6 - HER DÖNEMİN TARTIŞMASIZ KRİZİ EKONOMİ
Tarih: 15.05.2021 22:15

6 - HER DÖNEMİN TARTIŞMASIZ KRİZİ EKONOMİ

Bütün zamanların ve her dönemin tartışmasız krizi ekonomidir.

TÜRKİYE DÜNYAYA AÇTI PERDESİNİN ARDINDAKİ EKONOMİ

1980 Yılı Türkiye için 3. Kez yapılanma dönemininin başlaması demektir.

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra oluşan yeni yapı daha tam oturmadan ardı ardına yeniden yapılaşma yaşadı. 1940’lı yıllarda şeflik dönemi, 1950 Menderes dönemi ve ardından gelen 1960 Darbesi, yapılan yeni anayasa, yeniden yapılanma yaşadı. 1980 Yılı ise 24 Ocak kararları ve 12 Eylül askeri darbesi, yeni anayasa ve arkasından gelen yeniden yapılanma. Türkiye cumhuriyeti 3. kez yapılanma yaşadı.

Aslında bu yeniden yapılanma değil, cumhuriyetin kuruluş değerlerinin adım adım yok edilme projelerinin uygulanmasıydı.

Cumhuriyetin kuruluşunda, ekonomide ilk yapılan şey İzmir İktisat Kongresini toplanıp yeni cumhuriyetin temeli atılmıştı. İzmir İktisat Kongresinde alınan kararlara baktığımız zaman dengeli bir ekonomi politikası, yerli üretim - milli sanayii ve Türkiye için vazgeçilmez tarıma verilen önemi görürüz. Devlet destekli kontrollü, özel sektör ve üretim toplumu temelleri atılır. Fakat kısa süre sonra 1933 yılarından itibaren şekil değişmeye başlar ve İsmet İnönü zamanında devletçi bir yapı ve özel sektörü yok eden, kuruluş değerlerinde yer alan çoğulcu yönetim yerine tek adamlı bir sistem oluştu.

Adnan Menderes zamanında yabancı sermayenin kapıları açılır, kurulu müesseseler sırf NATO’ya uymuyor diye kapatılır, borçlanmanın önü açılır, tüketim toplumu olacak bir yol alınır. Bol keseden yapılan harcamalar kısa süre sonra ekonomik krizi birlikte getirir. Cumhuriyetin kuruluş değerlerinden taviz verilme süreci kısa zamanda iflas eder. Ülke açısından iflas görüntüsü ve zararları projeyi ortaya koyanlar için bir Zafer olur. Sonuç 1960 Darbesi ve demokrasiye sürülen kara leke olarak Cumhuriyet tarihinde yerini alır.

Zikzaklı geçen bir 20 yıllık süreç sonucunda 1980 Yılı cumhuriyetin 3. yapılaşması, aslında kuruluş değerlerinden uzaklaştırma, kalkınmasına ve gelişmesine darbe projesidir. 24 Ocak kararları ve 12 Eylül darbesiyle bir kez daha cumhuriyetin yolu kesilir.

YERLİ ÜRETİMİ YOK EDEN, DENGELİ EKONOMİDEN UZAK

24 Ocak kararlarının en önemli perdesi devletçi yapıdan çıkıp, özel sektöre ağırlık veren, ithalat yerine ihracat üzerine oturan bir yapı olarak görülür. Fakat bu tez ileriki süreçte 24 Ocak kararlarının kahramanı Turgut Özal iktidara gelecek uygulamalar da görülecek ki, yerli üretimi yok eden, dengeli ekonomiden uzaklaşan, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir ekonomik yapı ortaya çıkacaktır.

Turgut Özal 1983 Seçimelerinde iktidar olur. Tabi nasıl parti kurduğu, kimlerin imtiyaz verdiği, kimlerin ricacı olduğu siyaseten ortaya konulacak bir konu. 

Fakat şu kadarını söyleyelim, 12 Eylül öncesi siyasetçiler ve tepe bürokratların yasaklandığı bir dönemde Turgut Özal, Bülent Ulusu hükümetinde Başbakan yardımcısı oldu. Seçimlere yakın istifa ederek ABD yolunu tuttu. ABD dönüşü o zamanki bir haber dergisinde “ABD’li dostlarım tam güvence verdi, parti kurup iktidar olacağım” sözü hafızalarda kaldı. 

