Reklam
Reklam
Reklam
BESİN KATKI MADDESİNE KARŞI ALERJİ OLANLAR İÇİN KORONOVİRÜS AŞISI RİSKLİ OLABİLİR

BESİN KATKI MADDESİNE KARŞI ALERJİ OLANLAR İÇİN KORONOVİRÜS AŞISI RİSKLİ OLABİLİR

Pfizer-BioNTech firmasının Koronovirüs için geliştirdiği aşıya karşı alerjik reaksiyon gösteren kişilerin olması nedeniyle, özellikle ilaç alerjisi olan kişilerin aşılanmasının riskli olabileceği bildirildi.

TARİH: 29.12.2020 09:09
Son Güncelleme: 29.12.2020 09:09

Besin katkı maddelerine karşı alerjisi gelişenlerde de alerji nedeni polietilen glikol olabileceği için, gıda katkı maddesine alerjisi olanlar da Koronovirüs aşısı açısından riskli olabilir. Besin Alerjisi Derneği başkanı Prof. Dr. C. Dost Zeyrek konuyla ilgili bilgiler verdi.

Polietilen glikol nedir?

Polietilen glikol (PEG), besinlerde, ilaçlarda, kozmetik ürünlerde ve endüstride birçok alanda uzun yıllardır kullanılan bir polimerdir. Başta macrogol olmak üzere değişik isimlerle de adlandırılmaktadır. Üretimi ve kullanımı çok eski yıllara dayanmakla birlikte 1990’lı yıllardan itibaren ürtikerden alerjik şoka kadar değişen çeşitli alerjik reaksiyonlar bildirilmiştir. Fakat kullanılan ürünlerin ana maddesi olmadığı için akla gelmemekte ve genellikle atlanmaktadır. Covid-19 aşılarının içinde bulunması nedeniyle bugünlerde tekrar gündeme gelmiştir. Yapılan aşı çalışmalarında uygulanan 250.000 dozdan altısında PEG’e bağlı alerji bildirilmiştir.

Besin katkı maddelerinde polietilen glikol maddesi bulunabiliyor

Besinlerde katkı maddesi olarak E1521 kodu ile uzun yıllardır polietilen glikol kullanılmaktadır. İlk defa 1982 yılında dondurmanın içindeki bir polietilen glikol ürünü olan polisorbat 80’e karşı alerjik reaksiyon bildirilmiştir. Daha sonra az sayıda olmakla birlikte besinlerin içindeki PEG’e karşı gelişen ciddi alerjik reaksiyonlar bildirilmiştir. Fakat çok iyi bilinmediği ve akla gelmediği için besin ilişkili PEG alerjisinin tam olarak değerlendirilmediği düşünülmektedir. 

PEG alerjisinde ürünün içindeki PEG’in molekül ağırlığı da önemlidir. Molekül ağırlığı 200 ile 35000 kDA arasında değişmektedir. Moleküler ağırlığına bağlı olarak reaksiyon olasılığı da değişebilmektedir.

Polietilen glikol alerjisi teşhisi nasıl konulur?

Alerjik reaksiyon şüphesi olduğu zaman, yapılan çeşitli testlerle tanı koymak mümkündür.   PEG içeren bir besinin kendisi ile yapılan testler negatifse o zaman içindeki PEG’e karşı alerji testleri yapılmalıdır. Kan ve ciltten yapılan alerji testlerinin negatif olması durumunda, maddenin artan dozlarda doğrudan kişiye verilmesi demek olan provokasyon testleri yapılmalıdır. 

Besin katkı maddesine alerjisi olanlar Pfizer-BioNTech firmasının Koronovirüs için geliştirdiği aşı için riskli olabilir

PEG güvenli bir ürün olmakla birlikte alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu reaksiyonlar sıklıkla ilaçlarla ortaya çıkmakla birlikte besinlerin içindeki PEG nedeniyle de olabilmektedir. İçinde PEG olan bir besinin alımı sonrası alerjik reaksiyon gelişen hastada, eğer besinin kendisine karşı alerjik reaksiyon saptanmamışsa o zaman akla PEG alerjisi olasılığı gelmeli ve gerekli tetkikler yapılmadan, yeni geliştirilen aşıyı yaptırmamaları daha uygun olabilir. 

 

186. Sayı

185. SAYI

184. Sayı

183. Sayı

182. Sayı

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

Reklam
GENCO ERKAL,  ANIT MEZARININ TAMAMLANMASIYLA  VEFATININ İKİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI!

GENCO ERKAL, ANIT MEZARININ TAMAMLANMASIYLA VEFATININ İKİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI!

ULUSLARARASI HALK DANSLARI GÖSTERİSİ YAŞAM VADİSİ'NDE KÜLTÜRLERİ BULUŞTURDU

KADINLARIN DEKORASYON TERCİHLERİ YAŞAM ALANLARININ GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRİYOR

TEDAVİLERİ TAMAMLANAN ÇOCUKLAR LÖSEV YAZ OKULU’NDA UNUTULMAZ ANLAR YAŞADI

EYÜPSULTAN’DAN BOĞAZIN EŞSİZ MAVİLİĞİNE GEZİLER BAŞLADI

ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİR ÇOCUĞUN HAYALİ, ARNAVUTKÖY’DE YÜZLERCE ÇOCUĞUN MUTLULUĞU OLDU

DÜKKANININ ÖNÜNDEKİ KAVGADA ARAYA GİRDİ CANINDAN OLDU

12. YARGI PAKETİ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

31 TEMMUZ 2026 - CUMA HUTBESİ

ARNAVUTKÖY’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI

ANADOLU MAHALLESİ'NDE ARNAÇOCUK'UN TEMELİ ATILDI

METRO TURİZM’İN PREMİUM TERCİHİ NEOPLAN SKYLINER OLDU

ÇOCUKLARDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINDA DOĞRU ALIŞKANLIKLARIN ÖNEMİ

SULTANGAZI’DE KÜLTÜR GEZILERI TAM GAZ DEVAM

İETT, ÇATALCA FİLM FESTİVALİ İÇİN YOLLARDA

BAŞKAN MESUT ERGİN: "AYVALIK, KÜLTÜR VE SANATIN BAŞKENTİ OLMAYI SÜRDÜRÜYOR"

AVCILAR SOSYAL TESİSLERİ, YENİLENEREK VE KAPASİTESİ ARTTIRILARAK HİZMETE AÇILDI”

ANADOLU’NUN 5 BİN YILLIK ATA TOHUMU ESKİŞEHİR TOPRAKLARINDA, GELECEĞE TAŞINIYOR

“KUR’AN’IN İZİNDE BİR ÖMÜR” TEMASIYLA 33 HAFIZ İCAZETLERİNİ ALDI

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ TERCİH DANIŞMANLIĞI NOKTALARIYLA ADAY ÖĞRENCİLERİN YANINDA

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
admin

Haber Editörü

admin

fsdsafsadfsa
Reklam
  • EDİTÖR
  • ÖZEL HABER
  • BAYRAMPAŞA KON.ÇALIŞTAY
  • X HABER

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 0 0 0 0 0 0
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
3.CORENDON ALANYASPOR 0 0 0 0 0 0
4.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
5.ÇORUM FK 0 0 0 0 0 0
6.ERZURUMSPOR FK 0 0 0 0 0 0
7.EYÜPSPOR 0 0 0 0 0 0
8.FENERBAHÇE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
9.GALATASARAY A.Ş. 0 0 0 0 0 0
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
11.GENÇLERBİRLİĞİ 0 0 0 0 0 0
12.GÖZTEPE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
13.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 0 0 0 0 0 0
14.KASIMPAŞA A.Ş. 0 0 0 0 0 0
15.KOCAELİSPOR 0 0 0 0 0 0
16.KONYASPOR 0 0 0 0 0 0
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
18.TRABZONSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
Reklam