ŞİMDİ SEMBOL TARTIŞMA ZAMANI MI?
Tarih: 15.02.2021 21:12

ŞİMDİ SEMBOL TARTIŞMA ZAMANI MI?

Bayrampaşa'da Sembol tartışması alevlenecek gibi, tartışma alevlenmeden önce edite edelim dedik. Editör; Mehmet Ceylan

Son günlerde Bayrampaşa’da derinden bir tartışma alevleniyor gibi.  

Yıllardır Bayrampaşa’da “Sembol” olarak kullanılan Enginar yerine Bayrampaşa’ya “Sembol” olarak bir saat kulesi yapıldı. Saat kulesi “Sembol” olarak daha önceden Bayrampaşa’nın sembolü olan Enginar heykeli kadife kavşağından kaldırılarak yerine yapıldı.

Bayrampaşa’ya “sembol” olarak ilan edilerek dikilen saat kulesi, Enginar heykelinin kaldırılıp yapılmasıyla tartışmayı da beraberinde getirdi.

Bundan böyle, saat kulesinin yapılmasıyla Bayrampaşa’ya “Sembol” Saat kulesi mi olacak? Enginar mı olacak? Sorularını da beraber getirdi. Çünkü hala Tuna caddesi murat mahallesi göbeğinde enginar heykeli duruyor.

ENGİNAR NASIL SEMBOL OLDU?

Önceki dönem Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge zamanında, Şimdiki Belediye Başkanı Atila Aydıner’in de riyasette olduğu yönetim tarafından kararlaştırıldı.

Neden Bayrampaşa’ya sembol olduğunu Hüseyin Bürge; http://m.turkiyegazetesi.com.tr/ Cemil Yıldız imzasıyla yapılan haberde; yaptıkları araştırma sonucunda ilçeyi simgeleyecek olan heykelin enginar temalı olmasına karar verdiklerini söyler.

BAYRAMPAŞA ENGİNARI BİR MARKA

10.05.2015 Tarihinde Ebru Erke İmzasıyla https://www.milliyet.com.tr haber portalında “Enginar cinsinin Sakız ve Bayrampaşa olduğu belirtiliyor. Ülkemizde iki çeşit yerli enginar ırkı bulunuyor: Sakız ve Bayrampaşa. Sakız enginar daha minik, ince ve uzun bir başa sahipken Bayrampaşa cinsi daha geniş, iri ve basık bir yapıda” deniliyor.

SAAT KULESİ KENTİMİZE RENK KATACAK”

Saat Kulesinin Bayrampaşa’ya çok yakıştığını söyleyen Belediye Başkanı Atila Aydıner, “İnanıyorum ki, saat kulemiz ilçemizin yeni sembolü olacak ve kentimize ayrı bir renk katacak. Tarih kokulu, sanat dolu kulemizin ilçemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

SAAT KULESİ DAHA ÖNCE YAPILDI

Bayrampaşa’ya Saat Kulesi daha önce yapılmıştı. Önceki dönem Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge zamanında; “2009 Yılında Bayrampaşa Belediyesi tarafından Vatan Mahallesi, Esenler Caddesi, Çevik kuvvet yanına inşa edilen Şehit Adem Yaşari Parkı'nda, Balkanlar'da bulunan tarihi saat kulesinin bir benzeri yapıldı.”

Yıldırım Mahallesinde eski lunapark yerine yapılan projede de Saat kulesi vardı.

Buraya kadar verdiğimiz bilgiler gösteriyor ki, Bayrampaşa’da “sembol” olarak yıllar önce mevcut Belediye Başkanı Atila Aydıner’in  de riyasette olduğu yönetim “Enginar” olarak belirlenmiş. Şimdi yeniden bir “Sembol” aramanın ne anlamı var?

Bayrampaşa için bir şey yapılırken yıllardır Bayrampaşa’da yer alan havuzu ve enginarıyla ve bayrak direğiyle yapılan kavşağı bozmak ne anlama geliyor?

Kamuoyunda; önceki dönem belediye yönetimiyle aynı siyasi görüşte olan, yönetimi birlikte yapmalarına rağmen önceki yönetimin yapmış olduğu eserler yok mu edilmek isteniyor? Sorusu sorulmaya başlandı.

Bunların hepsini göz önüne aldığımızda bir şeyleri yapmak için bir şeyleri yok etmenin anlamı olmasa gerek. Nihayetinde yapılmış olan şeyler, kimsenin kendi iradesiyle ve bütçesiyle yapılmıyor,  tüyü bitmemiş yetimin hakkının olduğu milletin parasıyla yapılıyor.

