Geçtiğimiz günlerde gazetemizde editör Köşesinde yayınladığımız “Bayrampaşa’lı Atila Aydıner’e Soruyor” başlığıyla bir çok konuda soru sorduğumuz soruları, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner cevaplandırdı.
Röportaj: Mehmet Ceylan Fotoğraf: Yasemin Yavuz
Yaptığımız “Bayrampaşa’lı Atila Aydıner’e Soruyor” başlıklı soru haberimiz büyük ses getirmiş her kesim tarafından çok konuşulmuştu. Bir çok kişinin sorguladığı ama direk soramadığı çok sayıda soruyu sormuştuk. Bu sorulardan sonra Belediye Başkanı Atila Aydıner’in ne yapacağı da merak konusu olmuştu. Tahminlerin ötesinde Atila Aydıner gazetemizi aratarak sorulara cevap vereceğini bildirdi. Haberde çıkan soruları bizde kendisine direk yönelttik.
Atila Aydıner her zamanki güler yüzüyle bizi karşıladı, sorularımıza kendisinden emin içtenlikle ayrıntılarıyla cevaplandırdı.
BU DEMOKRASİNİN BİR GEREĞİDİR
Başkan yardımcıları dahil meclis grubundan yedi kişinin aday adayı olması size karşı bir tavır mıdır?
Hayır ben öyle düşünmüyorum, bana karşı bir tavır olarak görmüyorum. Bu demokrasinin bir gereğidir, arkadaşlar demokratik haklarını kullandılar. Hepsi kendi iradeleriyle aday adayı oldular. Benimle istişare yaptılar bende buyurun dedim. Zaten yapacak da bir şey yok, hepsi kendi istekleri ve iradeleriyle istediler aday adayı oldular. Bize hayırlı olsun diyerek başarı dilemek düşer.
Sayın başkan siz siyasette hırslı mısınız?
Yok ben hırslı biri değilim. Böyle görüyorlar ama benim yaptığım hizmeti daha ileri götürmektir, benim yumuşak bir huyum var. Benim öyle siyasi hırsım falan yok.
Fakat benim iki dönemim oldu, iki yıl önceki Başkan Hüseyin Bürge zamanından kalmadır. Genel merkez iki seçim dönemini kabul ettiği için benim iki seçim dönemi oldu. Benim bir dönemim daha var. Bende bu ustalık dönemimizi tamamlayalım diyorum. Çünkü yarım kalmış olan projelerimiz var. Tabi Cumhurbaşkanımız tensip buyururlarsa bu görevi devam ettireceğiz. Cumhurbaşkanımız bize buraya kadar geç artık işinin başına derse bende başüstüne derim. Ben buraya sıkı sıkı bağlanan biri değilim o açıdan hırsım yoktur benim.
BAYRAMPAŞA’YA, BAYRAMPAŞALIYA HİZMET İÇİN PROJE YAPTIK.
Başkan siz zaten belediye başkanısınız, bu aday adaylık döneminde SMS, gazete ve Billboart reklamlarıyla piar yapmanız ne kadar doğru, diğer aday adaylarına adaletsizlik olmaz mı?
Burada şunu ifade edeyim bu gazetenin içinde yüzlerce proje var. Ben bunu halkıma anlatamadım. Benim sosyal medyam halkımın bütün katmanlarına ulaşamıyor. Peki bunu nasıl anlatacağız? Bir belediye başkanı projelerini anlatması gerekir, onun halkı da bunu bilmesi gerekir. Partimin ilçe başkanlığı, kadın ve gençlik kolları, mahalle başkanları ne kadar anlatmaya çalışmış olsalar da yeteri kadar anlatılamıyor. Bayrampaşa’da yapılan hizmetleri halka soruyorum halk bilmiyor. O zaman bizde mecburen bu projeleri halkımıza anlatmak için bu gazeteyi çıkardık. Bu gazetenin aday adaylıkla falan alakası yok. Aday adaylıktan dolayı çıkarılmış bir gazete değil 12 Yıllık hizmetlerimizi anlatmak için çıkardığımız bir gazete. Yaptığımız projeleri halkımıza anlatmak için bu gazeteyi hazırladık.
