2 TEMMUZ BİR İNSANLIK SUÇUNUN DÖNÜMÜDÜR

2 TEMMUZ BİR İNSANLIK SUÇUNUN DÖNÜMÜDÜR

Bayrampaşa Belediye Meclisinde söz alan Bayrampaşa Belediyesi Meclis Üyesi Eyüp Güçüktaş Sivas katliamı olarak bilinen Madımak otelinin yakılmasıyla ilgili konuştu. Olayda hayatlarını kaybedenleri andı.

Eyüp Güçüktaş konuşmasında şunları söyledi. “Bugün 2 Temmuz. Cumhuriyet tarihimize kara bir leke olarak geçen Sivas katliamının; bir insanlık suçunun 31. yıl dönümü. 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madimak Oteli'nin ateşe verilmesiyle başlayan o nefret ateşi, aradan kaç yıl geçerse geçsin yüreklerimizi yakmayı sürdürüyor.

O gün Madimak'ta yaşananlar, düşünce ve ifade özgürlüğünün engellendiği ve linç kültürüyle pekişerek onlarca insanımızın yaşam hakkının sona erdirildiği kara bir gün olarak tarihimize geçmiştir. Yapılan o saldırı ve sonrasında yaşanan hukuki ve siyasal süreç; bu toprakları paylaşan halkların kardeşliğine yönelik bir tehdit olarak hafızalarımıza işlenmiştir. Bu katliamı gerçekleştirenlerden hukuk önünde hesap sorulmadığı gibi, saldırıyı takip eden süreçte sayısız provokasyon ve gerici saldırılar artarak devam etmiştir.

Vatandaşlarının can güvenliğini korumakla yükümlü olanlar, gözü dönmüş bir kalabalığın 35 canımızı yakmasına sessiz kalmıştır. 35 canımızın katilleri, zaman aşımı gibi utanılası bir sebep bahane edilerek serbest kalmışlardır.

Düşüncelere, kimliklere ve farklılıklara düşman olmanın yarattığı bu insanlık suçunun ideolojik altyapısı, ne yazık ki bugün de varlığını devam ettirmektedir. İfade özgürlüğüne, düşünce yayma hürriyetine ve farklılıklara yönelik bu tahammülsüzlük uzun süredir demokrasimizi esir etmiş durumdadır.

Bu katliamların, bu insanlık suçlarının bir daha yaşanmaması için; farklı kimlikleri ve farklı düşünceleri tehdit eden bu siyasal yapıyı değiştirmek için her fırsatta toplumsal hafızamızı diri tutmaya devam edeceğiz. Yaşanan katliamları anlatacağız, aktaracağız. Bu topraklarda bir kişinin daha dini, dili, etnik kimliği, düşüncesi, inancı veya inançsızlığı yüzünden katledilmesine izin vermeyeceğiz.

Sivas katliamında yitirdiğimiz canlarımızı saygıyla anıyoruz.”



Anahtar Kelimeler: TEMMUZ İNSANLIK SUÇUNUN DÖNÜMÜDÜR