26 MİLYON AÇIK 218 MİLYON BORÇ ONAYLANDI

26 MİLYON AÇIK 218 MİLYON BORÇ ONAYLANDI

2019 Yılı Faaliyet Raporu 26 Milyon finansman açığı, 218 Milyon Borçla oy çokluğuyla onaylandı

NOT: FAALİYET RAPORUNUN DAHA AYRINTILARI HARCAMALAR, GELİRLER, İHALELER, FAİŞ FİYATLAR, CEVABI VE KİŞİSEL GÖRÜŞ KONUŞMALARI AYRINTILARLA GELECEK 

Bayrampaşa Belediye Meclis toplantısı 7. Seçim dönemi 2. Toplantı yılı Temmuz ayı Olağan 1. Birleşim, 3. Oturumu Meclis Başkan Vekili Ali Hacınoğmanoğlu başkanlığında, Tolga Güneş ve Ceyhun Çalışkan katip üyeliğinde yapıldı.

Gerçekleşen gelirlerin toplam tutarı 165.460.170,00 TL dir. Gerçekleşen giderlerin toplam tutarı 191.993,651,00 TL dir. Tahmin edilen finansman açığı 20.000.000,00 TL olmasına rağmen, gerçekleşen finansman açığı 26.533.481,00 TL oldu, toplam borç 218,451,901 TL oldu.

Gündem dışı konuşmalardan sonra meclis toplantısı gündeme geçildi.  

2019 Yılı Faaliyet Raporu hakkında sunum yapan Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner,  Bayrampaşa’mızın değerine değer katacak çok sayıda yeni projeyi hayata geçirmenin gayreti içinde olacağız ve Bayrampaşalı hemşehrilerimize hizmet etmeyi sürdüreceğiz diye başladığı konuşmasını görseller eşliğinde sürdürdü.

 

 “BAYRAMPAŞA’MIZ İÇİN TER DÖKMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

2019 yılında hayata geçirdikleri projeleri sunum eşliğinde anlatan ve korona virüs çalışmaları hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Atila Aydıner,  “Bayrampaşa’mızın değerine değer katacak çok sayıda yeni projeyi hayata geçirmenin gayreti içinde olacağız ve Bayrampaşalı hemşehrilerimize hizmet etmeyi sürdüreceğiz. İnşallah bundan sonra da sizlerle beraber el ele, omuz omuza ve gönül gönüle hep beraber geleceğe emin adımlarla yürüyecek ve daha güzel bir Bayrampaşa için birlikte ter dökeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle 2019 yıllında yapılan çalışmalarımızda emeği geçen başkan yardımcılarımıza, meclis üyelerimize, birim müdürlerimize, belediye personelimize ve çalışmalarımıza destek veren tüm vatandaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Yeni dönemin ilçemize, şehrimize, ülkemize ve değerli halkımıza hayırlar getirmesini diliyorum.” şeklinde konuştu.

Görseller eşliğinde yapılanları tek tek anlatan Belediye Başkanı Atila Aydıner İBB projelerini vizyon projeler olarak sundu. Yarım kalmış İBB projeleri için muhalefet partisi meclis üyelerine "Top sizde" diyerek destek istedi.

GÖKHAN DAL BELEDİYECİLİK DERSİ VERDİ

CHP Grubu adına söz alan Meclis Üyesi ve Denetleme kurulu üyesi Gökhan Dal da, şeffaflık ve hesap verebilirlik, oldukça önemli olduğunu belirterek, konuşmasının başında belediyecilik dersi verdi.

Gökhan Dal konuşmasında; "Denetim sürecindeki en önemli hususların başında, denetimin amacı ve kapsamının anlaşılması, denetlenen ve denetleyen tarafların sorumluluklarının farkına varması gelmektedir. Komisyonumuzun denetim görevi, iş ve işlemlerin hukuka uygunluk, mali ve performans denetimini kapsamaktadır" dedi.

