Bayrampaşa Belediye Meclisi Nisan Ayı oturumunda Bayrampaşa Belediyesi Faaliyet Raporu görüşmeleri sırasında, Belediye Başkanı Atila Aydıner’in İBB için söylediği “Tık Yok” tartışması devam ediyor.
Nisan Ayında yapılan meclis oturumunda Bayrampaşa Belediyesi 2021 Faaliyet Raporu görüşmeleri esnasında Belediye Başkanı Atila Aydıner İBB’nin Bayrampaşa projelerini yapmadığını dile getirirken “Tık Yok” sözcüğünün alevi hala sönmedi. Mayıs ayı oturumunda İBB ve Bayrampaşa Belediyesi Meclis Üyesi Abdul Fettah Dindar, Haziran oturumunda İBB’nin Bayrampaşa’da yaptıklarını tek tek açıklayacağını söylemişti. Haziran ayının 1. oturumunda söz alan Abdul Fettah Dindar Bayrampaşa’da yapılanları yapılamayanların da neden yapılamadığını açıkladı.
“Belediye Başkanımızın Faaliyet Raporunda, Hizmet anlamında İmamoğlu döneminde Bayrampaşa’da “TIK” yok sözleri doğru değildir” diyen Abdul Fettah Dindar önce emlak vergilerini eleştirdi. “Faaliyet raporları görüşüldüğünde Bayrampaşa belediyesinde emlak rayiç değerlerinin diğer ilçelere göre yüksek bir artış oranı olduğunu belirtmiştim. Benden belge istemiştiniz “işte belgesi” örneğin başka ilçelerde 2021 yılında 4380 lira olan emlak vergisi, 2022 yılında 6809 lira oldu. Artış oranı %55 Bayrampaşa’mızda ise 2021 yılında 1249 lira ödeyen vatandaş, 2022 yılında 3293 lira ödeyecek artış oranı % 164. Komşu ilçelerde emlak rayiç bedeli artışı %55 iken bizim ilçemizde % 164 artmış.” Dedi.
Ototparklara da değinen Dindar; “2020 faaliyet raporu görüşülürken, Belediye başkanımız yaptığı hizmetlerle ilgili beyanında rakamlar üzerine, kamuya ait otoparklar üzerine eleştirim olmuştu. Belediye Başkanımız o oturumda 8 bin otoparkın Bayrampaşa’ya kazandırıldığını iddia etmişti, ben bu kürsüden cezaevi, KİPTAŞ’taki otoparklar dahil etseniz bile 3446 olduğunu, hatta konutlara yapılanları saysanız dahi 5715 olduğunu ve Başkanın bunu kendi söylediği 8 bine nasıl ulaştığını söylemiştim. Kendileri bu rakamın 8 bin değil 8 bin beş yüz olduğunu söyledi, bende kendisinden belge istemiştim, o gün bugün bana belge veremediniz” diyerek belgelenmediğini söyledi.
Abdul Fettah Dindar; Ekrem İmamoğlu İBB’nin Ekrem İmamoğlu’nun döneminde Bayrampaşa’da (TIK’ı) yanı bir hizmeti yok dediniz. 1 Temmuz 2019’da Ekrem İmamoğlu 2. Kez belediye başkanlığını kazandığı zaman, bende bütçe komisyonundaydım. O zaman İBB’nin başlatmış olduğu projelerin toplam bedeli o günün parasıyla 65 milyar TL. iBB’nin o zamanki toplam geliri 21-22 Milyar TL civarındaydı, yanı 3 yıl İBB hiçbir yatırım yapmasa, masraf yapmasa ancak o projeleri tamamlayabiliyor.
