Tuzla Piyade Okulu’nda bir teğmenin 10 Kasım töreninde yakasına Atatürk fotoğrafı takmamasıyla başlayan tartışmanın arkasından başka iddialar ortaya çıktı. 7 teğmen açığa alındı ve ihracı isteniyor.
İstanbul Tuzla Piyade Okulu'nda 10 Kasım'da çarpıcı bir olay yaşandığı ortaya çıktı. Atatürk'ü anma töreninde, teğmenlere göğüslerine takmaları için Atatürk fotoğrafı ve rozeti verildi. Ancak bir teğmen iddiaya göre bu rozeti takmadı ve hatta fotoğrafı buruşturup attı. Diğer teğmenlerin tepki göstermesi üzerine, bu teğmenin "Askeri yönünü beğenirim ancak cumhuriyet sonrası yaptıklarına katılmıyorum" dediği öğrenildi.
Bu sözlerin ardından tepki gösteren askerlerle Atatürk fotoğrafını yırttığı iddia edilen teğmen ve arkadaşları arasında arbede yaşandı. Olayın büyümesiyle polis ve jandarma müdahale etti. İddialara göre, tarikat bağlantılı olduğu ve daha önce benzer davranışlar sergilediği iddia edilen teğmenin odasına diğer askerler Atatürk posteri astı. Bu posteri de yırttıktan sonra, Atatürk'e yapılan bu saygısızlık üzerine tepki gösteren askerlerle arbede tekrar başladı.
TSK, BU OLAYLA İLGİLİ İDARİ BİR SORUŞTURMA BAŞLATTI
Olayın ardından Atatürk resmini yırttığı iddia edilen kişinin darp raporu aldığı ve gece saat 03.00'te sivil savcının darp edenleri çağırdığı belirtildi. Buna rağmen bölük komutanlarının tartışmalara karışanları göndermediği ifade edildi. İddialara göre, olayın tarikat bağlantılı teğmenler tarafından planlı şekilde gerçekleştirildiği söylendi. TSK, bu olayla ilgili idari bir soruşturma başlattı. Atatürk resmini yırttığı iddia edilen kişilerin tarikat ilişkileri olduğu ve bu kişilerle okul mezunları ve diğer gruplar arasında sürekli çatışmalar yaşandığı belirtildi. Okul idaresinin bu çatışmaları engelleyemediği iddia edildi. Ayrıca, tarikat bağlantılı kişilerin belirli tarihlerde izin almadan mahzen katında toplandığı iddia edildi.
Disiplin Soruşturma Heyeti soruşturması sürerken 14 Aralık tarihinde Yeni Şafak gazetesi teğmen cuntası başlığıyla kavgayı manşete taşıdı. Yeni Şafak Tuzla Piyade Okulu'nda dindar öğrenci subayların fişlendiğini iddia etmişti. Haberde, bir grup teğmenin bir yapının parçası olduğu ve dindar teğmenlere baskı uygulayıp dayak attığı öne sürüldü. Olayların ise 10 Kasım töreninde patlak verdiği belirtildi. Törende bazı teğmenlerin toplu iğne yetmediği için Atatürk fotoğraflarını yakalarına takmadığı, gruplaştığı iddia edilen teğmenlerin ise küfür ettiği ve hatta ilerleyen süreçte koğuş basma ve darp olayları yaşandığı iddia edildi.
“SORUMLU GÖRÜLEN YÖNETİCİLER DE GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI”
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler yaşanan olayla ilgili 16 Aralık’ta ilk şunları söyledi: “Tuzla Piyade Okulu'ndaki olay 10 Kasım'da meydana gelen bir hadise. Bir tane öğrenci subayımız, yakasına takması gereken fotoğrafı takmıyor ve 'toplu iğnem yok onun için takamadım' gibi bir gerekçe ortaya sürüyor. Ona tepki gösteren başka öğrencilerle aralarında tartışma yaşanıyor. Bu olay sonucu hepsi geçici olarak görevden uzaklaştırıldı. Bu olayla ilgili mahkeme ve Yüksek Disiplin Kurulunda verilecek kararları duyuracağız. Sorumlu görülen yöneticiler de görevden uzaklaştırıldı. Bu aşamada olayı yanlış yerlere götürecek yorumlardan kaçınmalı ve adli sürecin sonuçlanması beklenmelidir."
İstanbul Tuzla Piyade Okulu'nda yaşanan olaylara ilişkin ulaşılan bilgilere göre, Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenlere tepki gösteren bir grup teğmen, söz konusu teğmenin bir dini cemaate mensup olduğu ihbarını geçen yıl Kara Harp Okulu'ndaki komutanlara iletti. Bu grubun cemaat yapılanması içinde olduğunu ve 15 Temmuz sonrasında böyle bir yapılanmaya izin verilmemesi gerektiğini belirtmişlerdi. Ancak Kara Harp Okulu'nda bu şikâyet edilen teğmenlerle ilgili bir işlem yapılmadı.Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenin tek kişi olmadığı, 'Hubb-i fillah' adlı bir WhatsApp grubu kurduğu ve grup üzerinden hafta sonları bir eve gittikleri, bir ağabeyden kitap aldıkları ve bir "dava"dan bahsettikleri bilgisine ulaşıldı. (Kaynak: 10Haber)
Bu tartışmaların ardından ortaya çıkan bazı görüntülerde, Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenle aynı koğuşta kalan bir başka teğmenin, alt devrelerini Nurculara bağlı bir cemaate çağırdığı anlatılıyordu. Bu teğmenlerden biri, Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenle birlikte okuldan uzaklaştırılan teğmenlerden biriydi.
Kara Harp Okulu'nda kayda alınan bir videoda, Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenle ilgili tepki gösteren teğmenlerle alt devrenin konuşması yer alıyordu. Alt devre, teğmeni sohbete çağırdığını ve konuşmaların medrese tarzında yerlerde geçtiğini, ardından Atatürk konusunun açıldığını ve bir tartışmanın yaşandığını belirtiyordu. (Kaynak: 10Haber)
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yaşananları dikkatle takip ettiğini ve 7 teğmenin amirleriyle birlikte açığa alındığını belirtti. Özel, bu durumu değerlendirirken, Atatürk'ün ocağında Atatürk'ün resmini yakasına takmayan tarikatçılara itiraz edildiğini ve bu durumun ciddi bir soruşturmayı gerektirdiğini ifade etti.
Son olarak, 20 Aralık'ta Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Tuzla Piyade Okulu'nda yaşanan gerilime ilişkin bilgi verildi. Bu açıklama olayın derinlemesine incelendiğini ve gereken adımların atıldığını vurguluyordu.
Tuzla Piyade Okul Komutanlığında Yaşanan Olayla İlgili Açıklama#MillîSavunmaBakanlığı pic.twitter.com/Bc3bKLmijU
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) December 20, 2023
Editör: Burak İNCEOĞLU
İstanbul
23.11.2024