VİRÜSTEN KORUNMANIN YOLU YAKIN TEMASTAN KAÇINMAK
Tarih: 17.04.2020 13:26

VİRÜSTEN KORUNMANIN YOLU YAKIN TEMASTAN KAÇINMAK

Bayrampaşa Devlet Hastanesi Dr Yılmaz Ergin ile coronavirüs ve hastane hakkında konuştuk. Ergin önemli bilgiler verdi.

Bayrampaşa Devlet Hastanesi, namı diyar sağmalcılar cezaevi hastanesi. Cezaevinin kapanmasıyla devlet hastanesi ve cezaevi hastanesi, Bayrampaşa Devlet Hastanesi oldu. Bayrampaşa Devlet Hastanesinin günlük yaklaşık 5000 kişinin üstünde ziyaretçisi oluyordu. Başı ağrıyan, öksüren, karnı ağrıyan yada gerçekten hastalığı olanların ziyaretçi mekanıydı Bayrampaşa Devlet Hastanesi. Şimdilerde blok aralarında tabiri caizse inlerle cinler top oynuyor. 5000'in üstünde hasta kabul eden hastaneye 200 kişi anca geliyor. Tamamı neredeyse Coronavirüs nedeniyle pandemi hastanesine dönüştü.

Bizde hem hastanenin durumunu, hem de coronavirüs ile ilgili bilgileri almak, neler yapıldığını öğrenmek için, Hastane Başhekim Yardımcısı Dr. Yılmaz Ergin'in kapısını çaldık.

Dr Yılmaz Ergin bize bir çok uzmanın aksine daha moral verici ve daha korkusuz bir virüs tarifi yaptı. Ergin'in vatandaşlardan tek istediğinin, korkusuz telaşsız kontrolü iyi sağlamak, mümkünse evden çıkmamak, mesafeyi iyi korumak, temasdan uzak durmak, temizliğe dikkat etme olduğunu söyledi.

Hasta virüs şikayetiyle gelince ne yapıyorsunuz? sorumuza Hastane Başhekim Yardımcısı Dr. Yılmaz Ergin şunları söyledi:

"Hasta bir şikayetle geldiği zaman, önce bir akciğer tomografisi çekiyoruz, hasta coronavirüs almışsa, bazen virüsü alabilir hasta olmaz taşıyıcı oluyor  ve hastalık kapmışsa akciğerlerde görünüyor. Bunun için test sonucunu beklemeye gerek yok. Durumu hastaneye yatacak düzeydeyse biz hastaneye yatırıyor ilaç tedavisine başlıyoruz. Eğer hastaneye yatması gerekmiyorsa gene ilaçlarını verip eve gönderiyoruz, sistem kaydını yapıyoruz ilçe sağlık müdürlüklerine havale ediyoruz takip edilmesi için. Evde takibi ilçe sağlık müdürlükleri Aile Sağlık Merkezi aile hekimleri takip ediyor.

Bazen hiç bir şikayeti yokken hasta geliyor, onlarda sadece sürüntü alıp evine gönderiyoruz test sonucunun çıkmasını bekliyoruz. Test sonucu negatif çıkarsa sıkıntı yok ama pozitif çıkarsa biz onu gene sağlık müdürlüğüne havale ediyoruz, sağlık müdürlüğü Aile Sağlık Merkezi aile hekimleri bu hastayı evinde yaklaşık 21 gün takip ediyor, hastanın durumuna göre hareket ediyor. Zaten Coronavirüs insanları hasta edip, etmediği konusu yaklaşık 21 gün içerinde bir sonuca bağlanıyor.  Sonrasında duruma göre işlem yapılıyor."

