BU TİYATROYU BİZ ÇOK İZLEDİK; AMAN DİKKAT!...

Kimse fikir beyan etmekle, haklı taleple, haklı teklifle; hakareti, kavgayı, ahlaksızlığı karıştırmasın.


Son günlerin tehlikeli olaylarını biz ilk defa izlemiyoruz, onun için tüm tarafların daha dikkatli olması gerekir. Bu tip olaylar her zaman masum sahne ile başlar, sonrasında sahne büyüdükçe büyür.

Boğaziçi Üniversitesi olayları diye tarihe geçecek olan bu olay başlangıç da masun ve karşılıklı haklılık paylarıyla başladı.

Boğaziçi Üniversitesine Rektörlüğüne, Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasıyla başladı olaylar.

Her iki tarafa da baktığımız zaman haklılık payları vardır.

Yasal olarak bir sakıncası olmayan ama siyasi etik olarak sakıncası olabilecek, bir siyasi partiyle intisaplı olan birinin bir ilim ve bilim yuvasına yönetici olarak atanmaması gerekirken Prof. Dr. Melih Bulu  Boğaziçi Üniversitesine Rektör olarak atandı. Etik olmasa bile cumhurbaşkanının yani atamanın bir yanlışı yok.

Öğrenciler; bir siyasi partiyle intisaplı olan birinin rektör olmaması talebi ve üniversitelerde, öğrencilerin seçmesi teklifi de yanlış değil.

Masun bir haklılıkla başlayan olaylar bu duruma geldi.

Bu tip olayı en yakın tarihte gezi olaylarında gördük. Taksim Gezi Parkındaki ağaçların korunması gibi haklı bir dava ile başladı sonrası haklılıkları bir tarafa bırakın kaosa, devlete saldırıya dönüştü.

Boğaziçi Üniversitesi olayları da haklılık payı olan bir talep, bir teklifle başladı ama geldiği nokta ve tarafların bu haklılık paylarını ortadan kaldırdı.

Aynı gezide olduğu gibi ilk masum haklı teklif ve talepler karşısında ikna edici olayları yatıştırıcı bir tavır sergilemesi gerekirken, adeta olayların üstüne benzin dökercesine müdahale etti.

Hatırlayın Gezi olaylarının başlangıcında 30 kişilik grup haklı olarak ağaçların kesilmemesi için kendilerini ağaçlara bağlamışlardı. Bunları ikna etmek yerine sabahın beşinde, tomalarla, tazzikli su ve biber gazıyla operasyon yapılmıştı, hiç ikna çalışması yapılmadan. Operasyon sonrası olaylara dış kaynaklar dahil ne kadar kaos meraklısı varsa müdahil olmuş devletin mallarına zarar verilmiş gencecik canlar yok olmuştu.

Şimdi de Boğaziçi Üniversitesi olayları haklılık payı olan bir talep ve teklif sonrası, yapılan müdahaleler sonrası gene aynı içerden ve dışardan ne kadar kaos meraklısı varsa müdahil oldu.

Meşru zeminde siyaset yapan iktidar ve muhalefet de yanlış söylemlerle ve müdahalelerle olayın üstüne benzin dökmemeli, hassasiyetle dikkat edilmelidir.

OLAYLAR HADDİNİ AŞTI

Kimse fikir beyan etmekle, haklı taleple, haklı teklifle; hakareti, kavgayı, ahlaksızlığı karıştırmasın.

Öğrencilerin baştan yaptıkları haklı bir talep, bir teklif ne hale geldiğini hepimiz gördük.

Üniversite öğrencilerinin haklı talep ve teklifleri ile başlayan olaylar devlete saldırıya, ülkeyi kaos ortamına sokmaya, ülkenin huzurunu bozmaya dönüştü.

Bu olayları istismar eden bir takım iç ve dış mihraklar farklı sahnelerle tiyatrolarını sergilemeye başladı.

Birileri çıktı; Müslümanların kıblesi Kabe’ye hakaret etti din düşmanlığını körükledi.

Birileri çıktı; “Müslüman Öğrenciler” diye bir açıklama yaptı, sanki Müslümanlar da bu olayların içinde gibi görüntü verdi.

Birileri çıktı; bu milletin hiçte kültür değerleriyle uyuşmayan, toplum ahlakına uymayan LGBT ofisi diye bir yer açtı.

Marjinal, sözde sol, terör gruplar orada yer aldı. Göstericilerin bir çoğunluğu DHKP/C, TKP-ML gibi terör örgütleri olduğu açıklandı.

Birden bire ne olduysa dışarıdan Avrupa ve ABD yetkilerinden uyarılar geldi. Aslında uyarı değil aba altından sopa gösterdi.

Bunlar gösterdi ki, biz bir kez daha ülke üzerinde oynanan tiyatro izliyoruz. Ülke kaosa sürüklenmek isteniyor. Haklı bir talep ve teklifler kaosa dönüşüyor, bunu birleri sahneliyor.

KONUŞMALARA DİKKAT

Bu olaylar üzerine yapılan konuşmalarda gerek iktidar kanadı, gerekse muhalefet kanadı dikkatli olmalı, dikkatli konuşmalı. Tahrik eden veya destekleyen konuşmalardan ziyade olayların ortaya koyduğu mesajı iyi anlamalı, ona göre konuşmalı.

