ATİLLA ÖZEN’DEN “SULTAN OLMADAN ÖNCE EYÜP”
Tarih: 07.01.2024 12:11 Güncelleme: 07.01.2024 12:49

ATİLLA ÖZEN’DEN “SULTAN OLMADAN ÖNCE EYÜP”

Bayrampaşa Belediyesi meclis Üyesi Av. Atilla Özen asanatlar.com internet sitesinde yadığı yazıda Eyüpsultan’ın sultan olmadan Eyüp halini yazdı. “Sultan olmadan önce Eyüp” diye yazdı.

 

“Seyrimde bir şehre vardım. Gördüm sarayı güldür gül.   

Sultanımın tacı tahtı. Bağı duvarı güldür gül.”

Ümmi Sinan

 

Bundan 40 yıl önceydi. Tayini çıkmış memur bir babanın çocuğu olarak tanıştım bu semtle. Henüz resmi kayıtlarda sultan ünvanı eklenmemişti.

Zeus’un İo ile aşk yaşadığını, bunu öğrenen Hera’nın İo’yu boynuzlu bir ineğe çevirerek peşine de bir sineği musallat ettiğini, sinekten kaçan İo’nun boynuzlarıyla Haliçi oluşturduğunu, “Altın Boynuz” olarak anılan Haliç adının İo’nun kızı Kerossa’nın zamanla isminin “keros”a yani “boynuz”a dönmesinden meydana geldiğinden haberim yoktu. 

O dönemin çocukları olan bizler Haliç’in altında Bizans altınları olduğunu, ismin de buradan geldiği söylentilerini biliyorduk. Hatta kötü kokusu Edirnekapı’ya kadar uzanan Haliç’in temizlenmesi işinin Japonlar tarafından üstlenildiğini ancak altından çıkartacaklarını istedikleri efsanesiyle büyüdük.

EYÜP MERKEZ İLKOKULU

Her Eyüplü gibi Eyüp Merkez İlkokulunda ilk öğrenimimi gördüm. Burası 90 yıldır Cumhuriyetin çocuklarını yetiştiriyor. Dönemin mimarisiyle de bir anıt gibi kentin içinden ışık saçıyor. 

Diğer yandan ortaokulum, Haliç sahilinde Eyüp iskelesi karşısında bulunan Ebussut Ortaokulu. Sultan Reşat, türbesinin olacağı yerde çocuk sesiyle uyanmak istediğinden “Reşadiye Numune Mektebi” adıyla bu okulu yaptırıyor. Millî mücadele yıllarında Kuvayı Milliye tarafından silah deposu olarak kullanılan okul, 2019 yılında aslına uygun olarak Reşadiye adını alıyor.

REŞADİYE ORTAOKULU

Bu semtte geçmiş ve gelecek aynı anda yaşanıyor. Okul bitiminde, günümüzde restore edilen babamın görev yaptığı tarihi Eyüp Merkez Karokulu’ndan geçerek iki alternatif yolla Eyüp Camii meydanına ulaşılabiliyor.

BEYBABA SOKAK VE NİŞANCI FERİDUN PAŞA TÜRBESİ

İlki, çocukluğumda “Aşıklar Yolu” denilen Beybaba Sokak. Bu sokaktan, Osmanlı padişahlarının kılıç kuşanma merasimi için kullandıkları “Cülus Yolu”na ulaşılarak Eyüp Camisinin avlusuna ulaşılıyor. 

Tabi bu yoldan geçerken, dilek dilemek için para yapıştırılan Nişancı Feridun Paşa türbesinin ahşap kapısına uğramadan olmaz.

OYUNCAKÇILAR ÇARŞISI VE SOKAĞIN BİTİMİNDE KARAKOL

Diğer yol, dünyanın ilk oyuncakçılar çarşısının bulunduğu Camii Kebir Sokak’tan geçmekte. O zamanlar dispanser olarak kullanılan Sokollu Mehmet Paşa türbesinden geçerek Eyüp Camii meydanına ulaşılabiliyor.

Özellikle sünnet ettirilecek çocukların ziyaret yeri olarak bilinen camii ve türbe, o dönemler turistlerin de ziyaret ettikleri bir yerdi.

EYÜP CAMİİ MEYDANI 

Eyüp fırınlarında daha sonraları “Altın Ekmek” adı altında sütlü ekmekler gibi ekmekler yapılmış olsa da caminin karşısındaki tarihi Akmanoğlu fırınında pişen ekmeklerin yeri halen doldurulamadı. Buradan simite benzer bir çeşit tuzlu kurabiye olan Eyüp Halkası alarak Kalenderhane Caddesi üzerinden çarşıya yürümeye devam ediyoruz.

Yan yana duran iki balıkçı ve ciğerciden önce Halitpaşa Caddesinde fotoğrafçıların en meşhuru olan Foto Münir’de vesikalık fotoğraflarımızı çektiriyorduk. Yıllar sonra gazetelerden birinde, Foto Münir’in işçisi ile alacak borç meselesi üzerinden yaşadığı kavga sonucu öldürüldüğünü okumuştum. Ne zaman kapandı bilmiyorum ama günümüzde artık hizmet vermiyor.

Çarşıdan geçip de güveç yememek olmaz. Bu bilinen et yemeği olmayıp, açık pideye benzer bir yiyecek.

Artık Fahri Korutürk Caddesindeyiz. İleride sağda Eyüp Çocuk Yuvası var. Bizim dönemimizde ilkokulda her sıraya yuvadan bir çocuk oturtulurdu. Benim de sıra arkadaşım Abdullah’tı. Kim bilir şimdi nerede ve nasıldır.

Cadde üzerinde bulunan Pamukbank’tan ücretsiz Pamuk Çocuk dergisini alarak yola devam ediyorum. Caddenin devamı İslambey’e çıkıyor. Memur ailesi olarak alışveriş merkezimiz olan Sümerbank burada bulunuyor. 

Sağda ise Bülbülderesi ve Hâkî Baba Dergâhı var. Bu kadiri dergahının son postnişini olan Nazmi Baba’nın türbesi de burada. Millî mücadele döneminde İngilizlere karşı direnen bu ehlibeyt sevdalısı, yine Düğmeciler Caddesi üzerindeki Ümmi Sinan dergahının pirlerinden Yahya Galip Bey tarafından Atatürk’le tanıştırılmış. 

Ankara Defterdarlığı, Ankara Valiliği, Milletvekilliği gibi görevlerde bulunan Yahya Galip Kargı; Atatürk’ün Hakan’ı olarak nam yapmış, kurtuluş ve kuruluş yolunda önemli hizmetlerde bulunmuş.

PİERRE LOTİ TEPESİ

 Bülbülderesi üzerinden de Pierre Loti’ye çıkılabiliyor. Haliç’in eşsiz manzarası eşliğinde bir Bektaşi dergâhı olan Karyağdı Baba türbesini ziyaret ediyorum. Bu tekke de kurtuluş savaşı sırasında İngilizlerden saklanan ve milli mücadele için Anadolu’ya gönderilen silahların saklandığı yerlerden birisi.

EYÜP STADI

Tekrar geri dönüp Düğmeciler Caddesi üzerinden Eyüp Stadı’na ulaşmaya çalışıyorum. Eyüp Merkez İlkokulunu geçtikten, şehir söylentilerinin kaynağı olan Dallas Kıraathanesini geride bıraktıktan sonra stada varıyorum.

Amcamın büfelerini işletmesi nedeniyle okul sonrası işyerim olan bu stat, semtin de nice anısını topraklarında saklıyor. Kapalı gişe oynanan eflatun ve sarı renkli bu ekibin maçlarında olmazsa olmazı, kırmızı lakaplı amigosuydu.

Stadın en çok taraftar toplayan bir diğer takımı ise 3. ligde oynayan Alibeyköyspor’du. Bunun dışında amatör spor kulüplerinin maçlarına da ilgi vardı.

Futbolcuların maç öncesi şeref tribünü ve seyirciyi selamlaması bir seremonidir. Bense, yıllar sonra bir amatör futbolcu olarak çıktığım bu kum zeminde, tribündeki çekirdek satan çocukluğumu selamlıyordum.

Eyüpspor’un futbol dışında diğer spor dallarında da branşları vardı. Semtin çocukları olarak yazları bu branşlarda kurs görüyorduk. Kapalı Spor Salonu, aynı zamanda semt halkı için akşamları eğlence ve etkinlik alanıydı.

Burada en çok Sermet Erkin ve Mandrake’nin illüzyon gösterileri ilgimi çekmişti. Statta çalışıyor olmam nedeniyle saha içinde pür dikkat numarayı anlamaya çalışıyordum. Oysa anlamam değil eğlenmem gerekiyordu.

Yolun karşısında bulunan çırçır suyuna uğrayıp suyumu içtikten sonra Düğmeciler Caddesi üzerinden eve doğru gidiyorum. Sağda bostanlık, yol boyu ağaçlık alanlar ve akar çeşmeler bulunmakta. 

Bu semtin mahallelerine ulaşmak için yokuş çıkmak gerekiyor. Bizim yokuşun adı Şifa Havuzu’ydu. Gerçekten şifa veriyor muydu yoksa bu ad yokuşu çıkmak için bir motivasyon kaynağı mıydı bilinmez ama mevsiminde burada iyi uçurtma uçuruluyordu.

Bu yokuşlar çocuk dünyasında kış mevsiminde kızak kaymak, yaz mevsiminde ise ses çıkartmasın diye gres yağıyla yağlanan bilyeli araçlarla oynanan oyunların mekanıydı. 

Yokuşlardan bir diğerinin adı “40 merdiven” idi. Saymış, kırktan fazla merdiveni olduğunu tespit etmiştim. Belki merdivenleri sonradan ilave edilmişti. 40’a gelen sonrasını da çıkar şeklinde bir düşünce de olabilirdi. Yahut 40’tan mana başkaydı. 

Çimenlik adı verilen tepeler, köpeklerin mesken tuttuğu ilginç mağaraları da içinde barındırıyordu. Bizans dönemine ait olduğunu düşündüğüm parayı da burada bulmuştum.

Şifa Havuzu yokuşundan çıkıp Çınaraltı Sokağı’na ulaşıyorum. Artık evdeyim. Ne yazık ki sokağa adını veren çınar artık yerinde yok. Fakat altında yaşattığı anıları, gönüllerde sultan olan bu semtte toprağa tutunmaya devam ediyor.


Anahtar Kelimeler: ATİLLA “SULTAN OLMADAN

BAYRAMPAŞA'DAKİ PARKLARDA BAHAR TEMİZLİĞİ VE BAKIM ÇALIŞMASI YAPILIYOR

DİŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYESİ, GENÇLERİ BESYO VE PMYO SINAVLARINA HAZIRLIYOR

“BENDE İSTERİM HA…”

BİLİM TEKNİK SOHBETLERİ FATİH KAFALI’YI AĞIRLADI

İNTİHAR GİRİŞİMİ BAŞARISIZ SONUÇLANDI

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNDE YÜKSEL MANSUR KILIÇ ZİYARETİ

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ’NDEN GERİ DÖNÜŞÜM EĞİTİMİ

BAŞKAN ABDURRAHMAN DURSUN GENÇLERLE BİR ARADA

BELEDİYEYE ZİYARETLER DEVAM EDİYOR

ESENLER SEMALARI TÜRK BAYRAKLI UÇURTMALARLA RENKLENDİ

İBB’DEN CUMHURİYET İÇME ARITMA SUYU TESİSİ PROJE TEMELİ

SULTANGAZİ BELEDİYESİNDEN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE YEMEK

GENÇLER BESYO VE PMYO SINAVINA HAZIRLANIYOR

İBB İTFAİYE DAİRE BAŞKANLIĞINDAN ZİYARET

SABAH SAATLERİNDE YÜRÜYÜŞ YAPMAK DEPRESYONU ÖNLÜYOR

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNDE YOĞUN MESAİ

SARAYBOSNA BAŞKANINDAN BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNE ZİYARET

BAYRAMPAŞA’DA BAŞKAN YARDIMCILARINA BAĞLI MÜDÜRLÜKLER

KAYMAKAM DR.SONER ŞENEL'DEN ZİYARET

Video Galeri 1

30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
KORONA
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK

İstanbul

28.04.2024

  • İMSAK 04:21
  • GÜNEŞ 05:59
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:35
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
8.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
9.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
10.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16