MEHMET CEYLAN


ASGARİ ÜCRET GARABETİ GENE ÇÖZÜMSÜZ KALACAK

Bu işi kökten çözmenin yolu sistemi değiştirip, çalışanı da işvereni de, devleti de rahatlatmak olmalıdır.


Her yıl olduğu gibi bu günlerde “asgari Ücret” tartışmaları alevli bir şekilde devam ediyor.

O kadar basit bir mesele, her yıl kangren olarak karşımıza çıkıyor, kimseyi memnun etmiyor, hatta zarar verdiği bile görülüyor.

Öncelikle asgari ücret, kimsenin memnun olmadığı ve sorunları da beraberinde getirdiği bir garabet.

Asgari ücretin zamlanması çalışanı da iş vereni de devleti de memnun etmeyen bir durumdur.

Çalışan aldığından memnun olmuyor kaderine boyun eğiyor.

Açlık sınırı altında yaşamanın yollarını arıyor.

İşverenin üstündeki vergi ve sosyal güvenlik yükü ağırlaştığı için bir şekilde çalışandan tasarruf etmenin yollarına bakıyor.

Her yıl asgari ücrete zam geldiği zaman işsizlik biraz artıyor.

İş yerleri vergi ve sosyal güvenlik ihtiyacı altında çalışan sayısıyla iş yapmaya çalışıyor yada kaçak işçi çalıştırmak zorunda kalıyor.  

Başlangıçta anlaştı gibi görünen çalışan ve işveren sonunda davalık olma riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Herkeste biliyor ki, normal hayatta asgari ücret üstünde maaş alınmasına rağmen sosyal güvenlik matrahını asgari ücretten gösteriliyor, emeklilikte çalışanın aleyhine oluyor. Aldığı ücret üstünden sosyal güvenlik matrahını göstermiş olsa çalışanın eline eksik para geçiyor çalışanın aleyhine oluyor.

İşveren çalışana verdiği ücret üstünden vergi ve sosyal güvenlik yükü ağır olduğu için kaldıramaz duruma geliyor, işverenin aleyhine oluyor.

Kısacası asgari ücret karşımıza bir garabet olarak çıkıyor hiçbir sorunu çözmüyor, ne çalışanı nede işvereni memnun ediyor.

ÇÖZÜM NEDİR? %10 SİSTEM ÖNERSEK

Asgari ücret görüşmeleri sürerken, sendikalar ve siyasi partilerden  çeşitli teklifler geliyor.

Ana muhalefet partisi CHP 3.100 TL net olsun, vergi yükünü devlet ödesin diyor. Gelecek Partisi 3.300 TL teklif ediyor. Sendikalar da 3.000 TL’nin üstünde çeşitli rakamlar teklif ediyor.

Bu teklifler güzel açlık sınırı üstünde fakat asgari ücretin getirdiği sorunları çözmüyor.

İşsizliğin önüne geçmiyor, çalışanla işveren arasında doğabilecek sorunları gidermiyor.

Asgari ücretin vergi yükünü devlete yüklediğimiz zaman sonucu ne olur düşünmek lazım.

Asgari ücret sistem olarak yanlış bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.

Asgari ücret hem işverenin yükünü ağırlaştırıyor, çalışanın elini kolunu bağlıyor, pazarlık gücünü yok ediyor. Zaten asgari ücret üzerine çalışıyor görünen, çalışanların %80’ni asgari ücret üstünde ücret alıyor.

Çözüm aslında o kadar zor değil, yeter ki çözmek iste.

Sistemde bir değişiklik yapsak, %10 sistemi diye bir sistem koyup asgari ücreti kaldırsak. Hatta bu sistemi sadece asgari ücretle çalışanlarda değil tüm maaş sisteminde uygulasak. Hatta tüm maliye vergi sisteminde de %10 sistemi uygulasak müteşebbisin de önünü açsak.

İddia ediyorum hiç kimse kaçağa, merdiven altına gitmez, devlet şu andan daha fazla para toplar ve hiçbir müteşebbis korkmaz.

Nasıl olur?

