Politik psikolojinin çok önemli bir bilim alanı olduğu kaydedilirken günümüzde gençlerin ihtiyaçlarının siyasetçiler tarafından doğru okunup anlaşılması gerektiğine dikkat çekiliyor.
Bütün araştırmalarda gençlerin önceliğinin ne para ne kariyer ne de şöhret olmadığını kaydeden Prof. Dr. Arıboğan, gençlerin özgürlük ve adalet istediklerine dikkat çekti. Prof. Dr. Arıboğan bu durumun sadece içerisinde bulunduğumuz süreçle ilgili olmadığını antik dönemlerden başlayarak tarihin her döneminde gençlerin sürekli düzene davet eden baskıyı sevmediklerini söyledi.
Antik dönemlerden başlayarak günümüze gelene kadar tarihin her döneminde gençlerin her zaman özgürlüklerine düşkün olduklarını belirten Arıboğan, gençlerin her dönemde özgürlüklerine ve haklarına sahip çıkmak için mücadele ettiklerini söyledi.
GENÇLER SÜREKLİ DÜZENE DAVET EDEN BASKIYI SEVMEZ
Genç neslin aynı zamanda kendilerinin özgürlüğü ve hakları için verdiği bu mücadeleyi savunan siyasi partilere yakınlık duyduklarını belirten Arıboğan, “Gençler, sürekli baskılayan, sürekli düzene davet eden baskıyı sevmez. Bu gençliğin tabiatında olan bir şey. Antik dönemlerden beri böyle bir durum var.
GENÇLER LİYAKATSİZLİKTEN ŞİKAYETÇİ
Özellikle Kahramanmaraş depremlerinden sonra üniversitelerde yüz yüze eğitime ara verilmesinin tepkilere neden olduğunu belirten Arıboğan, “Üniversitelerde eğitimlerin online’a çevrilmesi bile çok ciddi ve çok büyük bir tepki oluşturdu. Gençler neşesiz ve sosyal açıdan kurak bir ortama mahkum edildiler. Öte yandan gençler, birtakım yakınlıklarından ötürü pozisyonlandırmaları çok rahatsız edici buluyor. Gençler bu durumu kabul etmek istemiyor. İstediği kadar çalışsın. Kendisinden çok daha vasıfsız birinin 20’li yaşlarda bir şirketinden genel müdürlüğüne getirileceğini biliyor. Bunlardan çok rahatsızlar.” dedi.
GENÇLER ADALET VE ÖZGÜRLÜK İSTİYOR
Politik psikolojinin çok önemli bilim alanı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, “Bunu bilmeden de gençliği doğru düzgün anlamak mümkün değildir. Bakıyoruz bütün araştırmalarda gençlerin önceliği ne para ne kariyer ne de şöhret. Adalet ve özgürlük istiyorlar. O kadar net çıkıyor ki ortaya. En çok vuruldukları yer orasıdır. ‘Nereden yaralandıysanız orası kimliğiniz olur’ sözü vardır. Çocukları oradan yaralamışsınız. Adaleti yasada, yargıda değil hayatında arıyor. ‘Ben çalışacağım, çabalayacağım. Adil bir fırsat mı gelecek yoksa birinin yeğeni benden öne mi geçecek?’ Orada darmadağın oluyor. Bu ülkede ne olursa olsun. Seçimi kim kazanırsa kazansın bu düzen değişmeli. Bu kabul edilemez. Onların gözündeki o umutsuzluk, öfke, devlete karşı duyulan hayal kırıklığı çok can sıkıcı.” dedi.
İstanbul
24.11.2024