2024'e göre uzmanlara göre, insan kaynakları alanında en büyük öncelik yetenek kıtlığı ve göçü olacak. Şirketler, bu süreçte esnek yan hak paketleri gibi insan kaynakları stratejilerine odaklanacaklar.
Son iki yılda insan kaynakları politikaları büyük bir değişim sürecine girdi. Şirketlerin İK departmanları dijital dönüşüm, yeni çalışma modelleri, yapay zekâ, sessiz istifa, maaş politikaları, çalışan bağlılığı gibi çeşitli konulara çözüm bulmaya çalıştı. Uzmanların hemfikir olduğu bir konu ise 2024'te gündemi oldukça meşgul edecek.
YETENEK GÖÇÜ ŞİRKETLERE SORUN OLACAK
Uzmanlara göre, 2024 yılında İK ajandalarının ilk sırasında yer alacak sorun yetenek kıtlığı ve yetenek göçü olacak. Pandemi döneminde değişen çalışma koşulları, nitelikli iş gücünde kıtlığa neden oldu. Çalışanlar, daha iyi koşullar için dünya çapında kariyer fırsatlarına yönelerek, özellikle Türkiye gibi enflasyonist ülkelerde iş gücü piyasasını olumsuz etkiledi ve yetenek göçünü tetikledi.IT ve benzeri alanlarda birçok yönetici, yurtdışında çalışmayı tercih ettiği için Türkiye'de yetenek açığı arttı. İnsan kaynakları profesyonelleri, bu süreçte kurumsal aidiyeti artırmaya yönelik stratejiler geliştirmek adına esnek yan hak paketleri, ödül ve takdir programları, yetenek yönetimi programları, iş-özel hayat dengesini destekleyen çalışma modelleri ve kurum içi şeffaf iletişim gibi önlemleri hayata geçirdi.
İŞVERENLER YENİ YILDA ZORLANACAKLAR
Ancak tüm bu yatırımlara rağmen yetenek kıtlığı sorunu 2024 yılında İK ajandasının önemli bir maddesi olmaya devam edecek. İK'nın öncelikleri arasında, çalışanların yeteneklerini geliştirmek, çalışan sağlığına önem vermek ve verimli bir çalışma modelini kalıcı kılmak gibi konular öne çıkacak. Boyden Türkiye Ülke Lideri Murat Ergene'ye göre, şirketlerin yetenekleri çekmek ve elde tutmak için maddi olmayan yolları da keşfetmeleri gerekecek. Elde tutma konusu, 2024'ün bir numaralı önceliği olmaya devam edecek.
YENİ SEKTÖRLER YENİ YETENEKLER
Otomotiv sektöründe elektrikli araçların artışı ve enerji sektöründeki güneş ve rüzgâr enerjisi gibi yeni alanların gelişmesi, bu sektörlerdeki yetenek pazarında önemli bir hareketlilik yarattı. Bu ivmeyi yakalayan bir diğer sektör ise gayrimenkul oldu. Birçok iş insanı, oluşturdukları fonlar aracılığıyla özellikle yurt dışında gayrimenkul yatırımlarına hızlı bir şekilde giriş yaptı.Murat Ergene, "Boyden olarak hizmet verdiğimiz bazı iş insanları da özellikle ABD'nin Florida eyaletinde, Miami'de ve bazı Avrupa ülkelerinde rezidanslar, alışveriş merkezleri gibi büyük gayrimenkul yatırımlarına başladılar. Tüm bu sektörlerde yaşanan olumlu gelişmeler, doğal olarak yetenek transferlerine hız kazandırdı" şeklinde konuşuyor.
EN ÇOK TALEP GÖREN MESLEKLER
En çok talep gören meslekler arasında şu an için yazılım geliştiricileri, hemşireler, medikal ve sağlık servisleri müdürleri, asistan hekimler, bilgi güvenliği analistleri, fizik tedavi uzmanları, finans müdürleri, bilgi işlem müdürleri ve web geliştiricileri gibi uzmanlıklar öne çıkıyor. 2024 ve 2025 yıllarında ise bilgisayar sistemleri analisti, veri bilimcisi, yapay zekâ uzmanı, siber güvenlik uzmanı, dijital pazarlama uzmanı, sağlık teknolojileri uzmanı, enerji uzmanı, robotik uzmanı, çevre uzmanı ve siber güvenlik yöneticisi gibi pozisyonların talep görmesi bekleniyor. 2023'te şirketlerin en büyük sıkıntılarından biri, mavi yaka çalışanları yönetim seviyesinden daha zor bulmaktı. Boyden Türkiye Ülke Lideri Murat Ergene, "Bazı alanlarda mavi yaka maaşlarının, müdür maaşlarına yaklaştığını gözlemledik. Bu durum, ülkemizdeki yetenek kıtlığının önemli bir göstergesi oldu" diyor. Diğer yandan, Egon Zehnder Kıdemli Ortağı Murat Yeşildere, 2024 yılında üniversite mezunlarına değil, mesleki eğitim almış, eğitimli zanaatkârlara, meslek okulu ve yüksekokul mezunlarına yönelik talebin artacağını öngörüyor.
Editör: Burak İNCEOĞLU
İstanbul
21.11.2024