Sistem şöyle…

Çalışan ile iş veren anlaşacak ücret belirlenmiş olsa, çalışan aldığı ücretin %10’nunu vergi, işverende verdiği ücretin %10’nunu sosyal güvenlik payı olarak verirse sorun çözülür.

2020 Yılında asgari ücretin işverene maliyeti 3.458 Lira iken çalışanın eline 2.325 geçiyor. Ardaki fark 1.134 lira. Bu farkın 441 lirası işçi payı, 693 lirası işveren payı. Net asgari ücretin yaklaşık %49’u yük olarak işverene ve çalışanın üstünde kalıyor.

%10 nispetli sistemde, brüt asgari ücret (3.458) 3.500 lira olarak kabul edelim tarafların her birine yükü sadece 350 Türk lirası.    

Tabi anlaşma asgari ücretten olmayıp, gösterim asgari ücretten olunca işverenin yükü de daha fazla oluyor. Bu sefer çalışandan tasarruf edip 5 kişi çalışması gereken yerlerde 4 kişiyle hatta 3 kişiyle iş yapmaya çalışıyor, yada kaçak işçi çalıştırıyor.

Bu işi kökten çözmenin yolu sistemi değiştirip, çalışanı da işvereni de, devleti de rahatlatmak olmalıdır.

yorumcu
28.12.2020 12:37:30
güzel bir yazı

GAZETECİLİK Mİ? NASIL YANİ! NEREDEN BAKARSAN GAZETECİSİN...

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAASŞI 20 BİN TL'YE YÜKSELDİ

ÇETİN EMEÇ SPOR TESİSİ İÇİN YERİNDE İNCELEME VE YATIRIM İSTİŞARELERİ

ŞİŞLİ’DE SEMT PAZARLARINDA FAHİŞ FİYAT DENETİMİ

EYÜPSULTAN’DA ZABITA KOMUTA MERKEZİ KURULDU

KAYMAKAM ÇİFTÇİ, ESKİ KAYMAKAMLIK BİNASINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

SÜLEYMAN SOYLU VE İLÇE YÖNETİCİLERİNDEN İLK SEÇ VAKFI’NA NEZAKET ZİYARETİ

KAYMAKAM ÇİFTÇİ VE MÜFTÜ EREN GENÇ HAFIZLARLA BİR ARADA

MİNİKLERİN HAFTA SONLARI RENGARENK

KAÇAK KAFE SKANDALI (7) SONUÇ: YALAN VE İFTİRALARLA DOLU BİR KOMPLO ORGANİZASYONU

BAYRAMPAŞA'DA KAMYONETTEN KAYAN MALZEMELER İŞÇİNİN ÜZERİNE DÜŞTÜ

KAÇAK KAFE SKANDALI (6): "BUNLAR BİZ OLMADAN HİÇBİR ŞEY YAPAMAZ, BİZ 8 KİŞİYİZ!"

EYÜPSULTAN’DA "İZLE VE DÜŞLER" SERGİSİ KAPILARINI AÇTI

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜ BATUR’DAN BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ’NE ZİYARET

UYGULAMALI MUHASEBE EĞİTİMİ ÜÇÜNCÜ DÖNEM MEZUNLARINI VERDİ

BAYRAMPAŞA'DA 13 BİN VATANDAŞA 129 MİLYON TL’LİK SOSYAL DESTEK

HASAN MUTLU’DAN ÖZEL YENİ YIL VE 10 OCAK MESAJI

YILIN YILDIZLARI, YILDIZ İŞLETME KULÜBÜNDE SEÇİLİYOR

KAÇAK KAFE SKANDALI (5): "BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNDE OLUMLU BİR OLAY YAŞANDI "

BAYRAMPAŞA KAYMAKAMLIĞI BİNASINDA KORKUTAN YANGIN

İstanbul

10.01.2026

  • İMSAK 06:51
  • GÜNEŞ 08:22
  • ÖĞLE 13:16
  • İKİNDİ 15:40
  • AKŞAM 18:01
  • YATSI 19:27
  • Cumartesi 11.9 ° / 6.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 10.7 ° / 4.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 2.2 ° / 1.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9