179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

174, Sayı

173. Sayı

172. sayı

171 Sayı

170, Sayı

169. Sayı Kasım 2024

168. Sayı

İBRAHİM YILDIRIM’IN 3. KİTABI OKUYUCUYLA BULUŞTU

İbrahim Yıldırım’dan Manisa'da Medfun Ayancıklı Bir Osmanlı Sadrazamı Mütercim Mehmed Rüştü Paşa kitabı okuyucuyla buluştu.

TARİH: 29.03.2021 06:34
Son Güncelleme: 29.03.2021 06:34

Araştırmacı Yazar İbrahim Yıldırım, “Bir Göç Hikayesi- Kuruçay’dan Manisa’ya” “ Geçmişle Başlar Geleçek”  kitabından sonra “Manisa'da Medfun Ayancıklı Bir Osmanlı Sadrazamı Mütercim Mehmed Rüştü Paşa” kitabı okuyucuyla buluştu.

İbrahim Yıldırım “Sadrazamı Mütercim Mehmed Rüştü Paşa” kitabın imza gününü de vefatının 139. Yıl dönümünde Manisa Hatuniye Camiinin batı kapısında yaptı. 3 Gün Süren imza gününde yoğun katılım oldu.

İbrahim Yıldırım kitabın önsözünde; “Manisa Hatuniye Camiinin batı kapısı ile Sübyan Mektebi arasında, demir parmaklıklar içinde bir yatır var. Çocukluğumdan beri bildiğim, gördüğüm bu yatır hakkında, bir çok Manisalı gibi benim de malumatım yoktu. Yuvarlak mermer mezar taşında Osmanlıca sülüs yazısını uzmanlarından gayri okuyanı yoktur. Ama, ayrıca Mermer üzerine Latin harflerle “Merhum Sadrazam Mütercim Mehmet Rüştü Paşa, 1299” yazılı bir kitabe daha vardır. Bu yazıdaki tarih rakamı, Osmanlıca mezar taşındaki tarihle aynıdır. 1926 dan itibaren, Rûmi takvim yürürlükten kaldırılmış, hicri takvimi ise Ramazan, Kurban ve kandil günleri için hatırlandığından bu tarihin neyi ifade ettiği bilinmez olmuş… Üstelik, bu mezarda bir kitabe de mevcut değil. Öyle olunca da, erbabı dışında kulaktan dolma söylentiler etrafta dolaşmaktadır. Oysa, burada Devlet-i Osmaniye’de beş defa Seraskerlik ve yine dört padişaha (Abdülmecid, Abdülaziz, V. Murad ve II. Abdülhamid’e) beş sefer de Sadrazamlık yapmış bir zât medfundur.” Diye başlıyor,  “Bu kitabı yazarken, çalışma ortamı sağlayarak bana desteğini esirgemeyen sevgili eşime, Osmanlı Arşivlerinde belge tedarikinde yardımlarını esirgemeyen, sevgili dostum Hüseyin Dağ’a, internetten Paşa ile ilgili fotoğraf / resim gönderen sevgili Erkan Akbalık ve 6. kuşak torunu Mustafa Bey’e kitabın redaksiyonunu yapan kadim dostum M.Selim Bal’a, kitabın kapak tasarımını yapan sanatçı ve vefalı dostum Alim Korkmaz’a ve ekibinden, teknik tasarımcı Şafak Özgü Bey’e en kalbi teşekkürlerimi sunarım” diyerek önsöz yazısını teşekkürle bitiriyor.

İbrahim Yıldırım Kimdir?

23 Nisan 1955 tarihinde Konya İli, Bozkır İlçesi, (Şimdi Ahırlı’ya bağlı) Kuruçay Köyü’nde doğdu. Manisa Necatibey İlkokulu ve Manisa İmam-Hatip Okulu’ndan mezun oldu. Bursa İTİA İşletme Fakültesi’nden 1980’de mezun oldu. Altı sene devlet memurluğu, on bir sene bankacılık sektöründe çalıştı. On bir sene de özel sektörlerde insan kaynakları, muhasebe, idari işler, pazarlama müdürlükleri, genel müdürlük ve grup başkanlığı görevlerinde bulundu. 2001- 2004 yılları arasında üç yıl İngiltere’de çalıştı. İngilizce, Arapça ve Osmanlıca bilen yazar, evli ve üç çocuk babasıdır.

 

Yazarın Yayınları

Bir Göç Hikâyesi (Kuruçay’dan Manisa’ya ) 

Geçmişle Başlar Gelecek 

Mütercim Mehmet Rüştü Paşa 

Yazarın kitaplarına  ulaşmak isteyenler YÜZLEŞME   yayınları ile  kitabın  yazarından (0543-511 11 11) temin edebilirler.

 E-Mail: ibrahimyildirim_99@hotmail.com

Sadrazamı Mütercim Mehmed Rüştü Paşa Kimdir?

Mütercim Rüşdi Paşa çok dikkate şâyan bir simadır. Asker Ocağına nefer olarak girmiş, muntazam tahsil görmemiş olduğu halde kendi kendisini yetiştirmiş ve şahsi gayretiyle en yüksek makamlara çıkmıştır.

