Yılmaz, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun cevaplandırması için soru önergesi verdi
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞI’NA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu taşıma noktaları ve çeşitli kamu alanlarında bulunan yürüyen merdiven, yürüyen bant ve asansörlerin büyük bir kısmının sık sık arıza yaptığı bilgisi herkes tarafından bilinmektedir. Ne yazık ki bu arızaların giderilmesi, bakım ve onarım faaliyetlerinin tamamlanması çok uzun sürmekte olup, kimi zaman aylarca süren süreçleri beraberinde getirmektedir.
Bu durum özellikle engelli bireyler, yaşlılar, çocuklu anneler ve günlük hayatında toplu taşıma araçlarını kullanan İstanbullular için ciddi ulaşım sorunları yaratmaktadır. İstanbul’un büyüklüğü ve yoğunluğu göz önüne alındığında, yürüyen merdivenlerin çalışmaması sadece ulaşımı aksatmakla kalmayıp, toplu taşıma sisteminin genel işleyişini de olumsuz etkilemektedir. İstanbul’daki hayatı kolaylaştırmak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin asli görevidir. Bu sebeple aşağıdaki sorularımın acilen cevaplanmasını talep ediyorum:
1 - İstanbul’daki toplu ulaşım noktalarında bulunan yürüyen merdiven, yürüyen bant ve asansörlerin toplam sayısı kaçtır? Bunlarla ilgili düzenli bir bakım planı mevcut mudur? Eğer böyle bir plan varsa gerçekten uygulanmakta mıdır? Uygulanıyorsa bu merdivenler neden sürekli arıza yapmaktadır?
2 - Şu anda hali hazırda bozuk olduğu tespit edilen yürüyen merdiven,bant ve asansör sayısı kaçtır? Bu sayıyla ilgili güncel bir rapor var mıdır?
3 - İstanbul’da yürüyen merdivenlerin bakım ve onarım hizmetlerini yerine getiren firma ya da firmalarla yapılan sözleşmelerin kapsamı nedir? Bu firmaların performans ve sorumlulukları hakkında denetim yapılmakta mıdır? Değerlendirme kriterleri nelerdir?
4 - İstanbul’da bu kadar yürüyen merdivenin hizmet dışı kalması olağan dışı bir durumdur, hizmet aksamaktadır; tek başına seyahat eden engelli birey ve çocuklu kadınların merdiveni çıkıp yer yüzüne çıkması için gerekli çözümler personelin insiyatifinde midir, yoksa bu konuda etkinleştirilmiş bir uygulama var mıdır?
5 - Bazı yerlerde aylarca onarılmayan yürüyen merdivenlerin olduğu bilgisi tarafıma ulaşmış ve özellikle çoğu ulaşım noktasındaki merdivenlerin neredeyse yarısının çalışmadığı hususu tarafımca bizzat yerinde tespit edilmiştir. Hizmet dışı kalan yürüyen merdivenlerin önüne hizmete gireceği tarihi belirten levhalar konulmaktadır. Pek çok levhada belirtilen tarihin üzerinden onlarca gün geçmiştir. Bir yürüyen merdivenin onarım süresi ortalama ne kadardır? Tahmini onarım süresini onlarca gün aşan gecikmelere yol açacak kendine özgü arızaların bu yaşanması mümkün müdür?
6 - Üzülerek görüyoruz ki İstanbul’daki yürüyen bozuk yürüyen merdiven sorununa çözüm bulunamıyor, sorun giderilemiyor.İstanbullunun canına tak eden bozuk yürüyen merdiven ve asansörler konusundaki başarısız tabloyu ortadan kaldırmak için İBB yönetimi olarak hala acil bir eylem planınız yok mu?
Soru önergemin başkanlık makamına havalesini arz ve talep ederim. Saygılarımla. 09.12.2024
Ali Cengiz YILMAZ
AK Parti İBB Meclis Üyesi
İstanbul
12.12.2024