12 Eylül öncesi hiçbir yasaklanmasına yer olmayan çok önemli siyasi değerlere parti kurmasına izin verilmezken 12 Eylül öncesi siyasette ve bürokratta yer alan birinin parti kurmasına izin verilmesi ayrıca düşündürücü bir durumdur.

TURGUT ÖZAL’IN SEÇİM ZAFERİ

Turgut Özal 1983 seçimlerinde diğer Asker kökenli iki siyasi parti yanında büyük çoğunlukla hükümet oldu. 

Özal iktidarı dönemi ülkenin temel taşlarında ciddi oynamalar oldu. Döviz serbest oldu, ithalat serbest oldu, ihracat serbest oldu, serbest piyasa oluşturuldu, ülkeyi dünyaya açıyoruz perdesi milletin önüne konuldu. 

Perdeyi açtığımız zaman güzel görünen görüntünün yanında iyi olmayan görüntüler de yer aldı.

Kapitalist sistemin liberal ekonomisinin çarkları içine sıkıştırılmış bir model konuldu ülkeye. 

Serbest piyasa diye güçlünün zayıfı ezmesine fırsat verildi. 

İthalat serbest edildi, uluslararası ekonomi vampirleri ile yerli üretim yapan firmalar yarıştırıldı, yerli üretimin önünü açmış gibi görünmesine rağmen emperyalist güçlerin kapitalist ekonomi güçleri karşısında yerli üretici ezdirildi.

Daha kaliteli, daha ucuz üretilimini desteklemek yerine pahalı hammadde ile üretim yapıp ithal mallarla yarış yapmaya çalışan yerli üreticinin kapılarına kilit vurulmasına sebep oldu.

Döviz kontrolsüz bir şekilde serbest edildi ardı ardına gelen devalüasyonlar la Türk Lirası değer üstüne değer kaybetti.

Gösterişli yapılaşmalarla toplumun gözü boyandı, Adnan Menderes zamanında başlatılan tüketim toplumu olma yolu hız kazandı. 

Toplum ithal mallara meyletti. Ülkenin en önemli unsuru tekstil ürünleri bile ham  olarak ABD’ye gidip geriye bulujin olarak geri geldi pahalı bir şekilde millete sunuldu. 

Zaten bu ülkeyi bir kaşık suda boğmak isteyen güçler ülkeye getirdikleri ucuz ithal ürünlerle yerli üretimin önünü kesti. Hammaddenin pahalı olduğu ülkemizde bir çok üretim atölyesi ve fabrika kapatılmak zorunda kaldı. 

ORTA DİREK EKONOMİSİ

Tabi tarım ve hayvancılık da bu kötü gidişattan nasibini aldı. Tüketim toplumu olmak, şehirleşmek tarım sektöründen kazanmayan köylüyü büyükşehirlere göçe zorladı. Şehirlerde iş bulma zorluğuyla dar gelirli bir toplum oluşturuldu. Tarımda üretimden kazandırma yerine zor şartlar altında ezilen köylünün göçe yönelmesiyle tarım büyük darbe aldı. 

Tüm bu gelişmeler toplumda bir “Orta Direk” diye bir sınıf oluşturdu. Azınlıkta olan iktidar zenginleri ülkenin kaymağını yerken, orta direk suyunun suyuyla idare etmesi için yön verildi. Bu durumda toplumda ahlak dışı gelişmeleri de beraberinde getirdi.

Turgut Özal dönemi aslında 2. Adnan Menderes dönemini yaşıyordu. Göz dolduran fakat ülkenin öncelikli olmayan yapılaşma süreci, güçlü iktidar olmanın verdiği bol keseden dağıtma politikasıyla tasarrufun önü kesildi, Türk toplumu tüketime yönlendirilen bir toplum haline geldi. 

Türkiye’nin önüne konulan ekonomik program her iktidar kendi zenginlerini oluşturmak üzerine oturduğu için Özal iktidarı zamanında da kendisini gösterdi, ANAVATAN zenginleri oluştu.