Olayların ateşi düşürülmeli. Bu olayların ülke adına hayır değil şer getireceği düşünülmeli.

Bu olayların ülke üzerinde oynanan bir tiyatro olduğu unutulmamalı,  geçmiş zamanlarda bu tiyatro bir çok kez oynandığı unutulmamalı.

Siyasilere de söyleyecek sözümüz var. Sırf birbirinize karşı çıkar görünmek için bu ülkeye yazık etmeyin. Dere geçerken at değişmez yapıcı tekliflerle ve ortak akılla olayları çözün, milli mutabakat sağlayın…

Ellili yıllardan beri belli aralıklarla oynanan oyunları göz önüne getirelim. En son 15 Temmuz geçeli beş yıl oldu, tiyatro sahnesinin vakti geldi demek ki….  

Derviş Doğan
4.02.2021 09:49:12
Kalemine kuvvet, tebrik ediyorum. Not: “ masun “ değil masum olacak, kanaatimce.

DSP MECLİS GRUBUNDAN KAYMAKAM ÇİFTÇİ’YE ZİYARET

MUHSİN YAZICIOĞLU SORUŞTURMASINDA 10 İLDE OPERASYON: 25 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA

TÜRKİYE’NİN KURU MEYVE İHRACATININ YÜZDE 62’SİNİ EGELİ İHRACATÇILAR YAPTI

AKLI SELİM DÜŞÜNEN BAYRAMPAŞLILARA SORUYORUZ: YAPILAN PROJELERDE KAMU YARARI MI, KİŞİSEL ÇIKARLAR MI?

15 TEMMUZ ÖNCESİ FETÖ/PYD OPERASYONU

SAKARYA'NIN LEZZET HARİTASI FESTİVALLE KEŞFEDİLİYOR “SAKARYA’DA HER SOFRA FARKLI BİR HİKAYE, FARKLI BİR KÜLTÜR”

SULTANGAZİ’DE 7. KEZ BİLİM FİRARDA

ADALET VE EMEK ÇIĞLIĞI: "300 GÜNDÜR HASAN MUTLU İÇİN ADALET BEKLİYORUZ!"

BAYRAMPAŞA’NIN GURURU İTOBOT #6038, TRABZON’DA ÜÇÜNCÜ OLDU

SAKARYA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ SEKİZİNCİ GÜNÜNDE DE KÜLTÜR VE SANAT DOLU ETKİNLİKLERLE DEVAM ETTİ

ÇOCUKLARA EN GÜZEL TATİL HEDİYESİ EYÜPSULTAN BELEDİYESİ’NDEN

SREBRENİCA BOŞNAK SOYKIRIMINI UNUTMAMAK İÇİN BİNLER YÜRÜDÜ

ARNAVUTKÖY BELEDİYESİ YENİ MEDYA AKADEMİSİ’NE HALKLA İLİŞKİLERİN OSCARI: IPRA ALTIN KÜRE ÖDÜLÜ

RUMELİ BALKAN KÜLTÜR MERKEZİ OLACAKTI, KAS-DER’E VERİLİYOR

MECLİSTE 15 TEMMUZ RUHU YAŞANDI: TÜM GRUPLAR ANDI

300 GÜNLÜK ÇİLE: İDDİANAME NEREDE? BU ZULME BİR SON VERİLMELİ!

KONYA BOZKIR'DA TARİHİ YATIRIM SEFERBERLİĞİ! MUSTAFA DESTİCİ VE NAZİF KARABULUT'TAN TOPLU AÇILIŞ

HAYIR ZİNCİRİ İNSANİ YARDIM DERNEĞİ'NDEN MUHARREM AYINA YAKIŞAN ANLAMLI AŞURE PROGRAMI...

BASINI UNUTMAYANLARA TEŞEKKÜR: CHP GRUBU VE DSP GRUBU

10. ÖMER HALİSDEMİR ULUSAL BİSİKLET TURU 15 TEMMUZ RUHUYLA ARNAVUTKÖY’DEN BAŞLADI

İstanbul

14.07.2026

  • İMSAK 03:42
  • GÜNEŞ 05:37
  • ÖĞLE 13:15
  • İKİNDİ 17:13
  • AKŞAM 20:43
  • YATSI 22:29

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 0 0 0 0 0 0
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
3.CORENDON ALANYASPOR 0 0 0 0 0 0
4.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
5.ÇORUM FK 0 0 0 0 0 0
6.ERZURUMSPOR FK 0 0 0 0 0 0
7.EYÜPSPOR 0 0 0 0 0 0
8.FENERBAHÇE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
9.GALATASARAY A.Ş. 0 0 0 0 0 0
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
11.GENÇLERBİRLİĞİ 0 0 0 0 0 0
12.GÖZTEPE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
13.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 0 0 0 0 0 0
14.KASIMPAŞA A.Ş. 0 0 0 0 0 0
15.KOCAELİSPOR 0 0 0 0 0 0
16.KONYASPOR 0 0 0 0 0 0
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
18.TRABZONSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0