Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

HÜSEYİN TOPTAŞ

HÜSEYİN TOPTAŞ


BEDELİ ÇANAKKALE’DE ÖDENMİŞTİR

O ana kadar hiç konuşmayan bakkal Selâhattin Efendi yaşlı gözlerle şu sözleri söyler: “Ahmet Rıfkı bu vatan uğruna canını feda etti, biz birkaç parça mal vermekten mi çekineceğiz. Katbekat helal olsun. Âlemi berzahta inşallah bizlere şefaatçi olur.”


Yıl 1915, Çanakkale’de kızılca kıyametin koptuğu günler, aylardan mayıs. Vefa Lisesi Fransızca muallimi Ahmet Rıfkı her günkü gibi mektepten içeriye girer. Koridorlarda sessizlik hâkimdir. İlk dersi birinci sınıftadır ve aynı suskunluk o sınıfta da vardır. Talebeler başlarını önlerine eğmişler, öylece sıralarında oturuyorlardır. Ahmet Rıfkı selam verir. Ama çocuklar selama bile karşılık vermezler.    

Ahmet Rıfkı iyice şaşırmıştır. Arka sıralarda oturanlardan biri ayağa kalkar “Hocam, mahallemizde eli ayağı tutan ağabeylerimiz Çanakkale’ye gönüllü gittiler ama siz hâlâ buradasınız. Biz de gitmek istiyoruz fakat yaşımız tutmuyor. Söyler misiniz bize, vatanımız elden giderse sizin verdiğiniz eğitim ne işe yarar?”

Ahmet Rıfkı’nın konuşacak hâli yoktur. Çocuklar elbette haklıdır ve o an kararını verir, kendisi de Çanakkale’ye gitmelidir. Vatan için, Hakk ve hakikat için düşmanla çarpışmalıdır. Yaşlı gözlerle sınıftan çıkar ve mektebin idaresine dilekçesini verir. Arkadaşlarıyla, talebeleriyle vedalaşır.

Evine gelir. Ahmet Rıfkı’nın hayattaki tek varlığı yaşlı annesi Ayşe Hanım’dır ve Şehzadebaşı semtindeki evlerinde beraber oturmaktadırlar. Durumu annesine anlatır, ondan hakkını helal etmesini ister. Ardından, mahallenin bakkalı, güngörmüş bir zat olan Selahattin Adil Efendi’ye uğrar ve şöyle der: “Selahattin Amca, vatanın bağrına saplanmış olan düşman hançerini Allah’ın izniyle çıkartmaya gidiyorum. Senden isteğim, anamı iaşesiz bırakma, kısmetse dönüşte borcumu öderim.”

Ahmet Rıfkı önce İstanbul’da kısa bir eğitim görür sonra da Çanakkale-Düztepe’deki birliğine bölük komutanı olarak gider. Çeşitli cephe ve siper savaşlarına katılır ve 19 Aralık 1915 günü şehit olur. Ahmet Rıfkı’nın şehitlik haberi kısa zamanda İstanbul’a ulaşır. Annesi haberi alır, çok üzülmesine rağmen, imanı bütün bir hanım olduğundan hadiseyi tevekkülle karşılar. Aklına veresiye yiyecek aldığı bakkal gelir. Bakkala gider ve “Selahattin Efendi, oğlum Çanakkale’de şehit düştü. Şehitlik künyesi, eşyaları ve ikramiyesi bir heyetle bu sabah bana ulaştırıldı. Yedi aydır senden veresiye alırız, borcumuzu verelim de oğlum borçlu yatmasın.” der.

Selahattin Efendi şöyle cevap verir: “Ayşe Hanım, sen okuma yazma bilmezsin, okuma bilen bir yakınını getir de hesabını o çıkarsın.” Bunun üzerine Ayşe Hanım, komşusunun kızı Gülşah’la birlikte dükkâna gider.

Selahattin Adil Efendi, “Ahmet Rıfkı” bölümünü açarak veresiye defterini Gülşah’ın önüne koyar. Kız defteri incelerken birden hıçkırıklarla ağlamaya başlar. Bu duruma Ayşe Hanım ve dükkândaki diğer müşteriler de şaşırmışlardır. Gülşah’ın yanına gelirler. Gülşah, onlara veresiye defterindeki kırmızı harflerle yazılmış satırları gösterir. Şöyle yazıyordur defterde: “Bu hesap Ahmet Rıfkı’nın kanıyla ödenmiştir vesselam.”

