Tarih: 04.01.2022 09:26

2022 YILININ İLK MECLİSİNDE TÜRKAN SAYLAN ANILDI

Facebook Twitter Linked-in

“2022 yılını idrak ettiğimiz ilk ayın bu ilk günlerinde   yeni gelen yılın, huzur , barış , mutluluk ve sağlık getirmesini diliyorum” diyen Fatoş Serin; “Sağlık demişken; Bir dönem   toplumda damgalama nedeni olan Lepra yani cüzzam  hastalığına karşı, farkındalık yaratmak, konuya duyarlılık sağlamak amacıyla, her yıl ocak ayının son haftası cüzzam haftası ve son pazar günü, “Dünya Cüzzam Günü” olarak anılmaktadır” Dedi.  

 FaTOŞ SERİN Konuşmasını şöyle sürdürdü; “Dünya Cüzzam Günü  iki amaçla oluşturulmuştur.   Cüzzamdan etkilenen kişilere eşit muameleyi savunmak , hastalığı çevreleyen tarihsel yanılgıları düzelterek halkı cüzzam hakkında yeniden eğitmek.

Dünyanın aksine Türkiye’de, Cüzzam Hastalığı nerede ise yok denecek düzeydedir. Hayatını Cüzzam ile savaşmaya adayan bir Türk bilim insanının mücadelesi Cumhuriyet tarihimiz için bir yüz akıdır.      

Dermatolog olan bu profesör Yıllar boyunca hem hastalığı tedavi etmiş, hem hastaların sosyoekonomik koşullarını iyileştirmiş, hem de damgalama ve ayrımcılıkla mücadele etmiştir. Birçok ülke çok sayıda olan hastaları saptamak, tıbbi tedavilerini planlamak için uğraşırken, O çok yönlü yaklaşımla hastalığın kökünü kazımıştır.

Aylarca Sağlık Bakanlığı’nda çalışmış “Lepra Yönetmeliği”ni insan haklarına yakışır bir şekilde düzenlemiştir.   Okula alınmayan hasta çocukları için öğretmenleri eğitmesi, topluma yönelik eğitim çalışmaları, evsiz hastaya ev yapma, iş bulma, düğün dernek yapma dahil  . bir çok çalışma gerçekleştirmiştir. 

Meslektaşı Prof. Dr. Mehmet Zaman Saçlıoğlu O’nu şöyle anlatır:   Düşünün lütfen: yıllardan 1981. Çapa Tıp Fakültesi Dermatoloji Kürsüsü’nün başkanı ve Lepra Merkezi’nin müdürüsünüz. Uğraşıp didinip kurduğunuz Lepra Hastanesi’nin başhekimliğini de sürdürüyorsunuz. 12 Eylül, üniversiteyi silindir gibi ezmiş, öğretim üyeleri hiçbir güvenceye sahip değil. Her an işinize gerekçesiz bir mektupla son verilebilir. Muayenehane açayım da geleceğimi garanti altına alayım demiyor, bir profesörlük maaşıyla üç idari görevin, sayısız hastanın üstesinden gelmeye çalışıyorsunuz.  . Öğleye kadar hasta baktınız, ikinci işinize, Lepra Hastanesi’ne gideceksiniz...   1980’e kadar İstanbul’un birçok caddesinde dilenen cüzzamlılara rastlanırdı . 1981’den sonra, hızla azaldılar. Hayır,   toplanıp bir yere gönderilmediler.   Onlardan korkulur, iğrenilirdi. Toplum dışına itilmişlerdi. O’nun  tarafından kurulan hastanede iyileştirilmeye başlandılar.

Meslektaşının da dediği gibi O bir Dermatolog, Türkiye Cüzzamla Savaş Derneği kurucusudur. 74 yıllık hayatının sonuna kadar sadece cüzzam ile değil,  cehaletle de  mücadele etmiştir. Bu bilim insanı  Prof. Dr. Türkan Saylan’dır.   O’nu övgü ile anmamak için gözlere perde çekilmiş olması gerektir herhalde. Saygı ve minnetle anıyoruz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —