TEDX USKUDAR UNIVERSTY 2023
Tarih: 03.12.2023 15:39

TEDX USKUDAR UNIVERSTY 2023'TE "DEĞİŞEN İNSAN, DEĞİŞEN BİLİM" KONUŞULDU

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Evren bir akıllı tasarım ürünü. Tevhid inancı matematiksel bir gerçeklik olarak akla en yakın varoluş açıklamasıdır."

Editör: Cihan Serdar AKTAŞ

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda düzenlenen TEDX Uskudar University 2023 ‘Değişen İnsan, Değişen Bilim’ ana temasıyla ‘Bütüncül Bilim, Felsefeden Tıbba’ başlığı ile gerçekleştirildi.

Alanında uzman pek çok önemli ismi ağırlayan TEDX Uskudar University 2023’de, ‘Din Laboratuvara Girer mi?’ başlıklı konuşma yapan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhandin bilimleri ve fen bilimlerinde 2 ortak noktanın bir araya getirilebildiğini ifade ederek, Hawking’in ‘Evren neden var?’ sorusuna verdiği ‘Eğer bunun cevabını bulursak bu insanın varlığının nihai zaferi olur. Bununla birlikte Tanrının aklını da anlayabiliriz.’  dediğini dile getirdi.

Tarhan, 2013’de ‘Higgs Bozonu’ tezinin Nobel aldığını belirterek, “Karanlık maddenin var olduğu kanıtlandığına göre evren boş değil.” dedi.

“İnsan beyninin çalışmasına işaret ederek uzayda evrenin bir benzeri de insan beyninde var gibi. Bu bir akıllı tasarım çağrıştırıyor bizlere…” diyen Tarhan, Hegel’in ‘Akla uygun her şey gerçektir, gerçeğe uygun her şey akla uygundur.’ dediğini ve akıl laboratuvarına sokulan şeylerin gerçek olduğunu anlattı.

Hegel’e göre mantık en temel bilim

Tarhan, Hegel’e göre mantığın en temel bilim olduğunu da ifade ederek, Hegel'in diyalektiğinin üç aşamasını tez, antitez ve sentez kavramlarına atıfta bulunarak, “Tez enerji vardır diyor, enerji yoktur anti tez, elektrik sentez olarak çıkıyor. Tanrı vardır tez, tanrı yoktur anti tez, sentez sunumun sonunda…” dedi.

‘Kiplik mantığı’ hakkında da bilgi veren Tarhan, vaki evrenin zorunlu doğruyu; ‘Öklit düzleminde üçgenin açıları 180 derece’ dediğini, imkansız evrenin zorunlu yanlışı; ‘Öklit düzleminde üçgenin açıları 192’ dediğini anlatarak, olasılık evrende ise başka bir düzlemde başka bir sonucun ortaya çıkması gerektiğini kaydetti.

Vaki evrende; ‘Tanrı vardır ya da yoktur’ un gösterilemediğini, mümkün evrende; gösterilebilir mi? sorunun bu olduğunu ifade eden Tarhan, Einstein’ın Kuantum mekaniğine göre zamanın izafiyeti dediğini dile getirdi.

 

El titremesi tedavisinde depremden ilham aldılar

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı ‘Deprem İzolatöründen İlhamla El Titremesi Tedavisi’ başlıklı konuşmasında, şunları dile getirdi:

“Doğadan aldığımız ilhamla geliştirdiğimiz bir tıbbi cihazın nasıl ortaya çıktığını ve etkisini anlatacağım. Deprem nasıl ilham verebilir bir tıbbi cihazın gelişmesine? Biz deprem ülkesiyiz, depremle iç içe yaşadığımız için doğaya bakılınca aşağıdaki ile yukarıdaki arasında çok belirgin ilişkiler var. Bunu gördüğünüzde bir alanda aldığınız bilgiyi başka alana aktarabiliyorsunuz.

Deprem dediğimiz şey yer kabuğunun titreşimi. Titreşimin tıbbi karşılığı tremor. Depremde de ortaya çıkan yer kabuğunun tremoru. Bize ilham veren şey binaların altına yerleştirilen sismik sönümleyici. Yani deprem dalgalarının binayı sallamasını engelleyen aradaki ayraç.”

 

“Özellikle yatak odasında televizyon ve bilgisayar açık uyumamalıyız.”

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çerezci ‘Elektromanyetik Kirlilik, Sağlığımıza Etkisi ve Korunma’ başlıklı konuşmasında, elektromanyetik alan ve sağlığa etkilerine işaret ederek, “En çok etkilenecek olan kesim yaşlılar ve çocuklar. Bu maruziyetin bedenlerde yapacağı olumsuzluklardan korumalıyız.” dedi.

Etkileri Alzheimer, parkinson, kalp ritim bozukluğu, lösemi, sperm hücrelerinin zarar görmesi gibi olduğunu da söyleyen Çerezci, “Özellikle yatak odasında televizyon ve bilgisayar açık uyumamalıyız.” şeklinde konuştu.

 

Ya birinin peşinden koşuyoruz ya da kaçıyoruz

Bu kara kutunun nasıl oluştuğuna değinen Eryılmaz, “Doğumdan sonra anne ya da bakım verenle ilk ilişkiler kurulmaya başlıyor. Bu ilk deneyimler beden üzerinden alınıyor. Zaman ilerledikçe bu defa çocuk annenin gözünden kendisine bakıyor. Annenin gözünden kendisine baktığında ‘iyiyim, değerliyim, seviliyorum’ bilgileri bu kez beyne gidiyor. Bütün bu bilgiler ilerideki ilişkilerin güvenliği, sevilip sevilmeyeceğine dair kara kutuda bir adres belirliyor. Bir ilişki deneyimi yaşandığında bu bilgiler açılıyor ve neredeyse geçmişin çirkin yüzünü zaman mührü olmadan şimdiki ilişkiye yansıtabiliyor.” dedi.

