ABD, KIZILDENİZ'DEKİ SAVAŞ GEMİLERİNİ GERİ ÇEKME KARARI ALDI

Kızıldeniz'de ticari yük gemilerine saldıran Yemen'deki İran destekli Husiler'i vuran ABD, İran'ın bölgeye savaş gemisi göndermesinin ardından dikkat çeken bir karar aldı.

TARİH: 2.01.2024 18:00
Son Güncelleme: 2.01.2024 18:00

Haber: Cihan Serdar AKTAŞ

İran destekli Husilerin ticaret gemilerine saldırıları dolayısıyla Kızıldeniz'de tansiyon yüksek. ABD'nin Husi botlarını vurduğu bölgede gerilim tavan yaparken, İran'ın Kızıldeniz'e "Elburz" adlı savaş gemisini göndermesi sonrası işin rengini değiştirdi. Bu hamle sonrası ABD, Kızıldeniz'deki savaş gemilerini geri çekme kararı aldı.

 

KIZILDENİZ'DE GERİLİM TAVAN YAPTI

Dünya İsrail'in Gazze'deki saldırılarına kilitlenirken, Kızıldeniz'de tansiyon bir kez daha yükseldi. Yemen'deki İran destekli Husiler, Danimarka merkezli Maersk'e ait bir yük gemisini hedef aldı. Yardıma koşan ABD donanmasına ait gemilerden kalkan helikopterler, Husilere ait 4 tekneden 3'ünü imha etti. Bunun üzerine İran, "Elburz" adlı savaş gemisini Kızıldeniz'e gönderdi.

 

ABD, UÇAK GEMİSİNİ KIZILDENİZ'DEN ÇEKİYOR

Ne yapacağı merak konusu olan ABD'den dikkat çeken bir karar geldi. ABD, doğrudan hedef alınmamak için Kızıldeniz'den savaş gemilerini çekme kararı aldı. ABD Deniz Kuvvetleri'nden bir yetkili yaptığı açıklamada, "Savaş gemilerimiz ve uçak gemilerimizin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki büyük bir saldırıya maruz kalma olasılığı nedeniyle endişe içinde yaşıyoruz. Bu nedenle, en kötü durumu önlemek için uçak gemisi CVN 78 Gerald Ford'u bölgeden tamamen çekmeye karar verdik. Kızıldeniz'den birçok gemi çekildi. Gerald Ford da yakında bölgeyi terk edecek." dedi.

 

NE OLMUŞTU?

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim'den bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı ticari gemilere el koymaya ve bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başlamıştı.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurmuştu. Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi de Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı. Son olarak dün Kızıldeniz'de İsrail'le bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesinin ABD helikopterleri tarafından ateş altına alınması sonucunda Husi güçlerden 10 kişi hayatını kaybetmişti.

 

İRAN SAVAŞ GEMİSİ KIZILDENİZ'E GİRDİ

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, İran donanmasının 94. Deniz Filosu komutasındaki "Elburz" adlı savaş gemisi uluslararası sulardaki düzenli görevlerin bir parçası olarak Babu'l Mendeb Boğazı'nı geçerek Kızıldeniz'e girdi.

Haberde, İran donanmasının 2009 yılından bu yana "nakliye hatlarını güvence altına almak, korsanlarla mücadele etmek ve diğer görevleri yerine getirmek için açık sularda faaliyet gösterdiği" ifade edildi.

Kaynak: sondakika.com

185. SAYI

184. Sayı

183. Sayı

182. Sayı

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

SULTANGAZİ BELEDİYESİ’NDEN BİLİNÇLİ ÇOCUKLAR GÜVENLİ YARINLAR

ARNAVUTKÖY'DE PAZAR PAZAR'I KAPALI PAZARA KAVUŞTU

GAZİOSMANPAŞA’DA CEMEVİ TARTIŞMASI: PARK ALANINA KONTEYNER İDDİASI

AVRUPA’NIN SOFRASINDA TÜRK BALIĞI VAR

TOKAT YÖRESEL GÜNLERİ BAŞLIYOR

BEBEKLİKTE KAZANILAN AĞIZ BAKIMI YETİŞKİN GÜLÜŞÜNÜ ŞEKİLLENDİRİYOR

EYÜPSULTAN SIFIR ATIK MERKEZİ’NDE MİLYONLARCA KİLOGRAM ATIK EKONOMİYE KAZANDIRILDI

MADEN POLİTİKALARINI SERT ELEŞTİREN ŞENEL: “DOĞAYI BU ORANLAR KARŞILAMAZ”

AK PARTİ’NİN “VATANDAŞ SORUYOR, BAŞKAN CEVAPLIYOR” BULUŞMASI

MUŞ VALİSİ’NDEN ÇİFTÇİ AİLESİNE TAZİYE ZİYARETİ, ABDULLAH ÇİFTÇİ EŞLİK ETTİ.

‘SİYASİ PARTİLERİMİZ SİYASİ AHLAK FUKARASI’

EYÜPSULTAN’DA TRABZON RÜZGARI ESTİ

KADIN EL EMEĞİ DURAĞI ÜRETEN KADINLARLA VATANDAŞLARI BULUŞTURDU

SULTANGAZİ’DE KAŞİF ÇOCUKLAR MEZUN OLDU

BAYRAMPAŞA KAYMAKAMI ABDULLAH ÇİFTÇİ’NİN ACI GÜNÜ

İYİ PARTİ MİLLETVEKİLLERİ BAYRAMPAŞA’YA ÇIKARTMA YAPTI

KIZILAY BAYRAMPAŞA'DAN ÖRNEK DAVRANIŞ: BABALAR GÜNÜNDE YETİM ÇOCUKLARIN YÜZÜ GÜLDÜ

BBP BAYRAMPAŞA’DAN GENİŞ KATILIMLI İSTİŞARE TOPLANTISI

EYÜPSULTAN’DA MEHTER TAKIMI’NIN KONSERİ BEĞENİYLE İZLENDİ

“DÜNYA ROBOT OLİMPİYATLARI”NDA ÜST ÜSTE İKİNCİ KEZ TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDULAR

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
ABD, KIZILDENİZ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 34 24 5 5 47 77
2.FENERBAHÇE A.Ş. 34 21 2 11 40 74
3.TRABZONSPOR A.Ş. 34 20 5 9 22 69
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 34 17 8 9 19 60
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 34 16 9 9 23 57
6.GÖZTEPE A.Ş. 34 14 7 13 10 55
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 34 13 9 12 1 51
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 34 10 13 11 -6 41
9.TÜMOSAN KONYASPOR 34 10 14 10 -7 40
10.KOCAELİSPOR 34 9 15 10 -12 37
11.CORENDON ALANYASPOR 34 7 11 16 0 37
12.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 34 9 15 10 -15 37
13.KASIMPAŞA A.Ş. 34 8 15 11 -16 35
14.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 34 9 18 7 -11 34
15.İKAS EYÜPSPOR 34 8 17 9 -15 33
16.HESAP.COM ANTALYASPOR 34 8 18 8 -22 32
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 34 6 16 12 -35 30
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 34 8 20 6 -23 30
  • Perşembe 28.6 ° / 20.5 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 20.5 ° Güneşli
  • Cuma 28.9 ° / 21.7 ° Güneşli