Daha önceki yıllarda da Tuna Caddesinde önceki dönem yönetimin yapmış olduğu cadde arası korkuluklar da sapa sağlam olmasına rağmen sökülmüş sadece yeşillik yapılmıştı.

Devlette devamlılık esası prensibiyle düşünecek olursak, yıpranmış alanlar bakım ve onarım yapılarak devam etmesi asıl olması gerekendir. Değilse her gelen bir önceki yönetimlerin yapmış olduklarını atıp yeniden bir şeyler yaptığı zaman sanırım yerleşim yerlerinde tarihe ait hiç bir iz kalmaz.

Keşke bu tartışmalar olmaması için, saat kulesi yapılacaksa bile Enginar’la tasarım yapılsaydı, Enginar havuzu bozulmadan yapılsaydı çok daha iyi olurdu.

Seversiniz sevmezsiniz ama herkesin hakkı verilmeli. Yaklaşık 17 Yıl Bayrampaşa’ya hizmet etmiş, çok şey katmış bir yönetimin eserlerini, hele ki, aynı dönemde yönetimde söz sahibi olanlar tarafından  kaldırılıp atmak sanırım hiçte vicdani ve etik olmasa gerekir.

Çok merak ediyorum önceki yönetimden başkan ve riyasetin bir kaçı hariç hepsi Bayrampaşa’da hala duruyor, fikirleri alındımı acaba?

Pandemi döneminde Bayrampaşa’nın bunca sorunu ve borcu varken, saat kulesi yapmak “Sembol” tartışmasına mahal vermenin ne anlamı var? Anlamış değiliz.        

 

http://m.turkiyegazetesi.com.tr/ Cemil Yıldız imzasıyla yapılan haber;

BAYRAMPAŞA’YA ENGİNAR BAHÇESİ

http://m.turkiyegazetesi.com.tr/ Cemil Yıldız imzasıyla yapılan haberde Bir Önceki Dönem Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, yaptıkları araştırma sonucunda ilçeyi simgeleyecek olan heykelin enginar temalı olmasına karar verdik demişti.

Cemil Yıldız İSTANBUL- Osmanlı tarihinde ilk defa Bayrampaşa’da yetiştirildiği bilinen Enginar, yeniden ilçenin sembolü haline geliyor. Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, Enginar’ın ilçenin tarihinde çok özel bir yere sahip olduğunu söyledi. Basın mensuplarıyla birlikte Bayrampaşa Büyükşehir Parkındaki enginar bahçesini gezen Başkan Bürge, İstanbul’da yaşayıp da enginarı bitkinin üzerinde gören insan sayısı parmakla gösterilecek kadar azdır. Buradaki hale gelen enginarlara bile Bayrampaşa etiketi yapıştırılarak satılıyor. Bayrampaşa Büyükşehir Parkı içindeki hobi bahçelerinin mihenk noktası enginar tarlalarıdır. Burada bir kök enginar bitkisinin 6 meyve verdiğini görüyorsunuz. Bayrampaşa toprağı enginarın yetişmesi için çok elverişli diye konuştu. Her derde deva! Enginar’ın başta kalp sağlığı olmak üzere birçok hastalığa şifa olduğunu hatırlatan Bürge, Enginar yılda bir defa ürün veriyor. Bu yüzden ekonomik değeri de yüksek olan bir meyve. Çocuklarımızın sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaları için de çok önemli. Çocuklarımız hem vitamini bol, hem karaciğere faydalı olan enginarı öğrenirken, bunun Bayrampaşa’nın geçmişi ile de özdeşleştiğini görecekler şeklinde konuştu. Vatandaşa kapımız açık Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, yaptıkları araştırma sonucunda ilçeyi simgeleyecek olan heykelin enginar temalı olmasına karar verdiklerini belirterek, Çünkü Bayrampaşa’nın adı yüzyıllarca enginar ile özdeşleşmiş, enginarla anılmış. Bizde 2001 yılında heykel tıraş Ahmet Özcan’a, Tuna Caddesinde Enginar Heykeli yaptırdık. İkinci adım da Bayrampaşa Şehir Parkında yer alan hobi bahçesine enginar dikmek oldu. Şimdi hedefimiz ise Bayrampaşa Enginarını ilçeye yeniden kazandırmaktır. Bunu kendi bahçesine ekmek isteyen vatandaşlarımıza kapılarımız açık. Bize müracaat ettiklerinden hem nasıl yetiştirildiği konusunda hem de tohum temin etme konusunda onlara yardımcı olmaya hazırız dedi.

https://www.milliyet.com.tr haber portalında 10.05.2015 Tarihinde Ebru Erke İmzasıyla enginar hakkında çıkan inceleme;

BAYRAMPAŞA ENGİNARI BİR MARKA

10.05.2015 Tarihinde Ebru Erke İmzasıyla https://www.milliyet.com.tr haber portalında Enginar cinsinin Sakız ve Bayrampaşa olduğu belirtiliyor.

