ABD, KIZILDENİZ'DEKİ SAVAŞ GEMİLERİNİ GERİ ÇEKME KARARI ALDI

Kızıldeniz'de ticari yük gemilerine saldıran Yemen'deki İran destekli Husiler'i vuran ABD, İran'ın bölgeye savaş gemisi göndermesinin ardından dikkat çeken bir karar aldı.

TARİH: 2.01.2024 18:00
Son Güncelleme: 2.01.2024 18:00

Haber: Cihan Serdar AKTAŞ

İran destekli Husilerin ticaret gemilerine saldırıları dolayısıyla Kızıldeniz'de tansiyon yüksek. ABD'nin Husi botlarını vurduğu bölgede gerilim tavan yaparken, İran'ın Kızıldeniz'e "Elburz" adlı savaş gemisini göndermesi sonrası işin rengini değiştirdi. Bu hamle sonrası ABD, Kızıldeniz'deki savaş gemilerini geri çekme kararı aldı.

 

KIZILDENİZ'DE GERİLİM TAVAN YAPTI

Dünya İsrail'in Gazze'deki saldırılarına kilitlenirken, Kızıldeniz'de tansiyon bir kez daha yükseldi. Yemen'deki İran destekli Husiler, Danimarka merkezli Maersk'e ait bir yük gemisini hedef aldı. Yardıma koşan ABD donanmasına ait gemilerden kalkan helikopterler, Husilere ait 4 tekneden 3'ünü imha etti. Bunun üzerine İran, "Elburz" adlı savaş gemisini Kızıldeniz'e gönderdi.

 

ABD, UÇAK GEMİSİNİ KIZILDENİZ'DEN ÇEKİYOR

Ne yapacağı merak konusu olan ABD'den dikkat çeken bir karar geldi. ABD, doğrudan hedef alınmamak için Kızıldeniz'den savaş gemilerini çekme kararı aldı. ABD Deniz Kuvvetleri'nden bir yetkili yaptığı açıklamada, "Savaş gemilerimiz ve uçak gemilerimizin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki büyük bir saldırıya maruz kalma olasılığı nedeniyle endişe içinde yaşıyoruz. Bu nedenle, en kötü durumu önlemek için uçak gemisi CVN 78 Gerald Ford'u bölgeden tamamen çekmeye karar verdik. Kızıldeniz'den birçok gemi çekildi. Gerald Ford da yakında bölgeyi terk edecek." dedi.

 

NE OLMUŞTU?

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim'den bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı ticari gemilere el koymaya ve bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başlamıştı.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurmuştu. Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi de Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı. Son olarak dün Kızıldeniz'de İsrail'le bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesinin ABD helikopterleri tarafından ateş altına alınması sonucunda Husi güçlerden 10 kişi hayatını kaybetmişti.

 

İRAN SAVAŞ GEMİSİ KIZILDENİZ'E GİRDİ

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, İran donanmasının 94. Deniz Filosu komutasındaki "Elburz" adlı savaş gemisi uluslararası sulardaki düzenli görevlerin bir parçası olarak Babu'l Mendeb Boğazı'nı geçerek Kızıldeniz'e girdi.

Haberde, İran donanmasının 2009 yılından bu yana "nakliye hatlarını güvence altına almak, korsanlarla mücadele etmek ve diğer görevleri yerine getirmek için açık sularda faaliyet gösterdiği" ifade edildi.

Kaynak: sondakika.com

182. Sayı

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

173. Sayı

172. sayı

171 Sayı

EYÜPSULTAN’DA RAMAZAN’IN MANEVİ ATMOSFERİNDE KİTAPLA BULUŞMA

BAKAN GÜRLEK’TEN SULTANGAZİ ETKİNLİK ÇADIRI ZİYARETİ

BAYRAMPAŞA BELEDİYE MECLİSİ’NDEN EMPERYALİZME KARŞI TARİHİ DURUŞ: ÜÇ PARTİDEN ORTAK KINAMA

AHMET TÜFEKÇİ’NİN ACI GÜNÜ: ŞABAN TÜFEKÇİ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

ULUMED İZMİR’DE KONGRE HAZIRLIĞI

ÖĞRENCİLERE YKS MÜJDESİ, ÜCRETLER BAYRAMPAŞA BELEDİYEDEN

SULTANGAZİ BELEDİYESİ, RAMAZAN’DAKİ GÖNÜL SOFRASI YUNANİSTAN’DA

ENGELLİLERLE ENGELSİZ MUTLULUK İFTARDA YAŞANDI

BALKANLARDA SOYDAŞLARLA GÖNÜL SOFRASI BULGARİSTAN’DA

ENFLASYON DAR VE SABİT GELİRLİYİ VURUYOR!

ÇOCUKLAR RAMAZAN AYI’NIN GÜZELLİKLERİNİ EYÜPSULTAN’DA YAŞIYOR

1 MART BOSNA HERSEK BAĞIMSIZLIK GÜNÜ İZMİR’DE KUTLANDI

ARNAVUTKÖY’DE İŞKUR GİBİ ÇALIŞAN MESEM

CHP BAYRAMPAŞA İLÇE ÖRGÜTÜ LOKMA İKRAMINDA BULUNDU

GENÇLER RAMAZAN’IN RUHUNU OKULLARINA TAŞIYOR

YEŞİLAY HAFTASI “SEN DE YEŞİLAYCISIN” ÇAĞRISIYLA BAŞLADI

AFET DESTEK VE LOJİSTİK DAĞITIM TIRI’NIN ROTASI BALKANLAR

BAYRAMPAŞA’DA MİNİKLERLE DEPREM TATBİKATI

BAYRAMPAŞA’NIN GÖNÜL DOSTLARI SAHUR SOFRASINDA BULUŞTU

BOSNA SANCAK İFTARINDA BEREKETLİ SOFRALARLA GÖNÜL BİRLİĞİ OLUŞTU

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
ABD, KIZILDENİZ

İstanbul

05.03.2026

  • İMSAK 06:01
  • GÜNEŞ 07:26
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:06
  • YATSI 20:25

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13
  • Perşembe 11.2 ° / 6.2 ° false
  • Cuma 12 ° / 6.9 ° false
  • Cumartesi 9.1 ° / 5.6 ° Güneşli