3 - HER DÖNEMİN TARTIŞMASIZ KRİZİ EKONOMİ
Tarih: 31.01.2021 13:50

3 - HER DÖNEMİN TARTIŞMASIZ KRİZİ EKONOMİ

Bütün zamanların ve her dönemin tartışmasız krizi ekonomidir.

LİBERAL EKONOMİDEN DEVLETÇİ EKONOMİYE

1929 Dünya üzerinde oluşan ekonomik kriz ister istemez yeni yapılanmaya çalışan Türk ekonomisini de etkiledi. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren yapılan ekonomi hamleleri, İzmir İktisat Kongresi sonrası genç cumhuriyet için ümit ışığı olmuştu. Daha liberal, devlet destekli özel sektör çalışmalarına ağırlık verilmiş, toplumun genelini kapsayan bir ekonomi politikası izlendi. Tarım ve sanayi orantılı olarak gelişmeye başladı. 1929 Dünya ekonomik kriz yeni gelişmekte olan Türk ekonomisini de vurdu. Bu kriz sonrası Türk ekonomisi kısmen yön değiştir. Devletçi ve yabancı sermaye ağırlıklı bir politika uygulanmaya başladı.

Siyaseten ve düşünce olarak Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında aynı gibi görünen İsmet İnönü, hem devlet yönetiminde hem de ekonomi politikasında Mustafa Kemal Atatürk’ün tam tersi uygulamalara başladı. Devlet yönetiminde daha çoğulcu, daha demokratik bir yönetim, liberal yerli ve özel sektör ağırlıklı ekonomi politikası hedefiyle yol alan Mustafa Kemal Atatürk’ün aksine İsmet İnönü, tek adamlı yönetim, parti devleti, devletçi ekonomi politikası ortaya koydu. 1929 krizinden sonra değişmeye başlayan politikalar; Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatından sonra İsmet İnönü cumhurbaşkanı oldu. Bundan sonra Atatürk’ün ekonomik anlayış ve uygulamalarıyla, İsmet İnönü dönemi ekonomik uygulamaları farklılık gösterdi.

Bu farklılıklara isterseniz örneklerle bakalım. Atatürk döneminde özel teşebbüsün önündeki bürokratik engeller kaldırılarak yatırımlar özendirilmeye çalışılmıştır. Bu gelişmelere bir örnek olarak Nuri Demirağ Tayyare Atölyesi gösterilebilir. Fakat Atatürk’ün vefatı ve İnönü’nün Cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte ekonomide “Katı Devletçilik” olarak nitelendirilebilecek uygulamalar yaşanmıştır.

İzmir İktisat Kongre kararları genel olarak bakıldığında “kalkınmayı özel teşebbüse dayanarak başaracak, himayeci ve milliyetçi bir iktisat politikası” öngörülmüştür. (1)

1933 yılında toplanan Âlî İktisat Meclisinin aldığı kararda; “ Devletin kendi teşebbüsü veya iktisadi ile vücuda gelecek sanayi hareketlerinde halkın kuruluş sermayelerine iştiraki teşvik edilmeli ve teşebbüs kökleşip kar temin edilmeye başlandığı zaman tesisler ilk fırsatta özel teşebbüslere ve halka mal edilmelidir” denilerek ekonomik uygulamalarda takip edilecek yeni politikalar belirlenmiştir. (2)

Burada görülüyor ki, devlet destekli özel sektör ağırlıklı ekonomi politikası uygulanmasının önü açılıyor. Hatta bu kararlar 1933 yılında CHP Parti programına alınıyor

Atatürk devletçilik ilkesinin zorunlu olarak uygulamaya koyulduğu 1930–38 tarihleri arasında da ekonomide katı bir devletçilikten yana olmamış, devletçi ekonomik politikaların başarısından kuşku duymuştur.

İSMET İNÖNÜ TEK ADAM

İsmet İnönü ise tam tersi devletçi, tek adam ve parti devleti bir politika uygulamaya başladı.

Cumhuriyetin ilk dönemlerinde devlet destekli yerli ve özel sektör ekonomisi azınlıkların elinde olan ekonomiyi de  değiştirmeye başlamıştı.