Bu projelerin tamamı bana ait, ben yaptım, tek başına da değil arkadaşlarla birlikte biz yaptık. İBB’de Kadir Topbaş Ağabeyle birlikte gece gündüz çalışıp proje ürettik. Bu projeler benim şahsi menfaatim değil Bayrampaşa’ya, Bayrampaşalıya hizmet için proje yaptık.
HER SÖZ DOĞRU DEĞİLDİR BİLMEK LAZIM.
Kamuoyunda gazete paketlerinin görülmesi ve kapıların önüne 5 – 10’nar ve her tarafta yaygın olarak dağıtılması dikkat çekiyor. Bu gazetelerden kaç tane basıldı?
Tam bilmiyorum ama sanırım 10 Bin civarında basıldı. Her kapıya 5 tane 10 tane böyle bir şey olmaz. Tek tek dağıtılıyor eğer varsa bununla ilgileneceğim. Başka bir ihbar geldi mahallede dağıtım yapanlara bir balya gazeteyi çöpe atıyorlar diye. Her söz doğru değildir bilmek lazım.
BENDE BU PROJENİN ARKASINDAYIM
En çok konuşulan konuların başında eski cezaevi yerine yapılan kentsel dönüşüm alanı toplum tarafından çok beğenilmedi. Bu projeyi İBB yaptı ama siz bu projeye hep sahip çıktınız “Biz yaptık” dediniz. Bunu nasıl izah edersiniz?
Bir belediye başkanı ilçesinde yapılan tüm projelere sahiplenmek zorundadır. Hangi siyasi partinin belediye başkanı olursa olsun, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu projelere sahip çıkmak zorunda. Bayrampaşa’da İBB’nin yaptığı tüm projelerin arkasında biz varız. Siz düşünebiliyor musunuz, İBB başkanı kendisi gelecek Bayrampaşa’ya proje yapacak. Rahmetli Kadir Topbaş gelecek Bayrampaşa’ya bir milyar liralık yatırım yapacak. İlçe belediyesi çalışmadan, projelendirmeden, istekte bulunmadan bu mümkün değil. Şimdi İsmetpaşa’da yaşayan vatandaşlar hiç biri kiraya çıkmadan, başka yere taşınmadan eziyet çekmeden yeni yapılan bu kentsel dönüşümden yararlandı. Biz ilçe belediyesi olarak bunu sağladık. Burası hakiki bir kentsel dönüşümdür.
Bu projeyi yaptık, önce binaları yaptık vatandaşı oraya taşıdık. Bu projeyi yaptıran da açık ve net olarak ilan ettim, söyledim bu projeyi yaptıran biziz. Bu projenin her zaman arkasındaydım gene arkasındayım. Yeni İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na 2270 daireyi, 198 dükkanı biz teslim ettik. İsmetpaşa mahallesinin üç buçuk adasını biz taşımıştık. Şu an orada taşınmayan binalar var, orası çok kötü durumda o binalar yıkılıp yeni proje yapılmalıydı, yapamadılar. Biz yıkın bu binaları diye söyledik. O binaları yıkıp yeni bir plan yeni bir proje yapmaları lazım. Tabi ki eksikleri olabilir ama şu an orası gayet güzel, bakınız değer kazandı. Şu an orada dairelerine giden herkes mutlu ve memnun bir şekilde yaşıyorlar. Bende bu projenin arkasındayım.
BEN BAYRAMPAŞA’YA MEYDAN KAZANDIRACAĞIM
Yılan hikayesine dönüşen otoban üstü meydan projesi için müjde demişsiniz. Burasının ihalesi yapıldı, ödeneği çıktı ama başka projeye kaydırıldı. Deniyor ki, bunu İBB yapacak olmasına rağmen o zaman ses çıkarmadı şimdi bu müjde nedir?