“TIK YOK” DEMEK VİCDANSIZLIKTIR
KİPTAŞ konutları yapılırken CHP olarak rezidans ofis, üniversite ve okul yapılması için teklifte bulunduk fakat AK Parti gurubu karşı çıkarak finansman kaynağını nereden bulacaksınız dediler. Bizde cezaevi alanında 9345 M2 temel üzerine rezidans ofisler yapılacak dedik. Ayrıca hastanenin olduğu yerde blok yapılacak ve o günün rakamları ile burası 800 milyon TL. Bugün bu parayı veren Ekrem İmamoğlu için TIK yok demek vicdansızlıktır. Bu rakam şuan Bayrampaşa’nın 4 yıllık giderleri demektir. Sizce bu rakamlar Bayrampaşa için TIK Yok mu demektir, el insaf.
Çok iyi hizmet yaptığı ile övünen Belediye Başkanına soruyorum; İstanbul’da meydanı olmayan başka ilçe var mı? Merkezi hükümet AK Partide İBB ve ilçe Belediye AK Partide ama Bayrampaşa’da meydan yok.” Diyerek 1 Temmuz 2019 tarihinden sonra İBB’nin yaptıklarını sıraladı.
KİPTAŞ konutlarında takribi 80.000 m² inşaat alanı azaltılarak sosyal donatı alanı %18 civarında artırıldı. İBB’den oy çokluğu ile geçen projede 9345 m² temel üzerine Rezidans ve ofis projesi +1 blok konut İnşaatı vardı.
CHP grubu olarak o gün buna karşı çıktık bunun yerine yeşil alanlar arttırılsın önerisinde bulunmuştuk. Fakat AK Partili İBB Meclis üyesi arkadaşlar Finansman kaynağını nereden bulacağız diye karşı gelmişlerdi.
BAYRAMPAŞA İLÇEMİZE YAPILAN BAZI DİĞER HİZMETLER 2021 YILI
İBB tarafından 2021 yılında Bayrampaşa ilçemiz için kullanılan asfalt miktarı 12.691 ton dur
TIK BİR EL DEĞDİ BAŞKA BİR PROJEYE YÖNLENDİRDİ
Altıntepsi, Hasatane arasında tem üstünün kapatılarak meydan projesine değinen Dindar; “28.09.2015 ve 21.01.2017 projelerinde 9605 m² olarak yer alan Bayrampaşa meydan projemizin ihalesi yapılmasına rağmen müteahhit firma tam projeye başlayacağı zaman TIK bir el değiyor o tarihteki İBB Belediye Başkanımız Sayın Mevlüt Uysal tarafından müteahhit firma Anadolu yakasındaki başka bir projeye yönlendirdi. Bayrampaşa’daki meydan projesi yapımından vazgeçildi..
Sayın başkanım bunun gerekçelerini sakıncası yoksa Bayrampaşa halkına açıklayabilir misiniz?
Yoksa sebebi sizden TIK sesinin çıkmaması mı?
Şu an TEM üstü meydan projesinde önceden 9605 m² olan Bayrampaşa meydan projesi şuan ki yeni projede 6326 m²’ ye düşmüş bulunmaktadır” diyerek bunun Belediye Başkanı Atila Aydıner’den açıklamasını istedi.
İBB’NİN BAYRAMPAŞA İLÇESİNDE DEVAM EDEN İŞLERİ
Şimdi sayın belediye başkanımıza soruyorum takribi altı yıllık kirasını ödediğimiz , mefruşatını düşediğimiz , işletilmesini bizim o dönem devletin bir kurumu olan Kredi ve Yurtlar kurumuna verilmesini önerdiğimiz, sizin ise ısrarla malum vakfa verilmesini oy çokluğu ile kabul ettiğiniz bu kız öğrenci yurdunda öğretim yılları itibari ile kaç kız öğrenci kardeşimiz bu yurttan yararlandı?
Bayrampaşa Belediyemize yıllar itibari ile yıllık maliyetleri ne kadardır?
KİPTAŞ evleri içerisinde kreş ,artı mahalle evi (kadınlarımızın toplandığı yer etüt merkezi, ekmek atölyesi vs. gibi )açılacaktır.