O ana kadar hiç konuşmayan bakkal Selâhattin Efendi yaşlı gözlerle şu sözleri söyler: “Ahmet Rıfkı bu vatan uğruna canını feda etti, biz birkaç parça mal vermekten mi çekineceğiz. Katbekat helal olsun. Âlemi berzahta inşallah bizlere şefaatçi olur.”

Reklam
ÖZNUR AKSOY PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ MECLİS ARİTMETİĞİ DEĞİŞTİ

ÖZNUR AKSOY PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ MECLİS ARİTMETİĞİ DEĞİŞTİ

UNUTULAN ACILAR, TEKERRÜR EDEN KADER: MARMARA DEPREMİ'NİN 27. YILI

ERZURUM KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NİN İLK GÜNÜNDE KÜLTÜR VE SANAT ŞEHRİ SARDI

TMB BAŞKANI M. ERDAL EREN: DEPREME KARŞI HAZIR OLMAK, GELECEĞE KARŞI SORUMLULUĞUMUZDUR

İSTANBUL’UN EŞSİZ SİLUETİ, 14. TAYK–EKER OLYMPOS REGATTA’NIN GÖRKEMLİ FİNALİNE EŞLİK ETTİ

ANADOLU’NUN KADİM ŞEHİRLERİNDEN ERZURUM’UN DOKUZ GÜNLÜK KÜLTÜR, SANAT VE GASTRONOMİ SERÜVENİ BAŞLADI

BAYRAMPAŞA’DA DOĞRU STRATEJİ UYGULAYAN KARLI ÇIKAR

MALATYA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE USTALIĞIN İZLERİNDEN ÇOCUKLARIN HAYALLERİNE

DÜNYANIN KITALARARASI TEK TRİATLONU, BEYKOZ’DA YAPILACAK

TÜRK KIZILAY GAZZE’DE PROTEZ DESTEK PROJESİ BAŞLATTI

NERMİN HANIM ZEYTİNLİĞİ’NDEN KAZ DAĞLARI’NIN BEREKETİNİ SOFRALARA TAŞIYAN LEZZET

DÜNYA SOFRALARININ PROTEİN İHTİYACINI KARŞILADILAR, YILLIK İHRACATTA 2 MİLYAR DOLARI AŞTILAR

MALATYA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ'NDE OĞUZHAN KOÇ'TAN “GELELİ KEBABI”NA TAM NOT

BAYEGAN PENDİK, SÜPER LİG’DE ÜÇÜNCÜ KEZ ZİRVEDE

ATİLA AYDINER BAŞKAN YARDIMCISI YALÇIN SIRAKAYA’YI YENİ GÖREVİNDE ZİYARET ETTİ

OKULDA TUVALETİ ERTELEYEN ÇOCUKLARDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA DİKKAT

SULTANGAZİ’DE YILDIZLI GECELER UNUTULMAZ FİLMLER

EYÜPSULTANLI “FİLENİN SULTANLARI” KAMERUN’U AĞIRLADI

TÜRKİYE GENÇLİK FİLARMONİ ORKESTRASI 20. YILINDA TÜRKİYE VE AVRUPA’DA AYAKTA ALKIŞLANDI

AK PARTİ İSTANBUL TEŞKİLATINDAN ANKARA'YA 15 BİN KİŞİLİK ÇIKARMA

Reklam

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 1 1 0 0 3 3
2.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 1 1 0 0 2 3
3.GENÇLERBİRLİĞİ 1 1 0 0 1 3
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 1 1 0 0 1 3
5.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 1 1 0 0 1 3
6.GÖZTEPE A.Ş. 1 0 0 1 0 1
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 1 0 0 1 0 1
8.ARCA ÇORUM FK 1 0 0 1 0 1
9.GALATASARAY A.Ş. 1 0 0 1 0 1
10.CORENDON ALANYASPOR 1 0 0 1 0 1
11.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 1 0 0 1 0 1
12.KASIMPAŞA A.Ş. 1 0 0 1 0 1
13.TRABZONSPOR A.Ş. 1 0 0 1 0 1
14.FENERBAHÇE A.Ş. 1 0 1 0 -1 0
15.EYÜPSPOR 1 0 1 0 -1 0
16.TÜMOSAN KONYASPOR 1 0 1 0 -1 0
17.KOCAELİSPOR 1 0 1 0 -2 0
18.ERZURUMSPOR FK 1 0 1 0 -3 0