Otoban üstü meydan projesi 25 yıllık bir mesele. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ilçemizi ziyaret ettikleri zaman Sayın Ekrem Başkana “Bayrampaşa’da meydan yok, bulvarda yok geçmişte yapan plancılar böyle yapmış sizden isteğim temin üstünü kapatarak meydan yapılsın” dedim.
Buranın projesi hazır, fiyatı belli önceki dönemde İBB yapamadı. Başka bir projenin eksiği tamamlanması için ödeneği oraya kaydırıldı. Bizimde 2019 seçimleri öncesi seçime birkaç gün kala yaptılar, benimde seçimler sırasında haberim oldu. Önceden haberim olsaydı kesinlikle izin vermezdim. Bana deniyor ki, niye müsaade ettin? Benim seçimden sonra haberim oldu yoksa müsaade etmem mümkün değil.
İBB başkanı Ekrem İmamoğlu bizim istememize rağmen ilgilenmedi, “Buraya yatıracak paramız yok” dedi. Sonra gene söyledim ama gene yapmadılar. Ben daha sonra Eski Ulaştırma bakanı Adil Karaismailoğlu’na gittim o zaman daha bakanlığa devam ediyordu, durumu ona anlattım. Önceden İBB projeler daire başkanıydı Adil Karaismailoğlu bu projeyi biliyordu. Adil Karaismailoğlu’na “İBB Başkanından müsaade belgesi alırsam bakanlık olarak yapar mısınız?” dedim. İşte benim müjdem budur.
İBB’den müsaadeyi alabildiniz mi?
Evet aldım İBB’den müsaade yazısını aldım, yazı elimde. Ben buranın yapılması için uğraşıyorum. Biz Adil Karaismailoğlu ile hazırlıkları yaptık bakan değişti. Yine durmadım yeni bakan Abdulkadir Uraloğlu’na gittim.
Eğer bir derdiniz varsa, projelerinizi yapmak istiyorsanız işin arkasını bırakmayacaksınız. Yeni bakan Abdulkadir Uraloğlu’na bütün bilgi ve belgeleri ve İBB’den aldığım müsaade belgesini de verdim. Şu an çalışması yapılıyor. Bu meydan bittiği zaman 8 Bin Metre kare, Hastanenin yenisi yapıldıktan sonra mevcut hastaneyi kaldırdığımız zaman 15 Bin Metre kare daha katılacak, toplamda 23 Bin Metre karelik bir meydanı Bayrampaşa’ya kazandıracağız. Ben Bayrampaşa’ya meydan kazandıracağım.
DEVLET HASTANESİNDE SON KISMA GELDİK
Sağlık bakanlığının yapacağı devlet hastanesi. Cezaevi kapandığı günden bu tarafa yapılacak denilen bir türlü yapılamayan devlet hastanesi. 2019 Yılında verdiğiniz röportajda da aynı cümleler ve aynı resim. Nedir bunun aslı?
Devlet hastanesi yapılacak. Daha bugün bakanlıktan dört arkadaş geldi toplantı yaptık, müteahhit grubundan temsilcilerde vardı, ne yapacağımızın kararını verdik. Yerel yöneticilerle hele belediye başkanı ile istişare yapadan o ilçeye kimse bir şey yapmaz. Devlet hastanesinin hikayesini anlatsam sayfalar dolusu yazı çıkar. Defalarca Elektrik idaresine gittim o arazi için. Biz olmasaydık Elektrik idaresi İBB’ye vermiyordu. Bizim uğraşlarımız sonrası orayı aldık. Elektrik idaresi orasını verdiyse, dağıtım tesisini oradan kaldırdıysa bunu ben yaptım.
İlçe belediyeleri, ilçesinde proje yaptırır, ilçesine kazandırır, biz Bayrampaşa’ya proje kazandırdık.
Devlet hastanesinde son kısma geldik, İBB’den muvaffakiyet nameyi alıyorum, aplikasyonu yapıldı, yakında Bayrampaşalılarla birlikte İksa (Fora Kazık) yapacağız, bismillah diyerek kazıkları çakacağız, temeli atacağız.