Turgut Özal’ın “Benim memurum işini bilir” sözü rüşvetin meşrulaşmasının önünü açtı. 

İhracat ve ihracattan doğan vergi iadesi “Hayali İhracatçılar” oluşturdu.

Devalüasyonlar  ve yükselen faiz milletin alım gücünü düşürdü, bir kesim faizden, kumardan bir gecede büyük paralar kazanır zenginleşirken, namuslu esnaf, zanaatkar, emekçi ve memurlar fukaralaştı.

Ülke ekonomisinin en büyük kamburu olan faiz, yüksek vergi ve kandırmaca KDV iadesi toplumu gayri ahlaki yollara sevk etti. Hayali ihracatın yanısıra vergi kaçırma merdiven altı üretim ve sahte KDV fişi toplama gibi yolların kapısını açtı.

TOPLUMSAL DEĞERLERİ YOK EDEN EKONOMİ

Dünyaya açılan Türk ekonomisi aslında kendi sonunu hazırlıyordu. Yabancı sermaye ve kapitalist sistemin acımasız dişlileri arasına sıkışan toplum meşru olmayan kolay para kazanma yollarının arayışına girdi. 

Tabanı kapsamayan ekonomi politikası, toplumu bir taraftan sıkıntılı bir ekonomiye iterken, toplumsal değerlerinin de kaybolmasında önemli etken oldu.

Turgut Özal’la ANAVATAN iktidarı dönemi aslında siyasi, ekonomik, sosyolojik olarak, artılarının - eksilerinin iyi araştırılması ve düşünülmesi gereken bir dönem.

Gerçekte Türkiye Cumhuriyetini dünyaya açmış, önünü açmış Türk milletinin faydasına bir dönem değil, kültürel ve dini olarak toplum değerlerinde zaafiyet yaşamaya başladığı, değerler bakımından yıkılış yaşandığı bir dönemin başlangıcı olmuştur.

Not; Bu konuda bizimle bilgi belge paylaşmak isteyen dostların vereceği destek için şimdiden teşekkür ederim....

mceylan4262@gmail.com

 


Anahtar Kelimeler: DÖNEMİN TARTIŞMASIZ KRİZİ EKONOMİ

İNTİHAR GİRİŞİMİ BAŞARISIZ SONUÇLANDI

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNDE YÜKSEL MANSUR KILIÇ ZİYARETİ

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ’NDEN GERİ DÖNÜŞÜM EĞİTİMİ

BAŞKAN ABDURRAHMAN DURSUN GENÇLERLE BİR ARADA

BELEDİYEYE ZİYARETLER DEVAM EDİYOR

ESENLER SEMALARI TÜRK BAYRAKLI UÇURTMALARLA RENKLENDİ

İBB’DEN CUMHURİYET İÇME ARITMA SUYU TESİSİ PROJE TEMELİ

SULTANGAZİ BELEDİYESİNDEN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE YEMEK

GENÇLER BESYO VE PMYO SINAVINA HAZIRLANIYOR

İBB İTFAİYE DAİRE BAŞKANLIĞINDAN ZİYARET

SABAH SAATLERİNDE YÜRÜYÜŞ YAPMAK DEPRESYONU ÖNLÜYOR

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNDE YOĞUN MESAİ

SARAYBOSNA BAŞKANINDAN BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNE ZİYARET

BAYRAMPAŞA’DA BAŞKAN YARDIMCILARINA BAĞLI MÜDÜRLÜKLER

KAYMAKAM DR.SONER ŞENEL'DEN ZİYARET

BAYRAMPAŞA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI COŞKUSU

GENÇLER İÇİN PİLOTLUK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR

RAMİ KÜTÜPHANESİ’NDE 23 NİSAN'A ÖZEL ZİYARETÇİ REKORU

23 NİSAN COŞKUSU GAZİOSMANPAŞA'YI SARDI

GAZZELİ ÇOCUKLAR BARIŞ EKMEĞİ PİŞİRDİ

Video Galeri 1

30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
KORONA
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK

İstanbul

26.04.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 06:02
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:55
  • AKŞAM 20:02
  • YATSI 21:32
  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16