Devlet destekli yerli özel firmalar ülkenin ekonomisine damga vurmaya başlamışlardı.

Örneğin, Samsun–Sivas Demiryolu hattı Fransız şirketi “Reji Jeneral” isimli bir firmaya verilmesine karşın, hükümetçe görülen lüzum üzerine bu şirketle yapılan anlaşma iptal edilerek bu hattın Türk müteahhitleri ve işçileri tarafından yapılmasına karar verilmiştir.

 “Benden bu millet için bir şey istiyorsanız en mükemmelini istemelisiniz. Mademki bir millet tayyaresiz yaşayamaz öyleyse bu yaşama vasıtasını başkalarının lütfundan beklememeliyiz. Ben bu uçakların fabrikasını yapmaya talibim” diyerek uçak yapım işine talip olan Nuri Demirağ, “Göklerine hâkim olamayan milletlerin akıbeti felaket olacağına katiyen kaniyim. Bunun içindir ki, göklerine hâkim olmayan milletler yerlerde sürünmeye, yerin dibinde çürümeye mahkûmdur” demişti. Buna rağmen Nuri Demirağ’ın kurduğu Millî Kalkınma Partisi ciddi bir muhalefet partisi olmuştu. Millî Kalkınma Partisiyle sırf kendisine rakip oldu diye Nuri Demirağ’ın Uçak fabrikası gibi büyük bir müesse kamulaştırılarak devletleştirildi Milli Şef İsmet İnönü’nün inisiyatifine bırakıldı ve üretimi de durduruldu.  

MİLLİ ŞEF İSMET İNÖNÜ

İsmet İnönü, cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte her alanda olduğu gibi ekonomik politikalarda da Atatürk dönemi politikalarından ayrı uygulamalar hayata geçirilmeye başladı.

İsmet İnönü, Komünist rejimli ekonomi sisteminden etkilendiği de bir gerçek. O dönemde tamamen devlet yapılı bir ekonomi sistemi sadece Komünist rejimli devletlerde vardı.

Ekonomide ki bu katı devletçilik anlayışının uygulamaya başlamasıyla kurulan ve kurulmakta olan özel sektörler bir bir devletleştirilmeye başlandı.

İsmet İnönü Başbakanlık yaptığı dönemlerde de liberal politikalardan kuşku duymuş Atatürk’le ters düşmüştür. 1930 yılında Sivas İstasyonu’nda yapmış olduğu konuşmada bundan böyle ekonomide devletçilik modelinin uygulanacağını ifade etmiştir (3)

 “Bir memleketi ziraatı aç, sanayi çıplak bırakmaz. İktisadi ve sınai sahada kalkınmamış milletler, siyasi bütünlüklerine sağlayamazlar” diyerek toplumu kapsayan devlet destekli yerli ve özel sektör ağırlıklı ekonomi politikasından İsmet İnönü vazgeçti devletçi bir politika izledi.  

1942 yılında Teşvik-i Sanayi Kanununu da yürürlükten kaldırıldı, ekonomiye devlet kontrol ve müdahalesi artırıldı.

İlk olarak 1931'de Mudanya-Bursa demiryolu anonim şirketi, 1939'a dek İstanbul telefon, İzmir telefon, İstanbul tramvay, İstanbul tünel, Ankara, İstanbul, Mersin, Bursa elektrik şirketleri ve demiryolları devletleştirildi. (4)

Ekonomide devletleştirme sonrası müesselere Kamu İktisadi Teşekkülleri “KİT” adı verildi. KİTlerde bazı sıkıntılar da beraberinde geldi. Kadrolaşmanın yolu açıldı, “Devlet malı deniz yemeyen keriz” diye bir deyim oluştu. Devlet malı müesseseler üretim düştü, siyaseten kadrolaşma sonrası büyük zarar etti.

CUMHURİYET DÖNEMİ İKİNCİ KRİZ 1942

1942 Yılında İkinci Dünya Savaşına ülkeyi sokmayarak başarılı bir grafik çizen fakat özel sektöre ciddi engeller koyarak devletleştirerek üretimin ciddi şekilde düşmesini sağlayan Milli Şef İsmet İnönü yönetimi, savaşında etkisiyle ekonomide Türkiye'yi derin bir krize sürükledi.

