TURİST SAYISI ZİRVEYE KOŞARKEN GELİRDE TOPARLANMA YAVAŞ KALDI
Tarih: 29.07.2023 17:21

TURİST SAYISI ZİRVEYE KOŞARKEN GELİRDE TOPARLANMA YAVAŞ KALDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan 60 milyon turist hedefine yönelik artış yaşanırken sektör temsilcileri gelir bazında aynı oranda bir artışın yaşanamadığını belirtiyor.

Editör: Cihan Serdar Aktaş

Turizm tesislerinin işletme devamlılığını garanti almak adına fiyatları aşağıya çekme hamlesinin hizmet kalitesini düşürdüğünü belirten Feride Fonksiyonel Yaşam Genel Müdürü Mehmet Günalp, “Sadece bugüne değil, geleceğe ve sürekliliğe odaklı hamleler yapmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçtiğimiz aylarda 2023 turizm hedefleri 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir olarak ilan edilmişti. Açıklanan turist hedefi doğrultusunda bir artış yaşanmaya devam ettiğini ancak turizm gelirlerinde aynı oranda bir artış yaşanmadığını söyleyen Feride Fonksiyonel Yaşam Genel Müdürü Mehmet Günalp, sadece bugüne değil, geleceğe ve sürekliliğe odaklı hamleler yapmak gerektiğinin altını çizdi.

Turizmde ilerlemenin yolunun sürdürülebilirlik ilkeleriyle hareket etmek olduğunu söyleyen Mehmet Günalp, “Yılın ilk çeyreğinde de yüzde 26 civarında bir sayısal artıştan ve 8 milyon turist sayısından söz edilmektedir. 2023 yılı beklentisi de 60 Milyon civarındadır. Ancak, artan verilere oranla turizm gelirlerimiz aynı oranda kazançlı bir artış göstermemektedir. Turizm tesisleri doluluk oranlarını ve işletme devamlılığını garantiye almak açısından fiyatlarını aşağıya çekmekte, düşen fiyatlar gelen turist gelir seviyesini etkilemekte, bu da hizmet kalitesini düşürdüğünden arzu edilen gelir sağlanamamaktadır.” dedi.

“SADECE BUGÜNE DEĞİL SÜREKLİLİĞE ODAKLI HAMLELER YAPMAK GEREKİYOR”

Turizmin ya da tatilin günümüzde finansal harcama yapmaktan çok tatilde birikim yapma anlayışına dönüştüğünü söyleyen Günalp, “Ülkemiz Turizm'in temel amaçları açısından her alanda verimliliğe sahiptir. Yapmamız gereken bu kaynakları uzun vadeli planlarla işlevsel duruma getirerek, günümüz tanıtım araçlarıyla rantabl şekilde tanıtmak ve sürekliliğini sağlamaktır. Hedef kaynağa ulaşmış turistin beklentisini karşılamış olarak geri dönmesini sağlamak ve yaşadığı haz duygusunu çevresine aktarmasına vesile olmaktır. Sadece bugüne değil, geleceğe ve sürekliliğe odaklı hamleler yapmak gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

“YURT DIŞI TANITIM ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERİLMELİ”

Kış turizmine yönelik de adımların atılması gerektiğini savunan Günalp, “Her mevsim Turizm yapılması olanağı bulunan ülkemiz, genellikle yaz turizm hareketini yoğun olarak yaşamaktadır. Kış turizmini arttırıcı; alan, tesis ve tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Doğa-tarih-kültür varlıklarımız korunmasına maksimum özen gösterilmesi ve etkili yurtdışı tanıtımlarına ağırlık verilmelidir. Mektepli ve alaylı, iyi dönemde yetişmiş bir turizm insanı olarak, hizmetin kalitesine inanan birisiyim. Turizm hizmetinin en önemli sac ayağı olan turizm yönetici ve özellikle personelinin, hedefe yönelik tam donanımlı ve eğitimli olmasının sağlanması gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

 

“ÜLKEMİZDE 4 MEVSİM HİZMET SUNACAK KAPASİTE VE BİLGİ BİRİKİMİ MEVCUT”

Turizmin temel olarak dinlenme ve eğlenme kapsamında değerlendirildiğini ancak spor, sağlık, kültür, sanat, tarih, iş, eğitim ve daha birçok alanda kendine yer bulduğunu aktaran Mehmet Günalp, “Turizm, bireyin yaşadığı yerden bir veya birden çok amaçla ülke içinde veya ülke dışında yapacağı faaliyeti ifade etmektedir. Bu faaliyetin devamındaki beklenti haz alma duygusudur. Ülkemizde 4 mevsim bu olanakları ve hizmeti sunacak kapasite ile bilgi birikimi mevcuttur. Türkiye, doğal ortam ve özellikleri açısından oldukça elverişli alanlara sahiptir. Faaliyet gösterilecek turizm alanı kapsamında, bu elverişli bölgelerde ortamı bozmayacak şekilde kurulacak, kapsamı geniş tesisler ve deneyimli kadrolarla ülkemiz dünyada daha da önemli bir yer teşkil edebilecektir.” açıklamasında bulundu.