Enginar sadece şifa kaynağı olarak değil, rafine lezzetiyle de sofralarımızın en ayrıcalıklı tatlarından biri. Ülkemizde hangi cinsleri yetişiyor ve özellikleri neler? Enginar alırken nelere dikkat etmeli ve nasıl yemeli?

Enginarla ilgili belleğimdeki en eski hatıra, İzmirli anneannemin pazardaki enginarların kocaman saplarından tutup teker teker sallarken, “Bak kızım, salladıkça enginarların kafaları da sallanmalı; o zaman tazedir, dimdik duruyorsa sakın ola alma, kartlaşmış demektir” cümlesi. Çukurova’da büyümüş biri olarak, önceden görmediğim bu sebzeyle böyle tanıştım. Pek çok çocuk gibi başta bayılmasam da zaman geçtikçe vazgeçilmezlerimin arasına girdi.

Ülkemizdeki iki yerli cins: Sakız ve Bayrampaşa

Ülkemizde iki çeşit yerli enginar ırkı bulunuyor: Sakız ve Bayrampaşa. Sakız enginar daha minik, ince ve uzun bir başa sahipken Bayrampaşa cinsi daha geniş, iri ve basık bir yapıda. Aralık başı başlayıp nisan sonlarına kadar devam eden ve erkenci çeşit olarak bilinen sakız enginarın tamamına yakını Ege’de, Çeşme Yarımadası’nda yetişiyor. Ege Bölgesi dışında bulmak oldukça zor. İnce yapraklarıyla çok özel bir çeşit. Mart sonu başlayıp temmuz sonuna dek devam eden Bayrampaşa cinsi ise ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi’nde. Neredeyse tüm yıl tezgahlarda gördüklerimizin ise bir kısmı Kıbrıs’tan, bir kısmı Mısır’dan ithal gelenler.

 

 


Anahtar Kelimeler: ŞİMDİ SEMBOL TARTIŞMA ZAMANI ?

DÜNYA ÇOCUKLARI İSTANBUL’DA BULUŞACAK

KİCK BOKS KUŞAK TÖRENİ

İMAMOĞLU TURGUT ÖZAL’I ANMA TÖRENİNE KATILDI

SULTANGAZİ'YE BAHAR GELDİ

MADEN SEKTÖRÜ 2023 YILINDA İHRACATTAKİ YARALARINI 2024 YILININ İLK ÇEYREĞİNDE SARDI

HASAN MUTLU’DAN KAYMAKAM ŞENEL’E ZİYARET

EYÜPSULTAN'DA YENİ DÖNEMİN İLK MECLİSİ TOPLANDI

BAŞKAN DR. MİTHAT BÜLENT ÖZMEN “GÜZEL İŞLER YAPACAĞIZ” DEDİ.

BAŞKANLIĞI KAZANAN HASAN MUTLU ÜÇ REKORA İMZA ATTI, FAKAT!...

BBP BAYRAMPAŞA İLÇE BAŞKANI FUAT TUNÇ'UN BABASI VEFAT ETTİ

ATİLA AYDINER GERÇEKTEN İSTENMİYORMUŞ, AK PARTİ DE KURUMSAL DEĞİLMİŞ!...

BAYRAMPAŞA MÜLKİ AMİRLERİNİN YOĞUN BAYRAM PROGRAMI

RAMAZAN BAYRAMIMIZ MÜBAREK OLSUN

HASAN MUTLU’DAN BAYRAM MÜJDESİ ÇAY 3 TL, ŞEHİT AİLELERİNE ÜCRETSİZ

YENİ BAŞKAN, YENİ MECLİS İLK TOPLANTI HER ŞEY OY BİRLİĞİ

İMAMOĞLU MESAİ ARKADAŞLARIYLA BAYRAMLAŞTI

EYÜPSULTAN'A YENİ BAŞKAN

BAYRAM SÜRESİNCE TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ

Video Galeri 1

30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
KORONA
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK

İstanbul

18.04.2024

  • İMSAK 04:40
  • GÜNEŞ 06:13
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:54
  • YATSI 21:20
  • Perşembe 19.1 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 18.7 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16