KORKUY VE TELAŞA GEREK YOK, TEDBİRLİ OL

Vatandaş virüs kapıp kapmadığını nasıl anlamalı? sorumuza Hastane Başhekim Yardımcısı Dr. Yılmaz Ergin insanların kendisini hasta görmesi biraz psikolojik bir durum diyerek cevap verdi ve şöyle devam etti:

"Birazda bugün bilgi kirliliği vatandaşı tedirgin ediyor.  Bunun en belirgin özelliği düşmeyen ateş, geçmeyen kuru öksürük ve nefes darlığıdır. Virüs direk akciğere yerleştiği için ilk yaptığı belirtiler bunlardır. Bunun yanında baş ağrısı, eklem ağrısı, koku ve tat alma kaybı gibi etkiler olabiliyor ama asıl  ana belirti düşmeyen ateş, geçmeyen kuru öksürük ve nefes darlığıdır. Vatandaş bunlardan birini bile farkettiği zaman gelip test yaptırması faydalı olur. Fakat adam sigara içiyordur zaten balgamlı öksürüğü var, yol yürümüştür nefesi daralmış geçmiştir bazen ateş yükselip düşebiliyor bu durumlarda fazla endişeye gerek yok fakat tedbirli de olunmalıdır. 

Vatandaşa şunu söylemek isterim. tedbirli olmak güzel ama korkuyla telaşla psikolojilerini bozmasınlar. İlk günlerde insanlar korkuyla test kuyruğuna girmişlerdi. Daha sonra insanlar biraz bilinçlenince normale döndü. Burada korku telaş yerine evde kalarak, temastan uzak durarak virüsün yayılmasından kurtuluruz, vatandaş buna dikkat etmeli."

VİRÜSÜN ÖMÜR 14 GÜN

İnsanlar neden Evde Kalmalı?

"Neden biz evde kal diyoruz?  Hasta olsun olmasın 14 gün insanlar evde kalırsa ve bir şey olmazsa, yani klinik bir belirti vermezse ev halkının demek ki, o evde yaşayanlarda bir şey yoktur. Herkes bunu uyguladığı zaman bulaşmayı, virüsün yaygınlaşmasını da önlemiş oluruz. Vatandaşların hepsini evde tutabilsek biz bu işin hemen önüne geçeriz. vatandaşlar özellikle buna dikkat etmelidirler. Zorunlu dışarıda olanlar var ama keyfi için insanlar dışarıdalar ister istemez insanlar birbiriyle temasta bulunuyor ve virüs bulaşıcı olduğu için yayılıyor.

Bu virüsün bulaşması, kontrol edilmediği zaman 14 günle bitmiyor. Diyelim sizde virüs var sizin 14 gün kontrolünüz gerekir diyelim siz 10. günde birine bulaştırdınız onunda 14 güne ihtiyacı var bu böyle uzayıp gidiyor. Bunu bulaşmasını önlemenin yolu sıkı kontrol ve teması kesmektir. 14 Günün ne odluğunu vatandaşlar merak edebilir virüsün ömrünün yani insan vücudunda yaşama ömrünün 14 gün olmasıdır.

Ortalama 14 veya 21 gün diyelim, 21 günde herhangi bir klinik vaka olmazsa bu kişi bu hastalığı geçirmiş, bağışıklık kazanmış oluyor. 21 Gün içinde yapacağını yapıyor sonra terk ediyor o vücudu. Bundan sonra hasta olma ihtimali çok az ama gene de tedbiri elden bırakmamak lazım."

Bayrampaşa Devlet Hastanesi neler yapıyorsunuz?

"Devlet hastanesinin durumu, biz 17 Marttan itibaren hasta yatırmaya başladık. Servislerimizi pandemi servisine çevirdik. Şu an tamamen hastanemiz dolu. hastaları kontrol altında tutup birinci haftasında ilaç kullandırıp tekrar tahlil yapıp iyi olanları evine izolasyona gönderiyoruz.  Virüsü alan hastaya tahlilde negatif çıkana kadar kontrol altında tutuyoruz, en az 2 tahlil üstüste negatif çıkması lazım. Hastanemize hasta yatırmaya başladığımızdan bu tarafa bir ay oldu çok sirkülasyon oldu. Hastanemizde yaklaşık 300'ün üstünde hasta gelip gitti. Tabi burada sadece Bayrampaşa hastaları yok diğer ilçelerden de çok sayıda hasta geldi."

PİK NOKTASINA ÇIKACAK BİRDE DÜŞECEJK

Bu durum ne zaman biter?

"Bu durumun ne zaman biteceği konusunda bırakın Türkiye'yi dünyada bir cevabı yok. Ama ne kadar iyi izolasyon yaparsak, evde kalırsak, kurallara uyarsak, teması engellersek o kadar çabuk biter, kısa zamanda bitecek diye de bekliyorum. Eğer 25 Gün hiç kimseyi birbiriyle görüştürmezsek bu iş biter diye düşünüyorum. Tabi herkesin evde kalması birbiriyle görüşmemesi hayatın doğal akışına uymuyor,  zorunlu olarak insanlar birbiriyle görüşüyor. O zaman da süreç uzuyor. Sadece Türkiye'de değil dünyada böyle.

Türkiye'de Nisan sonunda pik durma ulaşır sonra düşüşe geçer beklentisi var.  Pik durumu her gün test yapılıyor bir yere kadar yükselecek, sonra orada bir süre duracak sonra düşüşe geçecek sonra sıfırlanacak. Bu nasıl kademeli çıktığı gibi kademeli düşecek. Bu durum düşmüş olsa bile son bulmayacak. Bunun son bulması için aşının bulunması önemlidir. 

Dünya'da gripten ölenlerin sayısı coronavirüsten ölenlerden çok daha fazla fakat bu virüsün tek tehlikesi bulaşıcılık durumu çok olmasıdır. Grip daha fazla öldürüyor ama bulaşmıyor fakat bunu bırakırsanız herkese bulaşır ölüm oranı da yükselir."

Son olarak virüsten korunması için ne öneriyor sunuz?

"Bu virüsten korunmanın en güzel yolu temizlik ve mesafe korumak. Dışarıdan gelince iyi temizleneceksiniz, eve virüs sokmayacaksınız. Sosyal mesafenizi iyi koruyacaksınız. Öyle denildiği gibi poşetlerden, yiyeceklerden virüs bulaşmıyor. Virüsün hasta yapabilmesi için sayısının çok olması lazım. Yoksa sayısal az bir virüs hasta etmiyor. Buda yaklaşık binin üzerinde aldığınız zaman hasta yapıyor. Daha az virüs aldığınız zaman vücut savunabiliyor. Bir yere değerek bin virüs taşımak çok zor, birebir yüzünüze hapşırması gerekir o kadar virüsü taşıması için. Onun için bu ihtimalleri göz önüne alarak yakın temastan kaçının diyoruz."


BAYRAMPAŞA'DAKİ PARKLARDA BAHAR TEMİZLİĞİ VE BAKIM ÇALIŞMASI YAPILIYOR

DİŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYESİ, GENÇLERİ BESYO VE PMYO SINAVLARINA HAZIRLIYOR

“BENDE İSTERİM HA…”

BİLİM TEKNİK SOHBETLERİ FATİH KAFALI’YI AĞIRLADI

İNTİHAR GİRİŞİMİ BAŞARISIZ SONUÇLANDI

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNDE YÜKSEL MANSUR KILIÇ ZİYARETİ

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ’NDEN GERİ DÖNÜŞÜM EĞİTİMİ

BAŞKAN ABDURRAHMAN DURSUN GENÇLERLE BİR ARADA

BELEDİYEYE ZİYARETLER DEVAM EDİYOR

ESENLER SEMALARI TÜRK BAYRAKLI UÇURTMALARLA RENKLENDİ

İBB’DEN CUMHURİYET İÇME ARITMA SUYU TESİSİ PROJE TEMELİ

SULTANGAZİ BELEDİYESİNDEN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE YEMEK

GENÇLER BESYO VE PMYO SINAVINA HAZIRLANIYOR

İBB İTFAİYE DAİRE BAŞKANLIĞINDAN ZİYARET

SABAH SAATLERİNDE YÜRÜYÜŞ YAPMAK DEPRESYONU ÖNLÜYOR

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNDE YOĞUN MESAİ

SARAYBOSNA BAŞKANINDAN BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNE ZİYARET

BAYRAMPAŞA’DA BAŞKAN YARDIMCILARINA BAĞLI MÜDÜRLÜKLER

KAYMAKAM DR.SONER ŞENEL'DEN ZİYARET

Video Galeri 1

30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
KORONA
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK

İstanbul

29.04.2024

  • İMSAK 04:20
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 13:06
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:05
  • YATSI 21:37
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15.8 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16