Devlet hastanesi yapımında bizim hizmetimiz büyük. Bu araziyi alıncaya kadar bile çok mücadele verdim. Buranın arazisini, Elektrik idaresinden İBB’ye geçirdik, İBB’den de milli emlaka devri için mecliste kararı geçirdik. Kolay bir iş değil bunları yapmak.
Evet hastaneyi tabiki sağlık bakanı yapacak, ilçe belediyesi yapamaz ama perojeyi Sağlık bakanlığına biz hazırladık. Bu hastane 300 yataklı olarak ihale ediyoruz. Bu 300 yatak kapasitesini 400-450 yatağa çıkaracağız. Şu an odalar bir yatak olarak projelendi ama bazı odalar büyük iki yatağa çıkabilir. Bu çalışma sonrası kapasite artmış olacak.
CUMHURBAŞKANIMIZDAN SÖZÜNÜ ALDIK
Çevik Kuvvet binası belediyenin değil, Çevik Kuvvet İçişlerine bağlı belediye olarak siz nasıl Üniversite yapacaksınız?
Çevik Kuvvetin Bayrampaşa’dan kaldırılmasıyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Çevik Kuvveti ziyaret ettiği zaman kendisine arzettim. Buranın trafik sıkışıklığı nedeniyle buradan kalkması gerektiğini belirttim.
Emniyet müdürlüğü için Kağıthane’de şu an yapılan alana Çevik Kuvvet gidecek. Çevik Kuvvet buradan gittiği zaman burası tarihi bir bina olduğu için, buraya en iyisi bir devlet üniversitesi olur.
Sağlık birimleri üniversitesi rektörünü ve yardımcılarını Çevik Kuvvete getirdim odalarını salonlarını tanıttım. Onlarda beğendi, sağlık birimlerinin tüm birimlerini alabileceklerini ifade ettiler.
Bu çalışmalardan sonra projeyi Ankara’ya giderek Sayın Cumhurbaşkanımıza Sağlık Birimleri Üniversitesiyle görüştüğümüzü, “Çevik Kuvvet buradan kalktıktan sonra burasını Sağlık kampüsü yapalım” diye projeyi sundum. Cumhurbaşkanımızdan buranın üniversite olma sözünü aldık, biz takipçi olacağız. Buranın üniversite olma hikayesi bu. Çevik Kuvvetin kaldırılması, burasının üniversite olarak Bayrampaşa’ya kazandırılması çok anlamlı.
Nişantaşı üniversitesi vardı çok güzel projeler yapıyorduk. O üniversite buradan gidince içimde ukde kalmıştı şimdi Bayrampaşa’ya üniversite kazandıracağım. Atila Aydıner olarak ustalık dönemimde Bayrampaşa halkıma bu zevki yaşatacağımı söz veriyorum.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA EN ÇOK ARAZİ ÜRETEN BİR BELEDİYE BAŞKANIYIM
Soru: Molozunu bile alamadığınız, cemaat yardımlarıyla yapılan camiler, Milli Eğitim bakanlığının yaptığı okulları belediye olarak sunuldu buna ne dersiniz?
Bir belediye başkanının görevi halkını mutlu etmek, halkını yaptığı projelerle bir araya getirmektir.
Biz burada tüm bakanlıklarla çok yakın diyaloğumuz var. Yerel yönetim olmadan, yerinden yönetmeden başarılı olamazsınız. Ben yapılan tüm bakanlıklara bağlı projelerde ihale kısmına kadar sürekli takipçi oluyorum.
Bakanlıklara bağlı olan projelerin büyük kısmını biz yapıyoruz, ilgili yerlere uygulayın diye veriyoruz. Bazı örnekler vereyim, Sarı dökümcüler sitesinde bir ortaokul projemiz var, orayı yaptığımız zaman Mustafa Itri İlköğretim Okulunu rahatlatacağız. Şu an Mustafa Itri İlköğretim Okulunda üç bin öğrenci okuyor. Altıntepsi’ye Ortaokul yapıyoruz. Bu okulların arazileri bizim belediyenin. Ben Milli eğitim bakanlığına en çok arazi üreten bir belediye başkanıyım, belediyeyiz. Bu projelerin yapılması için sıkı takip ediyoruz çalışıyoruz. Rıfat Canayakın Lisesini de Milli eğitim Bakanlığına biz yaptırıyoruz. Güçlendirme yapılmıştı olmadı yenisini yaptırıyoruz.
Kaptan Ahmet Erdoğan İmam hatip Lisesini yapmak için ne mücadeleler verdik. Şimdide yanında tatbikat camisini yapıyoruz.
İBB’NİN GÖREVİ CAMİLERİN YIKIMINI YAPACAKTIR
Camilere gelince, Biz 25 Yıl İBB yönetiminde hizmet yaptık. Bu hizmetler altın harflerle yazılan hizmetlerdir. Gök kubbede hoş bir seda bırakmanız lazım. Kadir Topbaş başkanımız hoş bir seda bıraktı gitti. İstanbul’da tüm camilerin yıkımı dahil olmak üzere hafriyatını bizim dönemimizde İBB aldı. İBB’nin burada yaptığı şey onların yanında hiçbir şey değil. Merkez caminin molozları için İBB’ye ilk müdahaleyi biz yaptık biz istedik müracaat ettik, bastırdık o meclis üyesi arkadaşımızda ilişkileriyle işi hızlandırdılar, bizde teşekkür ederiz. İBB’nin görevi camilerin yıkımını yapacaktır, hafriyatını alacaktır belediyenin görevidir. Bundan sonra caminin bir an önce yapılması için burada bir kampanya yapacağız, çünkü camileri yapan vatandaştır. Biz camilerin, okulların üzerinden elimizi çekmeyeceğiz.
BİZİM DAHLİMİZ OLMADAN BİR PROJENİN YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL
Kapılarında İBB ve İSPARK logoları olmasına rağmen İSPARK oto parklarını, havuzu, stadı falan proje olarak koymuşsunuz. Bu tesislerin İBB’nin olmasına rağmen nasıl oluyor da Bayrampaşa belediyesinin projesi oluyor? Arazi satışları da oldu. Bunu nasıl izah edersiniz?
Ben 2011 Yılında belediye başkanı olduğumda 1150 araçlık otopark vardı. Ben belediyeden gittiğimde Belediye Başkanı Atila Aydıner 10 binin üzerinde oto park kazandırdı diyeceksiniz. Bu dönemde 10 Binin üzerinde yer altı otoparklar yaptık. Bu yapılanların tamamının projesini İBB bizde olduğu zaman yaptık.
Tuna Spor kompleksinde yapılan altı otopark, üstü yüzme havuzu olan yer, orası önceden sahaydı. Biz belediye olarak o sahayı projelendirdik, bu projeyi İBB’den çıkarabilmek için çok uğraş verdik. Bu projeler kolay çıkmıyor, mücadele verirseniz çıkarabilirsiniz. Eğer mücadelesini vermezseniz hiçbir proje Bayrampaşa’ya gelmez. Bu projelerin tamamında bizim dahlimiz var. Bu projeler önceki yönetim zamanında başladı şimdiki yönetim bitirdi açtı. Projeler yapıldığı zaman yapana teşekkür ederim. Beni partisi ilgilendirmiyor, projenin yapılması ve hizmete açılması önemlidir.
Atatürk Parkını biz projelendirmeseydik burada otopark olur muydu?
Evet buranın arazisini sattık. Biz yapmaları için bir bedel istedik, İBB yönetimi böyle bir formül çıkardılar bedel karşılığında İBB’ye verdik, burada bir proje yapıldı. Nihayetinde yapıldı kullanan Bayrampaşa mülk İBB’de olması bir şey değiştirmedi.
Mülkü verilen sadece Atatürk parkı diğer otoparkların tamamını sadece işletmesini verdik mülkleri Bayrampaşa belediyesinin.
Kısacası camiler, okullar otoparklar, yüzme havuzları stadyumlar her projenin içinde biz varız. Biz projesini yaptık İBB veya bakanlıklara yaptırdık. 12 Yılda projeler yapmak için çok uğraşlar verdik. Yerel yönetim olarak bizim dahlimiz olmadan bir projenin yapılması mümkün değil.
SAAT KULESİ KAZANDIRMIŞ OLDUK
Bizimde tepki gösterdiğimiz, sizin de riyasette olduğunuz, Hüseyin Bürge belediye başkanlığı döneminde Bayrampaşa’ya simge olan kadife kavşağındaki Enginar havuzu onun yıkılarak yerine saat kulesinin yapılması. Bu konuda ne diyeceksiniz?
Enginar artık Bayrampaşa’da yok biliyorsunuz, sadece isim var. Orası da ömrünü tamamlamıştı, çok kötü bir görüntüsü vardı. Kadife köprüsü gibi merkezi bir yerde esprisi de olmayan Enginar vardı. Düşündük ne yapalım diye değişik projeler geldi, her taraftan görünecek saat kulesine karar verdik. Bayrampaşa’da saat kulesi yoktu bir saat kulesi kazandırmış olduk.
Saat kulesi yapıldı ama bir anlam ifade etmedi, örneğin Pirlepeliler uğraş vermişti daha anlamlı bir saat kulesi olsaydı daha iyi olmaz mıydı?
Tasarımı çok iyi yapılamadı ama o gün şartlarında bu vardı elimizde. Hatta başka yerlerdeki saat kulelerine de baktık ama kalıpları yoktu. Evet Rumeli veya Anadolu’dan esinti verecek bir kule yapılabilirdi araştırdık da ama olmadı.
KENDİ BÜTÇEMDEN HARCADIM
Konuşulan şeylerin başında geliyor belki, yaptırdığınız evde belediye işçilerini çalıştırdınız mı?
Bu söylenti çok hoş bir şey değil. Belediye işçisi niye orada çalışsın?
Şu şekilde oldu düzenlemesini yaptık bitkiler, ağaçlar olmadı, büyümedi. Bu işten anlayan birini götürdük tavsiyelerini aldık. Bunun dışında çalıştırma diye bir şey yok. Bizim böyle bir şey yapmaya da ihtiyacımız yok. Bunu yaptırmaya bizim gücümüz yetiyor.
Aday adaylık dönemi ister istemez bir Piar çalışması yapılıyor. SMS, gazete ve Billboart reklamları yapıldı. Bunların ücretini belediye bütçesinden mi ödediniz, şahsi bütçenizden mi?
Yapılan gazete belediye projelerini anlatan bir gazetedir. 12 Yılda yaptıklarımızı anlatmamız gerekirdi, bunu belediye bütçesinden yaptık. Fakat SMS’lerin hepsini kendi bütçemden harcadım. Bir ajansla anlaştım şahsi olarak yapılanların harcaması kendi bütçemden yapılıyor. Kendime ait harcamayla, belediye harcamasını her zaman ayırdım yine ayrı yaparım.
Son olarak ne söylemek istersiniz?
Ben öncelikle duyarlılığınız için teşekkür ediyorum. Seçim demokratik bir yarıştır. Ama Bayrampaşa bizim için çok çok önemlidir. Bayrampaşa’da çok hizmet yapılmıştır, bu hizmetlerin devamı çok çok önemlidir. İnsanların bir çıraklık dönemi, bir kalfalık dönemi birde ustalık dönemi olur. Şayet Sayın Cumhurbaşkanımız, partimiz bu dönemde bir beş yıl daha tensip buyururlarsa bu saydığımız projelerin büyük bir kısmını bitiririm.
Buradan tüm Bayrampaşa’lı vatandaşlarıma saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
16 Yıldır hizmet veren siz Bayrampaşa Gündem Gazetesine de başarılar dilerim.
İstanbul
24.11.2024