"Denetim esnasında, denetimin kapsamına ilişkin komisyonun,“belediye birimleri ve bağlı kuruluşlarından her türlü bilgi ve belgeyi isteyebileceği ve bu isteklerin gecikmeksizin yerine getirilmesi gerektiği” hükmü bulunmaktadır" diyen Gökhan Dal Konuşmasını şöyle sürdürdü.

"Bu düzenlemelerden denetimin kapsamına ilişkin, denetimin dönemi, denetlenecek işler ve denetlenecek birimler olmak üzere üç başlık halinde açıklanması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Denetime konu belediyenin faaliyetlerinden, ilgili belediyenin yöneticilerinin sorumlu olduğu gibi, denetçilerin de sorumluluğu, kendilerine sunulan verilerin önemli yanlışlıklar, hile ve yöneticilerin menfaatleri doğrultusunda, herhangi bir fayda sağlanıp sağlanmadığının raporlanmasıdır.

Denetim süreci, komisyon tarafından 45 iş günü içinde, ilgili denetim raporunun hazırlanması ve Mart ayı sonuna kadar,Meclis başkanlığına sunulmasıyla tamamlanmaktadır.

Komisyon çalışmalarını yaparken, denetimi yapılan kurum çalışanlarının ve yöneticilerinin dikkat etmesi gereken hususlardan olan,şeffaflık ve hesap verebilirlik, oldukça önem ifade etmektedir.

Şeffaflık; kurum hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için uyguladığı politikaları ve bu politikaların meydana getirdiği sonuçları izlemek için, gerekli olan bilginin, düzenli, anlaşılabilir, tutarlı ve güvenilir bir biçimde sunulmasıdır.

Her faaliyetini açıkça ifade edebilen kurumlara,halkımız nezdinde güvenin de aynı oranda arttığı bilinmektedir.

Kurumların mali tablolarına yansıyan, tüm paydaşları ilgilendiren işlemlerin, neden ve nasıl yapıldığının açık olması ve kamuoyu ile paylaşılması nihayetinde güven arttırıcıdır.

Kamu yönetimi açısından hesap verme ise; üzerinde mutabakata varılmış hedefler çerçevesinde, belirli bir performansın gerçekleştirilmesine yönelik sorumluluğunun üstlenilmesi ve bunun açıklanması yükümlülüğüne dayanan bir ilişki olarak tanımlanabilir.

Hesap verme, yönetim olgusunun özünde olmalıdır. Kaynakları yöneten her kişi için, örgütsel birimin en temel yükümlülüğüdür.

Hesap verme yükümlülüğünün kamu yönetiminde oluşturduğu zincir, demokrasiler bakımından doğal ve son derece gerekli bir ilişki olarak kabul edilmektedir.

Öte yandan hesap verme yükümlülüğü, aynı zamanda günümüz kamu yönetimleri bakımından bir çağdaşlık kriteri olarak da algılanmakta; yönetimde çağdaşlık ile demokrasiyi buluşturmaktadır.

Zaten demokrasinin özü de, kurumları yönetenlerin, vatandaşlara karşı sorumlu olmaları, onlara hesap verebilmeleridir.

Denetim sürecine ilişkin bu kısa açıklamalardan da anlaşılacağı gibi denetim; yerel yönetim faaliyetlerinin daha etkin, hesap verebilir ve şeffaflık içerisinde yürütülmesinin teminatıdır."

Rakamlarla bütçenin ve ihalelerin tablolarını da anlatan Dal,  Bir takım lükslerden vazgeçmediği takdirde, belediyenin mali durumunun her geçen gün daha da bozulacağını ve bu durumun Bayrampaşalılara verilen hizmetlerin aksayacağını belirterek, 2019 Denetim raporuna katılmadığını, rapora ilişkin muhalefet şerhi koyduklarının altını çizdi.

 


Anahtar Kelimeler: MİLYON MİLYON ONAYLANDI