Reklam
Reklam
Reklam
352 Projelik Deneyim Yenilenebilir Enerjinin Görünmeyen Yüzünü Ortaya Koyuyor
352 Projelik Deneyim Yenilenebilir Enerjinin Görünmeyen Yüzünü Ortaya Koyuyor
YENİLENEBİLİR ENERJİNİN GÖRÜNMEYEN YÜZÜNÜ
Katarakt Ameliyatından Sonra Görme Neden Yeniden Bulanıklaşır?
KATARAKT YENİDEN OLUŞUR MU?
Bayrampaşa’da Dayanışma Zinciri: Yüzlerce Aileye Umut Olundu
KIZILAY BAYRAMPAŞA ŞUBESİ DAYANIŞMA ZİNCİRİ
İslam Düşünce Tarihinde Felsefenin Kurumsallaşma Sorunu: Akıl, Vahiy ve Yöntem Yanılsaması
Recep öztürk Yazısı
Sultangazi’de Uluslararası Satranç Turnuvası Sona Erdi
SATRANÇ TURNUVASI
Ordu Kültür Yolu Festivali Dokuz Günlük Kültür Ve Sanat Yolculuğunu Tamamladı
ORDU KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ
Mandarın Orıental, Bodrum’Da Yaz Devam Ediyor
BODRUM’DA YAZ DEVAM EDİYOR
Eyüpsultan’da 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlandı
ÇOCUKLAR ZAFER BAYRAMI COŞKUSU
Çanakkale’de Festivalin İkinci Günü Atölye Ve Çocuk Etkinlikleriyle Renklendi
TÜRKİYE KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ
Teknoloji dünyası İstanbul’da bir araya geliyor
EKOSİSTEMLERİNİ BULUŞTURUYOR
Sabri Şenel’den Kritik Suriye Uyarısı: “Şimdi Sıra Suriye Senaryosunu Türkiye’ye Uyarlamaya mı Geldi?”
SURİYE’DE TAŞLAR YERİNDEN OYNUYOR
30 Ağustos Zafer Bayramı Beylikdüzü’nde Coşkuyla Kutlandı
BEYLİKDÜZÜ’NDE ZAFER BAYRAMI COŞKUSU
Demokrasinin Çıkmaz Sokağı
Özcan Kartal köşe yazısı
Türkiye’nin İlk Yerli Gürültü Barıyeri Arnavutköy’de Yükseliyor
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE ÇEVRECİ ÇÖZÜM
Cumhurbaşkanlığı 7. Uluslararası Yat Yarışları'nda Zafer Kupası Sahibini Buldu
İSTANBUL BOĞAZI’NDA 30 AĞUSTOS COŞKUSU
Ayvalık’ta 30 Ağustos Coşkusu: Caddeler Kırmızı Beyaza Büründü
AYVALIK KIRMIZI BEYAZA BÜRÜNDÜ
NG Kütahya Seramik'ten Dev Yatırım: 30 Ağustos Fabrikası Törenle Açıldı
KÜTAHYA SERAMİK'TEN DEV YATIRIM
Çanakkale Kültür Yolu Festivali İlk Gününü Dopdolu Programıyla Geride Bıraktı
ÇANAKKALE KÜLTÜR YOLU
Ordu’da Kültür Yolu Coşkusu: Çocuklar Oyun, Spor Ve Teknolojiyle Buluştu
ORDU’DA KÜLTÜR YOLU COŞKUSU:
MHP İstanbul İl Kongresinde Volkan Yılmaz Güvenoyu Aldı
MHP İSTANBUL’DA COŞKULU KONGRE!
Bayrampaşa’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkusu
COŞKUYLA KUTLANDI
UZAKTAN SU TUTARAK YIKAYIN

UZAKTAN SU TUTARAK YIKAYIN

Diyanet'ten salgına karşı defin açıklaması: Uzaktan su tutulabilir, tabutla defnedilebilir

TARİH: 22.03.2020 20:36
Son Güncelleme: 22.03.2020 20:36

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, koronavirüs salgını nedeniyle cenaze defin işlemleriyle ilgili gelen sorulara cevap vererek cenazenin uzaktan su tutularak veya su serpilerek yıkanabileceğini ve tabutla defnedilebileceğini belirtti.

açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan yapılan açıklamada, salgın hastalık riskinin bulunduğu durumlarda cenaze namazının nasıl kılınacağı ve defin işlemlerinin nasıl yapılacağına dair vatandaşlardan gelen sorulara cevap verildiği belirtildi.