İnsanların romantik ilişkilerde yaşadığı sorunları iki ana eksende gördüklerini de anlatan Eryılmaz, “Dikey eksende genellikle güç ve rekabet sorunları görüyoruz. Yatay eksende ise daha çok bağlanma sorunlarını görüyoruz. İnsanlar her iki eksende de karşılaştıkları sorunlara iki şekilde tepki veriyorlar. Ya birinin peşinden koşuyoruz ya da kaçıyoruz. Sonuç olarak kara kutudaki bilgiler bizi bu noktaya getiriyor.”

 

Yerçekimsiz ortam genetiği değiştirir mi? 

‘Uzay ve Antarktika'da Keşfedilmemiş Genetiğin Peşinde’ konulu sunumunu gerçekleştiren Üsküdar Üniversitesi Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, insanoğlunun üç milyar harften oluşan genetik kitabın yirmi beş binden farklı genetik elementten oluşan büyük bir genetik materyale sahip olduğunu ancak yine binlerce yıldır sadece dünyada yaşamaya odaklanmış dünya şartlarında yaşamaya mecbur kalmış bir canlı olduğunu belirtti.

İnsanoğlunun artık kendini uzay ortamında yaşamaya mecbur bırakmak zorunda olduğunu ifade eden Taştan, konuşmasında şu bilgileri paylaştı:

“Biz genetik bilimciler de içinde bulunduğumuz genetik metaryelin ne kadar uzaya adapte olup olamayacağını araştırmak zorundayız. Bir filmde kansere yakalanmış bir milyarder, düşük oksijen ve yerçekimsiz ortamda yaşıyor, ‘kanserin beni bitirmesini engelleyecek tek şey’ diyor. Ben de tamamıyla aynı şeyi araştırıyorum. Kendi genetik metayelimiz sıfıra yakın veya sıfır yer çekimi ortamında nasıl etkilenir? Bitkilerin içinde bile yerçekimini hisseden yerçekimine karşı koyması izlenimini ve mesajını içeren genetik ifadeler var. Kendi genetik metaryelimiz de yer çekimini neden hissetmesin ki, neden buna karşı tepki göstermesin? Bunu araştırmak için yerçekimsiz bir ortam veya diğer bir kontrollü olan yerçekiminin arttığı başka bir ortama ihtiyacımız var. İşte bu iki ortam uzay ve Antartika. Bu araştırma için de Ocak ayında uzaya gidecek Türk astronot ile çalışmalara başladık.”

 

TEDX Uskudar Universitiy renkli konularla devam etti

TEDX Uskudar Universitiy’de NPİSTANBUL Hastanesinden Dr. Öğretim Üyesi Elvan Çiftçi “Benim Elimde Değil ki Bunlar”, Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın “Zihinsel Labirentler: Takıntıların Derinliklerine Yolculuk”, Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir Yağız “Sesimi Duyan Var mı? Depremin Gölgesinde Yaşamak”, Uzman Klinik Psikolog Çağrı Akyol Çevirir “Yüksek Zeka, Madde Kullanımı ve Mehdiliğe Giden Yol” ve Uzman Klinik Psikolog Aybeniz Urhan “Ergenliğin En Büyük Sorunlarından Biri: Yeme Bozukluğu” başlıklı konuşmalarıyla yer aldı.


BAYRAMPAŞA'DAKİ PARKLARDA BAHAR TEMİZLİĞİ VE BAKIM ÇALIŞMASI YAPILIYOR

DİŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYESİ, GENÇLERİ BESYO VE PMYO SINAVLARINA HAZIRLIYOR

“BENDE İSTERİM HA…”

BİLİM TEKNİK SOHBETLERİ FATİH KAFALI’YI AĞIRLADI

İNTİHAR GİRİŞİMİ BAŞARISIZ SONUÇLANDI

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNDE YÜKSEL MANSUR KILIÇ ZİYARETİ

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ’NDEN GERİ DÖNÜŞÜM EĞİTİMİ

BAŞKAN ABDURRAHMAN DURSUN GENÇLERLE BİR ARADA

BELEDİYEYE ZİYARETLER DEVAM EDİYOR

ESENLER SEMALARI TÜRK BAYRAKLI UÇURTMALARLA RENKLENDİ

İBB’DEN CUMHURİYET İÇME ARITMA SUYU TESİSİ PROJE TEMELİ

SULTANGAZİ BELEDİYESİNDEN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE YEMEK

GENÇLER BESYO VE PMYO SINAVINA HAZIRLANIYOR

İBB İTFAİYE DAİRE BAŞKANLIĞINDAN ZİYARET

SABAH SAATLERİNDE YÜRÜYÜŞ YAPMAK DEPRESYONU ÖNLÜYOR

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNDE YOĞUN MESAİ

SARAYBOSNA BAŞKANINDAN BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNE ZİYARET

BAYRAMPAŞA’DA BAŞKAN YARDIMCILARINA BAĞLI MÜDÜRLÜKLER

KAYMAKAM DR.SONER ŞENEL'DEN ZİYARET

Video Galeri 1

30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
KORONA
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK

İstanbul

28.04.2024

  • İMSAK 04:21
  • GÜNEŞ 05:59
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:35
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
8.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
9.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
10.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16