İstanbul’da etkili olan yağmurun ardından barajlardaki doluluk oranı artarak yüzde 51.65 oldu.
Ani ve şiddetli yağışların hem barajlara hem de yeraltı suyunun beslenmesine düşük katkı sağladığını dile getiren uzmanlar, günümüzde pek çok bölgede su sıkıntısı yaşanmasının temel sebebinin de bu durum olduğunu söylüyor.
Kurak bir yaz geçiren İstanbul’da barajlardaki doluluk oranı %33 seviyelerine kadar düştü. Ekrem İmamoğlu İstanbullulara su tasarrufu çağrısında bulundu.İSKİ de her abonenin uygulayabileceği basit tasarruf önerileri hazırladı.
İstanbul'da barajlardaki doluluk oranları yüzde 37.77'ye gerilerken, Büyükçekmece Gölü'nde kurumanın başladığı ve suyun çekildiği gözlendi. Bölge sakinleri kuraklıkla birlikte bataklıkların oluştuğunu kaydetti.
Barajlardaki suların azalmasıyla ortaya çıkan atıkları temizlemek için kollar sıvandı. 420 personel 74 araçla sahaya inen ekipler; Terkos, Ömerli, Alibey, Elmalı, Sazlıdere, Darlık ve Büyükçekmece Barajı’nı temizliyor.
İstanbul’da içme suyunun karşılanması noktasında, barajlar büyük bir paya sahip. Yer altı kaynaklarının yetersizliği ve artan nüfusun içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla İstanbul’da ilk baraj 1883’te hizmete alındı.
İBB, kuraklık yüzünden suları çekilen baraj havzalarındaki atıkları temizledi. İlk olarak Terkos, Sazlıdere ve Ömerli barajlarında başlatılan kapsamlı çalışma, 2 hafta içinde, kent genelinde tamamlandı.