"CENAZE NAMAZININ KILINMASI İÇİN BEKLENMEYEBİLİR"

Din İşleri yüksek Kurulunun verdiği cevapta, Müslümanların, vefat eden din kardeşlerine karşı yerine getirmeleri gereken dini vecibelerinin başında cenazelerinin yıkanması, kefenlenmesi ve namazlarının kılınması geldiği hatırlatıldı.

Merhum/merhumenin yıkanıp kefenlendikten sonra cenaze namazının kılınmasının farz-ı kifaye olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu görev bazı Müslümanlar tarafından yerine getirildiği takdirde diğerleri sorumluluktan kurtulur. Cenaze namazının kılınması için belirli bir vakit yoktur. Hazırlanmış olan bir cenazenin bekletilmeden namazının kılınıp defnedilmesi esastır." bilgisi verildi.

NAMAZA KATILANLAR ARASINDA MESAFE BIRAKILMALIDIR

Açıklamada, salgın hastalık riskinin bulunduğu durumlarda cenaze namazının olabildiğince az sayıda kişiyle ve bekletmeden kılınmasının tercih edilmesi gerektiği belirtilerek hastalığın bulaşmaması için gerekli tedbirlerin alınmasının, bu bağlamda cenaze namazına katılanlar arasında yeterince mesafe bırakılmasının önemine değinildi.

Bu durumda birden fazla cenaze varsa hepsi için tek bir namaz kılınmasının yeterli olacağı bildirilen açıklamada, hastalığı bulaştırma riski sebebiyle yetkililerce hemen defnedilmiş olan cenazenin namazının ise daha sonra kabrine karşı birkaç kişiyle kılınabileceği ifade edildi.

"RİSKLİ DURUMLARDA TABUTLA DEFNEDİLEBİLİR"

Açıklamada, hastalığın bulaşma riskine karşı uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda gerekli koruyucu tedbirler alındıktan sonra cenazenin usulüne uygun bir şekilde yıkanıp kefenlenmesi ve defnedilmesi gerektiğine işaret edilerek şunlar kaydedildi:"Alınacak bütün bu tedbirlere rağmen cenaze yıkandığı ve usulünce kefenlendiği takdirde bu hastalığın başkalarına da sirayet etme tehlikesi varsa, uzaktan cenaze üzerine su tutularak veya serpilerek yıkama işlemi gerçekleştirilir. Bu uygulamanın da riskli olduğu durumlarda yetkililerin de talimatlarına uyularak koruyucu kıyafetlerle cenazeye teyemmüm aldırılır. Cenazeye teyemmüm yaptırılmasının da hastalığın bulaşması açısından riskli olduğu hallerde zaruret sebebiyle teyemmüm de terk edilir ve o haliyle namazı kılınarak defni sağlanır.

Cenazelerin, geleneksel yöntemle açılan kabre kefenle defnedilmesinin de riskli olduğu durumlarda, ceset torbası veya tabutla defnedilmesi de caizdir. Zaruretten kaynaklanan bütün bu uygulamalarda Müslüman kardeşimize karşı son dini vazifemizi yaptığımız bilinci ile hareket edilmelidir."

 

Anahtar Kelimeler: UZAKTAN TUTARAK YIKAYIN

187. Sayı Ağustos 2026

186. Sayı

185. SAYI

184. Sayı

183. Sayı

182. Sayı

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

Reklam

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
admin

Haber Editörü

admin

fsdsafsadfsa
Reklam

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 3 2 0 1 5 7
2.GENÇLERBİRLİĞİ 3 2 0 1 2 7
3.BEŞİKTAŞ A.Ş. 3 2 1 0 4 6
4.FENERBAHÇE A.Ş. 3 2 1 0 3 6
5.AMED SPORTİF FAALİYETLER 3 2 1 0 2 6
6.KOCAELİSPOR 3 2 1 0 1 6
7.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 3 2 1 0 0 6
8.KASIMPAŞA A.Ş. 3 1 0 2 1 5
9.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 3 1 1 1 1 4
10.SAMSUNSPOR A.Ş. 3 1 1 1 0 4
11.TRABZONSPOR A.Ş. 3 1 1 1 0 4
12.CORENDON ALANYASPOR 3 1 1 1 0 4
13.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 3 1 1 1 0 4
14.EYÜPSPOR 3 1 2 0 -1 3
15.GÖZTEPE A.Ş. 3 0 2 1 -2 1
16.ARCA ÇORUM FK 3 0 2 1 -5 1
17.ERZURUMSPOR FK 3 0 2 1 -7 1
18.TÜMOSAN KONYASPOR 3 0 3 0 -4 0