“ÜLKEMİZDE SAĞLIK TURİZMİNE KATKI VERECEK ETKİN VE GENİŞ KONSEPTLİ TESİSLERİMİZ BULUNMUYOR”

Türkiye’nin en batısı, en büyük adası ve en bakir yerlerinden biri olan Gökçeada’da sağlık turizmi alanında faaliyetlerini sürdürdüklerini hatırlatan Feride Fonksiyonel Yaşam Genel Müdürü Mehmet Günalp, ülkemizde sağlık turizmine yönelik atılması gereken adımlarla ilgili ise şu şekilde konuştu:

“Türkiye'de sağlık turizmi genellikle, özel hastaneler-klinikler, kaplıca ve ılıcalar olarak algılanmaktadır. Günümüzde kentleşmenin ve bu doğrultuda artan olumsuz koşullar nedeniyle, insanların sağlık sorunları oldukça artış göstermektedir. Yoğun stresli yaşama ve çalışma temposu, tüketilen hazır ve elverişsiz gıdalar, fiziksel ve zihinsel olarak insanların sağlıklarına olumsuz etki etmektedir.

Son zamanlarda, çeşitli diyet merkezleri, bazı özel hastalıklara yönelik parçalı alanlar dışında, sağlık turizmine katkı verecek etkin ve geniş konseptli sağlık tesislerimiz bulunmamaktadır. Bu ihtiyacı göz önüne alarak ve turizmde ürün çeşitliliğinin sağlanması adına ülkemizde alanında ilk olan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca belgelendirilmiş, 200 yıllık mimariye sahip özel konaklama tesisimizde gastronomi ve fonksiyonel yaşam alanında ciddi çalışmalara yer vermekteyiz. Sunduğumuz beslenme şekli ile özel bir hizmet alırken, misafirlerimizin yaşamlarına da olumlu etkide bulunarak, verimli bir tatil ve dinlenme dönemi geçirmelerini hedefliyoruz.

 

“TURİZME KATKI SAĞLAYACAK ŞEKİDE PLANLANMALI”

Dünyada insan sağlığı ve kaliteli yaşam üzerine sürekli yenileme çalışmaları yapılmakta ve sürekli yeni bulgulara ulaşılmaktadır. İnsanlar sağlıklarına eskiye nazaran daha fazla değer verdikleri için bu kapsamdaki tesislerin artması kaçınılmazdır. Yakın zamanda belki bizim gibi ve belki daha büyük yatırımlı işletmeler kurulmaya başlanacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ülke turizmine katkı sağlayacak şekilde planlamaların yapılmasıdır.

“BAZI BÖLGELERDE TURİZM DÜZENSİZ VE KONTROLSÜZ GELİŞİYOR”

Ülkemizin bazı bölgelerinde turizmin düzensiz ve kontrolsüz geliştiği gözlemlenmektedir. Bu durum ülke turizmine katkıda verimlilikten uzak kalmaktadır. Yapılması gereken bölgenin özelliklerini ön plana çıkaracak şekilde ve kontrollü tesisler kuracak hamleler yapmak, turizm süresini yaymak, bölgenin temel sorunlarını çözmek olmalıdır.”


BAYRAMPAŞA'DAKİ PARKLARDA BAHAR TEMİZLİĞİ VE BAKIM ÇALIŞMASI YAPILIYOR

DİŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYESİ, GENÇLERİ BESYO VE PMYO SINAVLARINA HAZIRLIYOR

“BENDE İSTERİM HA…”

BİLİM TEKNİK SOHBETLERİ FATİH KAFALI’YI AĞIRLADI

İNTİHAR GİRİŞİMİ BAŞARISIZ SONUÇLANDI

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNDE YÜKSEL MANSUR KILIÇ ZİYARETİ

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ’NDEN GERİ DÖNÜŞÜM EĞİTİMİ

BAŞKAN ABDURRAHMAN DURSUN GENÇLERLE BİR ARADA

BELEDİYEYE ZİYARETLER DEVAM EDİYOR

ESENLER SEMALARI TÜRK BAYRAKLI UÇURTMALARLA RENKLENDİ

İBB’DEN CUMHURİYET İÇME ARITMA SUYU TESİSİ PROJE TEMELİ

SULTANGAZİ BELEDİYESİNDEN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE YEMEK

GENÇLER BESYO VE PMYO SINAVINA HAZIRLANIYOR

İBB İTFAİYE DAİRE BAŞKANLIĞINDAN ZİYARET

SABAH SAATLERİNDE YÜRÜYÜŞ YAPMAK DEPRESYONU ÖNLÜYOR

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNDE YOĞUN MESAİ

SARAYBOSNA BAŞKANINDAN BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNE ZİYARET

BAYRAMPAŞA’DA BAŞKAN YARDIMCILARINA BAĞLI MÜDÜRLÜKLER

KAYMAKAM DR.SONER ŞENEL'DEN ZİYARET

Video Galeri 1

30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
KORONA
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK

İstanbul

29.04.2024

  • İMSAK 04:20
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 13:06
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:05
  • YATSI 21:37
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15.8 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16