Küresel ısınma ve orman yangınlarının etkisinden en çok sıkıntı yaşayan arıcılık sektörü için Muğla’nın Marmaris ilçesinde bir araya geldiler.
“Ağızlarından Bal Damladı” Dedirttiler!
Özellikle bilim adamları ve uzmanların aktardıklarının yanı sıra, Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın son gün söylediği “Kongre bitmedi, asıl şimdi başlıyor! Muğla’dan tüm dünyaya arıcılık sektörünün tekrar ayağa kalkması için kongrede aktarılanları alana yayacağız, üretimi arttıracağız, üreticinin yüzünü güldüreceğiz” sözleri üreticilere ve sektör temsilcilerine “Ağızlarından Bal Damladı” dedirtti.
Genel Arıcı Ve Lider Arıcı Eğitimleri Verildi
Proje kapsamında iki ayak olacak şekilde Genel Arıcı ve Lider Arıcı eğitimleri düzenlendi. Eğitimlerin ilk ayağı olan Genel Arıcı Eğitimleri arının üreme popülasyonunun maksimum olduğu bahar aylarında verilmişti. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından sahada arıcıların kovanları başında verilen eğitimde, iyi hijyen şartlarında polen hasat etme ve muhafaza koşulları, propolis tuzağı kullanma, propolis hasadı, perga hasadı, arı zehiri ekipmanı kullanma gibi başlıklar üzerinde duruldu. Eğitimlere Ortaca’ da 14 kişi, Fethiye’de 25 kişi, Milas’ ta 62 kişi, Marmaris’te 34 kişi, Datça’da 27 kişi ve Seydikemer’ de 26 kişi olmak üzere toplam 188 kişi katılım gerçekleşti. Eğitimlerin yaklaşık %70’i tamamlandı. Ayrıca 2023 yılında da Genel Arıcı Eğitimleri devam edecek.
Eğitimlerin ikinci ayağı olan Lider Arıcı eğitimleri ise ihtisas eğitimi olarak nitelendirilebilecek arı sütü üretimi eğitimleri. Eğitim içeriği arı yetiştiriciliğinde ana arının önemi, ana arı yetiştiriciliği, başlatma kovanlarının seçimi ve hazırlanması, larva gelişimi ve transferi, arı sütü hasadı ve muhafaza koşulları gibi başlıklardan oluşuyor. Eğitim süresi 5 gün olarak belirlenen eğitimde toplam 43 katılımcının 34’ü eğitimi başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı.
İstanbul
03.12.2024