Tarih: 08.08.2022 10:18

6’lı MASAYA UYARI MEKTUBU!... BÜYÜK TÜRK MİLLETİ'NİN YÜKSEK MUHAKEMESİNE SAYGIYLA ARZ EDİYORUZ!..

Facebook Twitter Linked-in

Anayasa Mahkemesi Millet partisinin başvurusunu reddetmiş, gerekçeli kararda “ittifakı oluşturan partilerin genel başkanlarının ittifak protokolünü seçim başlangıç tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde Yüksek Seçim Kurulu’na vermeleri ve protokolde isim belirtmeleri halinde ittifak hukuki varlık kazanır” diyerek Millet İttifakının kurumsal bir yapı olmadığının altını çizmişti. Millet Partisi genel Başkanı Cuma Nacar imzasıyla 6’lı masa tabir edilen Millet ittifakının partileri olarak bilinen, CHP, İYİ Parti, Gelecek, DEVA, DP, SP genel başkanlarına bir mektup gönderdi, “Millet İttifakı” isminin siyasi partiler kanununa göre kullanılmamasını istedi.

Millet Partisinin Mektubu;   

“Sayın Genel Başkan,

Anayasamızda ve Siyasi Partiler Kanunu’nda siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez bir unsuru olarak kabul edilmiştir. Siyasi Partiler Siciline kayıtlı bir siyasi partinin adının aynen veya iltimasa yol açacak şekilde kullanılmasının yasaklanmasına rağmen, ‘altılı masa’ olarak bilinen partilerin tüm uyarılarımıza rağmen tescilli ‘Millet’ ismini ittifak unvanı olarak kullanmaya devam etmeleri üzerine parti olarak Anayasa Mahkemesi’ne dava açmak zorunda kalmıştık.

Anayasa Mahkemesi’ne başvurumuz sonuçlanmış, gerekçeli karar Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Kararın gerekçesinde, “ittifakı oluşturan partilerin genel başkanlarının ittifak protokolünü seçim başlangıç tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde Yüksek Seçim Kurulu’na vermeleri ve protokolde isim belirtmeleri halinde ittifak hukuki varlık kazanır” ve “seçim süreci başlamadığından ve böyle bir protokol YSK’ya ulaşmadığından ‘Millet ittifakı’ unvanından bahsedilemez denilmektedir”. Bu gerekçeler göz önüne alındığında bu karar, red kararı değil, millet ittifakı unvanının hukuki olmadığını ve gayri resmi bir kullanım olduğunu açıkça beyan eden ve Millet Partisi’nin haklılığını perçinleyen bir karardır. Bu nedenle “resmen veya hukuken var olmayan bir konuda karara yer olmadığı” hususundadır. Sonuç olarak Mahkeme’nin gerekçeli kararına göre “Millet ittifakı yok hükmündedir.” Altılı masa olarak bilinen siyasi partilerin. ‘Millet’ sözcüğünü ittifak unvanı olarak kullanmalarının gayri resmi olduğu ve ‘hukuken yok hükmünde’ olduğunun tespitidir.

Millet Partisi’nin hukuk mücadelesi, Anayasa Mahkemesi’nin kararının gerekçesinde meyvesini vermiştir. Mahkeme’nin gerekçesine göre gayri resmi ve hukuksuz olarak Millet Partisi’nin adını kullanan ve ‘altılı masa’ olarak bilinen ittifakın üyeleri bu konuyu tekrar ele alıp iyice düşünmelidir.

Türkiye'nin şu kritik ortamında iktidar partisinin haksız, hukuka aykırı ve keyfi tutumuna karşı muhalefet partilerinin birlikte politikalar geliştirilmesi ve mücadele etmesi gerekirken, tüm uyarılarımıza rağmen haksız ve hukuksuz olarak altılı masanın partimizin tescilli ismi ‘Millet’ adını kullanmaları bizi hukuki olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaya mecbur etmiş, sonuç olarak Yüce Mahkeme “Millet ittifakı adı altında resmi ve hukuki bir ittifakın olmadığı, geçerliliği olmayan, yok hükmünde olan bir konuda karara yer olmadığı” hususunda karar vermiştir.

Millet Partisi olarak bu partileri şimdiden uyarıyor ve partimizin tescilli ‘Millet’ ismini, seçim döneminde bildirirlerse ve de ittifak unvanı olarak kullanma riskine girerlerse bunun sonuçlarına katlanacakları konusunda uyarıyoruz. Bunun durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yolumuzun açık olduğunu ve bu yola her halükarda başvuracağımızı zatınıza ve kamuoyuna saygı ile duyururuz.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —