Menü Bayrampaşa Gündem Gerçek Gazetecilik
Tarih: 29.06.2026 22:21
SULTANGAZİ BELEDİYESİ’NDEN SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE İKLİM EYLEM PLANI

SULTANGAZİ BELEDİYESİ’NDEN SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE İKLİM EYLEM PLANI

Facebook Twitter Linked-in

Sultangazi Belediyesi, 'Sıfır Atık' projesi kapsamında ilçe genelinde hummalı bir çalışma yürütmeye devam ediyor. Aynı zamanda iklim krizine karşı daha dirençli ve sürdürülebilir bir Sultangazi inşa etmek için gayretle çalışıyor.

"İklim değişmesin, sen değiş" çağrısıyla başlatılan Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP); Belediyelerin enerji tüketimini azaltmak, yenilenebilir enerji kullanımını artırmak, sera gazı emisyonlarını düşürmek için azaltım eylemlerini belirlemek ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamak amacıyla hazırlanan stratejik bir yol haritası. "İklim değişmesin, sen değiş" çağrısıyla başlatılan (SECAP) için bir lansman programı düzenlendi.

Sultangazi Belediyesi Nikah Sarayı'nda düzenlenen programda süreç hakkında katılımcılara bilgi verildi. Sultangazi Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen programa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Ali İmran Yılmaz,  Kaizen Mühendislik Çevre mühendisi Eray Işık, Doç.Dr. İsmail Dabhan (İTÜ), Uzman Prof.Dr.Hakkı Baltacı (GTÜ), belediye başkan yardımcıları, kamu kurumları temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. 

Sürdürebilir Enerji

Programa katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Ali İmran Yılmaz; "Burada enerjiyi sağlarken gelecek nesillere büyük hasar bırakmamak lazım. Sürdürülebilir enerjinin önemi ortaya çıkıyor. Çevreye zarar vermeyen, insan sağlığını tehlikeye atmayan bir enerji kullanımı hayati önem taşıyor. Burada belediyelerimize büyük görev düşüyor. Devletimiz, bakanlıklarımız ve belediyelerimiz dahil olmak üzere sürdürebilir enerjiyi ön plana çıkarmamız gerekiyor" dedi. 

enerji

30 Yıllık Tasarruf: GES
Bugünü değil, yarını da düşünen bir anlayışla durmadan çalıştıklarını belirten Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Birinci, belediye olarak sürdürülebilir enerji konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Mustafa Birinci, Sultangazi'nin cadde, sokak ve kamu alanlarının aydınlatmasını ücretsiz olarak sağlayacak olan GES projesinden bahsederek; "Sultangazi Belediye Başkanımız Abdurrahman Dursun, Sıfır Atık ve sürdürebilir enerji konusuna önem veriyor. İlçemizde de bu kapsamda ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Çok önemli bir işe daha imza attık. 3 yıldır üzerinde çalıştığımız GES projemizi kısa sürede tamamlayacağız. Malatya'da yaklaşık 350 dönüm üzerinde yaklaşık 12 megavatlık güneş enerji sistemini kurduk. GES enerji üretmeye başlayınca Sultangazili komşularımız 30 yıl boyunca şehrin sokak, cadde ve kamu alanlarının aydınlatmaları için tek kuruş para ödemeyecek. Bizler günü kurtarmak için değil yarını da düşünen bir anlayışla bir belediyecilik yapıyoruz. Atık yönetimi kapsamında; her yıl yaklaşık 2.000 ton ambalaj atığını geri dönüşüme kazandırıyor; bunun yanında bitkisel atık yağ, atık pil ve elektronik atıkları ayrı toplayarak hem doğal kaynakları koruyor hem de karbon emisyonlarının azaltılmasına katkı sunuyoruz. Ayrıca kentsel dayanıklılık kapsamında kapalı pazar alanlarımızda hayata geçirilen yeşil çatı uygulamalarıyla kentsel ısı etkisinin azaltılması sağlandı. Su kaynaklarının verimli kullanılması ile ilgili; hizmet binalarımızda ve parklarımızda yağmur suyu hasadı çalışmaları başladı.  Sürdürülebilir ulaşım kapsamında; elektrikli araç şarj altyapısının geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Kapalı otoparklarımızda ve farklı noktalarımızda oluşturulacak şarj istasyonlarıyla geleceğin ulaşım sistemlerine yönelik önemli bir altyapı hazırlanıyor" dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —