Reklam
Reklam
Reklam
UZAKTAN SU TUTARAK YIKAYIN

UZAKTAN SU TUTARAK YIKAYIN

Diyanet'ten salgına karşı defin açıklaması: Uzaktan su tutulabilir, tabutla defnedilebilir

TARİH: 22.03.2020 20:36
Son Güncelleme: 22.03.2020 20:36

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, koronavirüs salgını nedeniyle cenaze defin işlemleriyle ilgili gelen sorulara cevap vererek cenazenin uzaktan su tutularak veya su serpilerek yıkanabileceğini ve tabutla defnedilebileceğini belirtti.

açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan yapılan açıklamada, salgın hastalık riskinin bulunduğu durumlarda cenaze namazının nasıl kılınacağı ve defin işlemlerinin nasıl yapılacağına dair vatandaşlardan gelen sorulara cevap verildiği belirtildi.

"CENAZE NAMAZININ KILINMASI İÇİN BEKLENMEYEBİLİR"

Din İşleri yüksek Kurulunun verdiği cevapta, Müslümanların, vefat eden din kardeşlerine karşı yerine getirmeleri gereken dini vecibelerinin başında cenazelerinin yıkanması, kefenlenmesi ve namazlarının kılınması geldiği hatırlatıldı.

Merhum/merhumenin yıkanıp kefenlendikten sonra cenaze namazının kılınmasının farz-ı kifaye olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu görev bazı Müslümanlar tarafından yerine getirildiği takdirde diğerleri sorumluluktan kurtulur. Cenaze namazının kılınması için belirli bir vakit yoktur. Hazırlanmış olan bir cenazenin bekletilmeden namazının kılınıp defnedilmesi esastır." bilgisi verildi.

NAMAZA KATILANLAR ARASINDA MESAFE BIRAKILMALIDIR

Açıklamada, salgın hastalık riskinin bulunduğu durumlarda cenaze namazının olabildiğince az sayıda kişiyle ve bekletmeden kılınmasının tercih edilmesi gerektiği belirtilerek hastalığın bulaşmaması için gerekli tedbirlerin alınmasının, bu bağlamda cenaze namazına katılanlar arasında yeterince mesafe bırakılmasının önemine değinildi.

Bu durumda birden fazla cenaze varsa hepsi için tek bir namaz kılınmasının yeterli olacağı bildirilen açıklamada, hastalığı bulaştırma riski sebebiyle yetkililerce hemen defnedilmiş olan cenazenin namazının ise daha sonra kabrine karşı birkaç kişiyle kılınabileceği ifade edildi.

"RİSKLİ DURUMLARDA TABUTLA DEFNEDİLEBİLİR"

Açıklamada, hastalığın bulaşma riskine karşı uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda gerekli koruyucu tedbirler alındıktan sonra cenazenin usulüne uygun bir şekilde yıkanıp kefenlenmesi ve defnedilmesi gerektiğine işaret edilerek şunlar kaydedildi:"Alınacak bütün bu tedbirlere rağmen cenaze yıkandığı ve usulünce kefenlendiği takdirde bu hastalığın başkalarına da sirayet etme tehlikesi varsa, uzaktan cenaze üzerine su tutularak veya serpilerek yıkama işlemi gerçekleştirilir. Bu uygulamanın da riskli olduğu durumlarda yetkililerin de talimatlarına uyularak koruyucu kıyafetlerle cenazeye teyemmüm aldırılır. Cenazeye teyemmüm yaptırılmasının da hastalığın bulaşması açısından riskli olduğu hallerde zaruret sebebiyle teyemmüm de terk edilir ve o haliyle namazı kılınarak defni sağlanır.

Cenazelerin, geleneksel yöntemle açılan kabre kefenle defnedilmesinin de riskli olduğu durumlarda, ceset torbası veya tabutla defnedilmesi de caizdir. Zaruretten kaynaklanan bütün bu uygulamalarda Müslüman kardeşimize karşı son dini vazifemizi yaptığımız bilinci ile hareket edilmelidir."

 

186. Sayı

185. SAYI

184. Sayı

183. Sayı

182. Sayı

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

Reklam
Anahtar Kelimeler: UZAKTAN TUTARAK YIKAYIN
SABRİ ŞENEL: “TÜRKİYE’NİN ÇIKIŞ YOLU AKILCI POLİTİKALARDIR”

SABRİ ŞENEL: “TÜRKİYE’NİN ÇIKIŞ YOLU AKILCI POLİTİKALARDIR”

KUDÜS’Ü İNSANSIZLAŞTIRMA SİYASETİNE KARŞI TÜRKİYE’DEN SİVİL KALKAN

KONYA, 53 LEZZET NOKTASIYLA TÜRKİYE KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE REKOR KIRDI

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATÇILARI FİNANSMANDA KOLAYLIK BEKLİYOR

KONYA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ, SİMGE KONSERİYLE FİNAL YAPTI

BEYLİKDÜZÜ YAŞAM BAHÇESİ'NDE YAZLIK ÜRÜNLER HASAT EDİLDİ

SULTANGAZİ’DE YAZ BOYU İLAÇLAMAYA DEVAM

ARNAVUTKÖY BELEDİYESİ, YENİKÖY KARPUZ FESTİVALİ LEZZET VE COŞKUYA SAHNE OLDU

FİLENİN SULTANLARI TARİH YAZDI: BREZİLYA’YI YENEREK ŞAMPİYON OLDU

AYVALIK'TA ÇOCUKLAR RİTİMLE BÜYÜYOR

SULTANGAZİ’DE DEV BİR ORGANİZASYON İSTANBUL’DAKİ İLK TÜRKİYE PROFESYONEL KİCK BOKS TURNUVASI

MEYDANI BETON, PARKI CAFE: GAZİOSMANPAŞA’DA VATANDAŞA OTURACAK YER KALMADI!

KENT KONSEYİ BAŞKANI TURGAY ÇETİN OLDU

BOZKIR’DA ADALET ARAYIŞI SÜRÜYOR: ALMANYA GÖTTİNGEN BAŞSAVCILIGININ İSTEDİĞİ DOSYA ÜÇ YILDIR NEDEN GÖNDERİLMİYOR?

AYASOFYA'NIN YENİDEN İBADETE AÇILIŞININ 6. YILINDA AK PARTİ İSTANBUL KADIN KOLLARI'NDAN ÖZEL GAZETE

SULTANGAZİ’DE YAZ SPOR OKULLARI TAM GAZ

MİHMANDAR AKADEMİ BAŞARIYA DOYMUYOR

OKÇULUKTAN HÜSN-İ HATA GELENEKSEL SANATLAR KONYA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE

İBB’NİN DÜZENLEDİĞİ ‘YAZ ETKİNLİKLERİ’ İLE İSTANBULLU YAZ BOYU SÜRECEK

CHP ONUR KURULU ÜYESİ MÜFTÜOĞLU: PARTİMDE KALIYORUM AMA…

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
admin

Haber Editörü

admin

fsdsafsadfsa
Reklam
  • EDİTÖR
  • ÖZEL HABER
  • BAYRAMPAŞA KON.ÇALIŞTAY
  • X HABER

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 0 0 0 0 0 0
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
3.CORENDON ALANYASPOR 0 0 0 0 0 0
4.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
5.ÇORUM FK 0 0 0 0 0 0
6.ERZURUMSPOR FK 0 0 0 0 0 0
7.EYÜPSPOR 0 0 0 0 0 0
8.FENERBAHÇE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
9.GALATASARAY A.Ş. 0 0 0 0 0 0
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
11.GENÇLERBİRLİĞİ 0 0 0 0 0 0
12.GÖZTEPE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
13.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 0 0 0 0 0 0
14.KASIMPAŞA A.Ş. 0 0 0 0 0 0
15.KOCAELİSPOR 0 0 0 0 0 0
16.KONYASPOR 0 0 0 0 0 0
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
18.TRABZONSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
Reklam