MECLİSTE KADIN HAKLARI
Tarih: 06.12.2019 10:52

MECLİSTE KADIN HAKLARI

Bayrampaşa belediye meclisi Aralık toplantısı 2. birleşimine 5 Aralık Kadına verilen seçme ve seçilme hakkıyla ilgili konuşmalar damgasını vurdu.

Bayrampaşa Belediye Meclis toplantısı 7. Seçim dönemi 1.Toplantı yılı Aralık Olağan 2. Birleşim, 1. Oturumu Meclis Başkanı Ali Hacınoğmanoğlu başkanlığında, Tolga Güneş ve Ceyhun Çalışkan katip üyeliğinde yapıldı. Toplantıda 5 Aralık Kadına verilen seçme ve seçilme hakkıyla ilgili gruplar adına söz alan CHP grubu adına konuşan Fatoş Serin, AK Parti Grubu adına Gülşen Kadeş, İYİ Parti Grubu adına da Tufan Babar konuştu.

/resimler/2019-12/6/1103072124792.jpg

OMUZLAR ÜZERİNDE YÜKSELMEYE LAYIKSIN

"Söyleyeni belli olmayan özlü sözlere Atasözü diyoruz.  bazı atasözlerinin söyleyeni , isim olarak  olmasa da  cinsiyet olarak  bellidir. Örnekleme yapacak olursak; ?Erkeğin okumuşu kadı, kadının okumuşu cadı olur? , ?Kadında vefa zehirde şifa aranmaz? , Bal arıdan , kavga karıdan çıkar? gibi örnekleri onlarca çoğaltabiliriz" Diyen Bayrampaşa belediye meclisi CHP Grubu adına konuşan Fatoş Serin; "Bu sözleri bir kadın söylememiştir herhalde.

Sonra kadına atfedilen sıfatlar vardır:  ?kaşık düşmanı? , ?eksik etek?, ?saçı uzun aklı kısa?  gibi.

Aradan yıllar ve belki yüzyıllar geçtikten sonra bir başka ATA çıkmış ve  ´Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın´ demiştir. Bu söylemi eyleme dönüştürmüş, önce ,kadını ve erkeği eşit birey olarak gören kurallar bütünü Medeni yasayı çıkarmış , ardından kadına seçme seçilme hakkı tanımak üzere Anayasa ve seçim yasasını değiştirmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde ,1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile kadına önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, köy heyetine seçilme son olarak da  milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Tarihler 5 Aralık 1934´ü göstermektedir.

İşte artık 5 Aralıklar Kadın Hakları günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Çünkü artık Kadınlarımız sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde çalışma hayatında  ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahiptir. 

Yasa değişikliğindeki samimiyet , yasanın kabulünden 14 ay sonra 8 Şubat 1935 de yapılan ilk seçimde 18 kadının milletvekili seçilerek meclise girmesinde vücut bulmuştur. Milletvekili toplam sayısına bakıldığında kadın temsil oranı %4.6dır. Türkiye bu oranla Norveç´in ardından 2. Sırada yer almıştır.

Şu an meclisteki   kadın milletvekili sayısının toplam milletvekillerine oranı %17´dir . Oran artmış olsa da ülkemizden sonra kadına seçme seçilme hakkı veren bir çok ülkenin ardından şu an ülkemiz 118. Sırada yer almaktadır. . Norveç ise hala ilk üç sıradadır.

Bizim meclisimizde de durum pek iç açıcı değil sadece 5 kadınız.  Kadının siyasette eşit temsil edilememesi her şeyden önce bir demokrasi meselesidir.

Mustafa Kemal Atatürk´ün önderliğinde kurulan Cumhuriyetimizin, kuruluş felsefesi olan?kadın erkek eşitliğinin? siyasette ve  yaşamın her alanında yer alması dileklerimle" kadın haklarının önemine vurgu yaptı.

/resimler/2019-12/6/1103428687942.jpg

KADIN SİYASETÇİLERİN ÖNÜNDEKİ AYRIMCILIK ORTADAN KALKTI

"Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kadınların siyasi hayata katılımının önünü açarak 3 Nisan 1930´da Belediye Kanunu´nun kabul edilmesiyle belediye seçimlerinde kadınlar seçme ve seçilme hakkını elde etmişlerdir. Kadınlar köylerde muhtar olma , ihtiyar meclislerine seçilme hakkını da bu düzenlemelerle kazanmıştır.Kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılındaki Belediye seçimlerinde kullanmışlardır. Kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934´de Anayasa ve Seçim Kanunu´nda yapılan yasa değişikliği ile tanınmıştır." Bayrampaşa belediye meclisi AK Parti Grubu adına konuşan Gülşen Kadeş; " Türkiye´de kadınların katıldığı ilk genel seçimler 8 Şubat 1935 yılında yapılan seçimlerde ilk kez 17 kadın milletvekili seçilmiştir.TBMM de 2002 yılı meclis dağılımında 13 Ak Parti , 11 CHP kadın milletvekili temsil etmiştir.2018 genel seçimlerde AK Parti kadın milletvekili sayısı  53, 18 CHP, 5 MHP, 3 İYİ Parti , 25 HDP olarak yer almaktadır. Bu rakamsal verilere baktığımızda görüyoruz ki, en fazla kadın temsili Ak Partidedir. 1999´daki genel seçimlerde Fazilet Partisinden ilk baş örtülü kadın milletvekili Sayın Merve kavakçının meclise girdiğinde dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Kavakçının meclise baş örtülü gelerek devlete meydan okuduğunu söyledi ve engel olunmasını istedi. Mecliste yaşanan bu olaydan 16 yıl sonra, 2015´de AK Partinin Ankara milletvekili Lütfiye Selva Çam başörtüsüyle meclis genel kurulunda yemin ederek Türkiye tarihinde bir ilke imza attı. Onunla beraber aynı dönemde mecliste 21 başörtülü kadın vekil görev yaptı. Böylece kadın siyasetçilerin önündeki ayrımcılıkta ortadan kalkmış oldu bu konuda büyük siyasi iradesini ortaya koyan ve bu konuda çalışmalar yürütülmesine öncülük eden Genel başkanımız Recep Tayyip Erdoğan teşekkürü bir borç biliriz. İstanbul´da 2009 yerel seçimlerde AK Parti İlk kadın başörtülü  Sancaktepe Belediye meclis üyesi olarak Şeyma Dövücü seçildi ve sonrasında 2013-2014 yıllarında Türkiye´nin ilk başörtülü kadın belediye başkan yardımcısı olarak Sancaktepe´de Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu.

2019-2023 yerel seçimlerinde İstanbul´da ilk başörtülü belediye başkanı olması da Ak Partinin kadına ve kadın siyasetçiye verdiği önemi gözler önüne sermektedir.

Kadının seçme ve seçilme hakkı ve siyasette etkinliğinin artırılmasında önemli bir rol oynayan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bir sözünü sizlerle paylaşmak istiyorum ?´Bugün, kadınlarımız eğitimden spora, sanattan bilime, ekonomiden siyasete kadar pek çok alanda ülkemizin rekabet gücünü arttırmakta, bizleri gururla temsil etmektedirler. Kadınların siyasi süreçlerde söz sahibi olması, ekonomik ve sosyal kalkınmaya doğrudan katkısı, tayin etme ve karar mekanizmalarında aktif rol üstlenmesi, ülkemizde daha da güçlendirdiğine işaret etmiş ve bu olumlu tablonun ilerleyen süreçlerde meclis ve yerel yönetimler düzeyinde kadın temsilinin artmasına da vesile olacağını ifade etmiştir.

AK Parti iktidar olduğu yıldan bu yıla kadar kadın temsilci sayısı artarak devam etmiştir. Kadının siyasi hayata katılımıyla kadın hakları ve kadın politikalarıyla ilgili çalışmalar yapılmış, birçok düzenlemeler ve uygulamalar hayata geçirilmiştir." diyerek AK partinin kadına verdiği önemin altını çizdi.

/resimler/2019-12/6/1102091186118.jpg

BU İSİMLER TOPLUMSAL HAFIZAMIZDA

 

Bayrampaşa belediye meclisi AK Parti Grubu adına konuşan Tufan Babar ise kadın cinayetleri ve kadına şiddet olaylarından örnekler vererek kadın haklarına vurgu yaptı. Engelliler gününün önemine de vurgu yaptı.

"Özgecan, Münevver, Emine, Ceren, Şule... Bu isimler toplumsal hafızamıza maalesef acıyla, şiddetle, gözyaşıyla kazındı. Ömürlerinin baharında, evlatlarının gözü önünde hunharca katledildiler. Gözü kin ve nefretle bürünmüş; sevmekten, sevilmekten nasibini almamış caniler bu güzel insanlara kıydılar." diyen Babar şöyle devam etti. "Ne yazık ki bu isimlere geçtiğimiz günlerde Ceren Özdemir adlı Ordu da yaşayan ve henüz 20 yaşında, üniversite öğrenimi gören ve pırıl pırıl, hayat dolu bir kız kardeşimizde katıldı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günüydü , Böyle bir günde, Kayseri´de Partili kadınlarımızın standına yapılan saldırı ile ülke genelinde şiddete karşı sokaklarda yürümek isteyen kadınlarımıza karşı yapılan saldırıları şiddetle kınadığımızı öncelikle ifade etmek istiyorum.

Dünyada her üç kadından biri, etrafındaki erkeklerden fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddet görüyor. Eğitimlerine, kılık kıyafetlerine, ekonomik özgürlüklerine, evliliklerine müdahale ediliyor.

