19 Mayıs, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basarak milli mücadeleyi başlatması ve gençliğin bağımsızlığı anısına her sene kutlanmaktadır. 1938 yılından itibaren resmi bayram olarak ilan edilmiştir.
Gençlik ve Spor Bayramı’nın neden 19 Mayıs olduğu ile ilgili çeşitli söylemler mevcut. Bunlardan en çok kabul göreni gerçek doğum tarihi bilinmese de Atatürk’ün doğum gününün 19 Mayıs olmasıdır. Atatürk vefatından yaklaşık 4 ay önce bu anlamlı günün gençlere emanet edilmesini ister.
20 Haziran 1938 yılında çıkarılan yasa ile birlikte bu bayram ‘Gençlik ve Spor Bayramı’ adını alır ve 1980 yılına kadar bu isimle kutlanır. 1981 yılında ‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’ adını almıştır. Böylelikle 19 Mayıs hem Atatürk’ün doğum günü, hem Nutuk’un yazılmaya başlandığı yıl, hem bağımsızlık mücadelesinin ilk adımı hem de gençlik bayramının tarihsel sürecinin birleşimidir.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, gençlerin milli değerlerin önemini kavraması ve sporun genç nesillerle güçlendirilmesi amacıyla kutlanmaktadır. Atatürk, her zaman için sporun gençlerin bedensel ve ruhsal gelişimindeki önemini vurgulamıştır. Bu nedenle 19 Mayıs, gençlerin spora teşviklerinin artırıldığı ve spor faaliyetlerinin sergilendiği bir bayram olarak kutlanmaktadır.
19 Mayıs aynı zamanda gençlerin sportif ve kültürel organizasyonlardaki katılımlarını da artırmaktadır. Bu etkinlikler, gençlerin grup halinde veya bireysel olarak organize olma becerilerinin geliştiği, birlikte hareket etme duygularının pekiştirildiği ortak bir platform sunar.
İstanbul
19.05.2025