Bayrampaşa orta mahallesi metroya yakın 2 sınıflık bir kreş yapımı Ağustos- Eylül ayında başlayacaktır.
Hidayet Türkoğlu içerisinde etüt merkezi yakın bir zamanda açılacaktır.
Bayrampaşa’da kütüphane için yer arıyoruz. Altı dükkan olmalı 4-5 katlı 500 m² üzeri kirası aylık 40 -50 bin TL olmalı kiralık bina arıyoruz.
GERÇEKTEN “TIK YOK” BU ÇOK NET
İBB ve Bayrampaşa Belediyesi CHP Meclis Üyesi Abdul Fettah Dindar’ın konuşması üzerine iddiaları cevaplandırmak için söz alan Bayrampaşa Belediye Meclisi AK parti Grup Sözcüsü ve Belediye Başkan Yardımcısı Can Gökhan Balekoğlu yapılanların önceki dönemde bitmek üzere olduğunu asıl projelerin yapılmadığını söyledi gerçekten “Tık Yok” dedi.
Can Gökhan Balekoğlu konuşmasına başlarken önce diğer konuşmacılara cevap verdi ve asıl konuşmasını Abdul Fettah Dindar’ın konuşmasına cevaben yaptı.
Abdul Fettah Dindar, Söz alırken dedi ki, özellikle faaliyet raporundaki konuşmasında başkanımızın “Tık Yok” sözlerine istinaden söz alıyorum dedi ama konuşmalarından anladım ki gerçekten “Tık Yok” bu çok net. Ben geçen toplantıda vermiş olduğu rakamı burada. Fettah beyden ben ne kadar zam yapıldığını istemedim, sizin Esenler’deki mülkünüzün değeri kaç lira Yorumevlerdeki mülkünüzün değeri kaç lira ben bunu istiyorum ama siz bana 2021 deki ödediğiniz ve 2022 deki ödediğiniz vergiyi getirdiniz bence yanlış bir karşılaştırma.
Ve sonuçta bilgilendirme bazında şunu da söyleyeyim. Geçmiş yıllara bakarsanız bizim değerlerimiz diğer ilçelere göre çok azdır. Burada yapacağımız şey dairenin değil, gerçek değeriyle bizim ödediğimiz vergi arasındaki orandır.
Fettah bey, Nisan ayı oturumunda İBB’nin buradaki yaptığı projelerini anlatacağını söylemişti. Şimdi tekrar tekrar hepsine bakıyorum, gerçekten İBB'nin Bayrampaşa’da kendisinin başladı, bitirdi demeyeceğim hiç bir proje olmadığını sizlerde gördünüz. Hepsi geçmiş dönemde AK Parti iktidarı döneminde başlayan yapılmış olanlardır.
İBB’NİN OTOGAR VAADİ NE OLDU
Otogar zaten sözleşme süresi tam bitime rastladı ama otogardaki düzenlemeden ziyade aslında ben beklerdim ki sizler Ekrem imamoğlu'nun seçim vaatlerini otogarda ne yapacaktı, bunu yaptın mı? Diye sorulmalı, biz bunu beklerdik. Şimdi sen bahane üretmeye gerek yok. Anlamsız bahanelerle sıkılmaya gerek yok. İBB’nin vaadi otogarı siz benden daha iyi biliyorsunuz, o da aslında bizim projelerimiz de vardı. Sizde biliyorsunuz ama maalesef burada da hiç bir tık yok. Faaliyeti yok, proje yok, yani bırakalım hani şeyi geçtim insan bir proje çizer, bir şey yapar.
İtfaiye, zaten söylüyorsun % 71 bitmiş, kamuda devamlılık esastır. Ne güzel %70’e kadar getirmişiz, ihalesini yapmışız bunu bitirmişsiniz.
Belediyenin önündeki Atatürk parkı bitmişti zaten.