Ülkemizde de sadece yetişkin kadınlar değil, maalesef küçük yaştaki kız çocukları da eril şiddetine maruz kalıyor. Cinsel şiddet, fiziksel şiddet ve uyuşturucu mağduru kız çocuklarının sayısı hızla artıyor.

Kadınlarımızın en büyük sorunu şiddet olmaya devam ediyor. Toplumsal araştırmalar bu gerçeği açıkça ortaya koyuyor. Son 5 yıldır bu cevap hiç değişmiyor, aksine giderek artıyor. Bu sorunu işsizlik ve eğitimsizlik takip ediyor.

Gün geçmiyor ki, bir kadın cinayeti yaşanmasın. Vereceğim rakam, geldiğimiz noktadaki vahameti gösteriyor. Kadın cinayetlerinde 15 yılda yüzde 430 artış oldu. 2003 yılında öldürülen kadın sayısı 83 iken, 2018 yılında bu sayı 440´a yükseldi.

Bu rakamlar karşısında sessiz kalamayız. Hiçbir şey olmamış; her şey güllük gülistanlıkmış gibi davranamayız. Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi çok yönlü, bütüncül yaklaşımlarla ele almamız gerekiyor.

Şehri yönetenler olarak bizlere çok büyük sorumluluklar düştüğüne inanıyorum. Belediyelerimiz bu konuda lokomotif güç olabilirler. Kadınlarımıza, kızlarımıza huzur içinde yaşayacakları güvenli şehirler temin etmek zorundayız. Bu konuda atılacak adımlara İyi Parti Grubu olarak daima destek olacağız.

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ.

Elbette engelli bireylerin sorunlarını tek bir günde dile getirmek doğru bir yaklaşım değil. Ancak sorunlarına dikkat çekebilme; farkındalık oluşturabilme adına bu günü çok iyi değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum.

Dünya nüfusunun yüzde 10´u, ülke nüfusumuzun yüzde 12´si engelli bireylerden oluşuyor. Yaklaşık 10 milyon engelli vatandaşımızın 600 bininin çocuk olduğu tahmin ediliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı´nın verilerine göre ise son 20 yılda eğitime erişen engelli çocuk öğrenci sayısı, yaklaşık 289 bin. 6 yaş ve üzeri engelli çocukların yarısından fazlası eğitim alamıyor. Okuma yazma bilmiyor; toplumsal yaşama etkin biçimde katılamıyorlar.

Ülkemizdeki engelli çocukların 350 bine yakını özel eğitime ihtiyaç duyuyor. Engellilerin eğitime katılımı ilkokulda yüzde 7, üniversitede ise sadece yüzde 1 düzeyinde bulunuyor.

Engellilerimiz en temel insan haklarından biri olan eğitim hakkına ulaşamıyor; fırsat eşitliğinden yararlanamıyorlar."


Anahtar Kelimeler: MECLİSTE KADIN HAKLARI

İBB İTFAİYE DAİRE BAŞKANLIĞINDAN ZİYARET

SABAH SAATLERİNDE YÜRÜYÜŞ YAPMAK DEPRESYONU ÖNLÜYOR

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNDE YOĞUN MESAİ

SARAYBOSNA BAŞKANINDAN BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNE ZİYARET

BAYRAMPAŞA’DA BAŞKAN YARDIMCILARINA BAĞLI MÜDÜRLÜKLER

KAYMAKAM DR.SONER ŞENEL'DEN ZİYARET

BAYRAMPAŞA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI COŞKUSU

GENÇLER İÇİN PİLOTLUK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR

RAMİ KÜTÜPHANESİ’NDE 23 NİSAN'A ÖZEL ZİYARETÇİ REKORU

23 NİSAN COŞKUSU GAZİOSMANPAŞA'YI SARDI

GAZZELİ ÇOCUKLAR BARIŞ EKMEĞİ PİŞİRDİ

ALİBEYKÖY VE GÖKTÜRK'TE FENER ALAYI

23 NİSAN COŞKUSU ÜSKÜDAR MEYDANI’NA TAŞTI

BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ 23 NİSAN’DA HATAY’DA

TÜRK KIZILAY BAYRAMPAŞA 23 NİSAN'I KUTLADI

İBB 23 NİSANI TAKSİMDE KUTLADI

MUHTARLARDAN BAŞKAN HASAN MUTLU'YA ZİYARET

DÜNYADA TEK ÇOCUK BAYRAMI 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

KURUM MÜDÜRLERİNDEN BAŞKAN MUTLU’YA HAYIRLI OLSUN ZİYARET

Video Galeri 1

30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
KORONA
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK

İstanbul

25.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 06:03
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:55
  • AKŞAM 20:01
  • YATSI 21:31
  • Perşembe 19.4 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16