Kendisi son derece dürüst ve namuslu, para ile satın alınması imkansız doğru bildiği düşünceden dönmez, basiretli, vakar ve haysiyet sahibi idi. Yalnız iş başında bulunmadığı zaman her şeye itiraz eder, iş başında iken ise itiraza tahammül edemez ve dara geldi mi istifa edip işin içinden sıyrılırdı.
Gerek Abdülmecid'e ve gerek Abdülaziz'e karşı – ikisini de hiç sevmediği halde – pek fazla saygı alametleri göstermesini riyakarlığına verenler, vakarını ise kibirle yorumlayanlar olmuştur. Nitekim dostları gayet natuk (nutuk söyleyen), düşmanları ise son derece geveze olduğunu söylemişlerdir. Mantık ve talakatı hakikaten parlaktı. En mantıkî mütalaaları canı isterse daha mantıkî mütalaalarla çürütmeyi becerirdi. Gayet ciddi idi. Ya işiyle gücüyle veya okumakla meşgul olurdu.

Devrin diğer vükelası gibi, içki eğlence alemlerinden uzak dururdu. Düşmanları ise, her türlü içki ve kadın eğlenceleriyle gizlice meşgul olup bunu kimseye belli etmediğini ve bilhassa bunun halk arasında duyulmaması için gerekli tedbirleri aldığını söylerlerdi.

Kendisi Osmanlı Devletinin kurtarılmasına imkan bulamadığını ve er geç inkıraza mahkum olduğu kanaatinde olup bunu defalarca açığa vurmaktan çekinmemiştir.

Velhasıl, lehinde ve aleyhinde çok söz söylenmiş, lakin mutlaka meziyetleri kusurlarına galip bir zattı. Bilhassa Seraskerlikte muvaffak olmuştur."

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

TUTUKLU BAŞKAN MUTLU'DAN ANLAMLI 29 EKİM MESAJI

CHP BAYRAMPAŞA’DAN CUMHURİYETİN 102. YILINA ÖZEL ÇELENK SUNUMU

MERHUM MUHTAR SEYİT KELEŞ İÇİN MEVLİD-İ ŞERİF OKUTULDU

TUTUKLU BAYRAMPAŞA BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI KADIOĞULLARI HASTANE'YE KALDIRILDI

İLK BÜROKRAT BAŞKAN YARDICISI ATAMASI MESUT ONAT

BAYRAMPAŞA’DA CUMHURİYET’İN 102. YILI COŞKUSU ZİRVE YAPTI

CUMHURİYET’İN 102. YILI COŞKUSU BAYRAMPAŞA’DA: KAYMAKAMLIK TEBRİKLERİ KABUL ETTİ

CUMHURİYETİMİZİN KURULUŞUNUN 102. YILI KUTLU OLSUN, DEVLETİMİZ DAİM OLSUN

BAYRAMPAŞA TUNA SPOR YILDIZ KIZLAR LİGE 3-0'LA BAŞLADI

KAYMAKAM ÇİFTÇİ’DEN BAŞKAN VEKİLİ İBRAHİM AKIN'A 'HAYIRLI OLSUN' ZİYARETİ

BAŞKAN VEKİLİ AKIN VE AK PARTİ KURULU'NDAN BAYRAMPAŞA HİZMET PLANI

BAYRAMPAŞA YENİDOĞAN ÇOCUK ETKİNLİK MERKEZİ'NDE CUMHURİYET SEVİNCİ

TÜRKİYE BOSNA SANCAK DERNEĞİ'NDEN CUMHURİYET COŞKUSU

BAŞKAN VEKİLİ AKIN VE AK PARTİ TEŞKİLATI KOCATEPE CAMİİ'NDE CEMAATLE BULUŞTU

KAYMAKAM ÇİFTÇİ’DEN YENİ BİNASINDAKİ CEVATPAŞA İLKOKULU’NA ZİYARET

EYÜPSULTAN BELEDİYESİ'NDEN AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE DESTEK

BEYLİKDÜZÜ’NDE 29 EKİM’E ÖZEL SATRANÇ TURNUVASI

“DİREKSİYON SENDE” MOTORSİKLET EĞİTİMLERİ BAŞLADI

“NE GÜVENİLECEK PARTİ KALDI, NE DE LİDER”

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
İBRAHİM YILDIRIM’IN 3. KİTABI OKUYUCUYLA BULUŞTU

İstanbul

30.10.2025

  • İMSAK 06:00
  • GÜNEŞ 07:25
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 15:43
  • AKŞAM 18:10
  • YATSI 19:31

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 9 0 1 20 28
2.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 1 2 10 23
3.FENERBAHÇE A.Ş. 10 6 0 4 12 22
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 5 3 2 4 17
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 10 4 1 5 4 17
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 10 5 3 2 -3 17
7.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 2 4 6 16
8.TÜMOSAN KONYASPOR 10 4 4 2 2 14
9.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
10.KOCAELİSPOR 10 3 5 2 -4 11
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 10 2 4 4 2 10
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.KASIMPAŞA A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
15.GENÇLERBİRLİĞİ 10 2 6 2 -5 8
16.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4
  • Perşembe 19.6 ° / 13.5 ° Güneşli
  • Cuma 18.8 ° / 15.5 ° false
  • Cuma 18.8 ° / 15.5 ° false