Esenler caddesi üzerinde yapılan şey. Lütfen İSKİ'nin faaliyet kitapçığına bakın bu iş ne zaman başlamış bir kontrol edin. 2017 yılında başlayan büyük bir proje bu siz geldiniz orada 60 metre yaptınız. Sonra burayı biz yaptık diyorsunuz, geçen mecliste de söyledim lütfen teşekkür etmeyi bilin, bizden önceki emek veren, gönül veren tüm kardeşlerimize teşekkür ederiz ve bu şimdide biz bitirdik deyin.
BİZ BURAYA KADAR GETİRDİK, SİZ BİR TABULARI VEREMEDİNİZ
Cezaevi alanına kentsel dönüşüm amacıyla yaptığımız da sizler ne kadar karşı çıktığını bulabiliyor musun. Geçen mecliste de söyledim biz buraya kadar getirdik, siz bir tabuları veremediniz.
Lütfen rica ediyorum, benim şahsi kanaatim ama sizlerin de katılacağınız sanıyorum buraya yakışmayan bir heykel yapıldı, bunun kaldırılmasını sizde destek verin hep birlikte buradan kaldıralım. Çevre yolları yapılmadı. Hastane ile biz görüşüyoruz, büyük uğraşlar sonucunda şu anda hastaneye gidip ihtimalle yakın zamanda ihalesi yapılacak inşaat başlayacak ama bu çevre yolları olmadığı sürece bunun hiçbir anlamı olmuyor.
CEZAEVİ ALANIMIN KÖPRÜ, OTOBAN ÜSTÜ KAPATILAMAZ.
Bunu defalarca konuştuk, doğru ihalesi yapıldı başlamadı. Geçmiş öğretim döneminden başka bir yöne kaydırıldığını ihale ama sizin daire başkanınız, o da şu anda hukuken içerde, siz kim olduğunu biliyorsunuz. Tevafuk allah'ın tevafuk u nereden nereye geldi? Bu cezaevi planlarını bu kadar uzamasının sebebi odur ama genelde planlara itiraz etti. İtirazından sonra hukuki olarak geçilmesi için bizimle masaya oturdu bunu nasıl geçiririz diye bizden yardım istedi. Ve o getirdiği planda otobanın kapatılması yok.
Metro istasyonunu bu gereksiz diyerek plandan kaldırmıştı. Biz rica ettik dedi ki bu planda dursun tamam siz yapabilirsiniz ama planda dursun. Bundan sonra gelen yönetimlerin orası bir ihtiyaç olabileceğini söyledik ve planlarda bunu saklattık.
BİR AN ÖNCE YIKILMALI
Cezaevi noktasında sizden destek istiyoruz bakın bu taşınma hızlanmasını özelliklede taşınan kesimde yıkım olmasını istiyoruz. Şu anda boş alan binalar var, defalarca yazı yazıyoruz. Burada bir yıkım diyoruz ve buralara uygunsuz işler oluyor. Ama hiçbir şey yapılmadı. Vatandaşımız rahatsız buraları yıkılması lazım en hızlı şekilde.
Buradaki ilk yapılırken bir otel olabilir, iş merkezi olabilir. Bunu yapılarak projenin finansmanına katkı sağlamak tamamını karşılayamıyor ama finansman sağlamaktı. Şehir plancıları odası başkanı o zaman bu planlara itiraz etti. İtirazlar neticesinde Hukukun verdiği kararlara uyabilmek için yeni planları önümüze getirdi ve bunu aşabilmek için de mecburen hukukun gösterdiği plan yapım yönetmeliğine göre gerekli olan yeşil alanları sağlamak için bize o ticaret dediğimiz alanın yeşil alan oldu bizim için bir sıkıntı yok. Bayrampaşa kazanacak. Yeşil alan olması tabi ki bizim için elzemdir. Önemlidir ama geldiğimiz noktada burası yeşil alan değil eğitim alanına dönüştü. Şimdi orası eğitim alanı.
İstanbul
22.11.2024