Türkiye Cumhuriyetinin ikinci ekonomik krizi de bu dönemde yaşandı.

VERGİLER AĞIR ÜRETİCİ TEDİRGİN

Bu krizle birlikte dünya tarihinde eşi - benzeri olmayan bir vergi sistemini devreye soktu...

Vergi ağırdı... Çünkü köylü yasa gereği hasadının yüzde 25'ini devlete vermek zorundaydı...

Ama daha da ağır bir başka vergi daha da zor günler çok uzakta değildi...

1943'te Milli Şef İsmet İnönü yönetimi yeni bir vergi sistemi daha getirdi... Yeni sistemin ismi toprak mahsulleri vergisiydi. "yeşil vergisi" de denilen bu vergiyi “Şahnalar” topluyordu.

“Şahnalar” yani tek partinin vergi memurları da işte o dönemde devreye girdi...

Şahnalar; tarladaki ekini daha yeşilken hasattan çok çok önce göz kararı veriyorlardı.

Ve köylü daha ekinini biçmeden vergi ödemek zorunda bırakılıyordu. Bu durumdan üreticiler tedirgin oluyor, ürünlerini saklama yollarını arıyordu. Ciddi bir vergi zulmü başlamıştı.

Vergiyi tahakkuk ettirmekle görevlendirilen memurlar, ürünün henüz tarlada bulunduğu sırada ve tarla başında tahmin yapıyordu.

Parti devleti haline getirilen Türkiye Cumhuriyeti tek adamlı bir yönetim anlayışını da yaşamaktaydı. Milli Şef ismini alan İsmet İnönü yönetimi ekonomide çok kötü bir sınav veriyordu. Devlet kırbacı altında kalan özel sanayi sektörü ve tarım sektörü gün geçtikçe üretim gücünü de düşüyor ekonomi ciddi krizler içinde boğuşuyordu.

Ülkeyi çıkmaza götüren bu krizler ülkede yeni arayışlara yol açtı, kurulan yeni partiler sonrası Milli Şef İsmet İnönü dönemi de kapanmış oldu.

 

(1) Komisyon, Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ekonomisi 1923-1978, s.79.)

(2)  Emin Çarıkçı, “Cumhuriyet’ten Bugüne Türkiye’nin İktisat Politikaları ve Neticeleri”, Cumhuriyet 1923- 1998 Dönemi Değerlendirmesi, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 1998, C.V, s.3244.

(3)  Cemil Koçak, Cemil Koçak, “Siyasal Tarih (1923–1950)”, Çağdaş Türkiye 1908–1980, Editör; Sina Akşin, C.IV, s. 150.

(4) dergipark.org.tr/ Kadir Şeker

 

Not; Bu konuda bizimle bilgi belge paylaşmak isteyen dostların vereceği destek için şimdiden teşekkür ederim....

mceylan4262@gmail.com


Anahtar Kelimeler: DÖNEMİN TARTIŞMASIZ KRİZİ EKONOMİ

DÜNYA ÇOCUKLARI İSTANBUL’DA BULUŞACAK

KİCK BOKS KUŞAK TÖRENİ

İMAMOĞLU TURGUT ÖZAL’I ANMA TÖRENİNE KATILDI

SULTANGAZİ'YE BAHAR GELDİ

MADEN SEKTÖRÜ 2023 YILINDA İHRACATTAKİ YARALARINI 2024 YILININ İLK ÇEYREĞİNDE SARDI

HASAN MUTLU’DAN KAYMAKAM ŞENEL’E ZİYARET

EYÜPSULTAN'DA YENİ DÖNEMİN İLK MECLİSİ TOPLANDI

BAŞKAN DR. MİTHAT BÜLENT ÖZMEN “GÜZEL İŞLER YAPACAĞIZ” DEDİ.

BAŞKANLIĞI KAZANAN HASAN MUTLU ÜÇ REKORA İMZA ATTI, FAKAT!...

BBP BAYRAMPAŞA İLÇE BAŞKANI FUAT TUNÇ'UN BABASI VEFAT ETTİ

ATİLA AYDINER GERÇEKTEN İSTENMİYORMUŞ, AK PARTİ DE KURUMSAL DEĞİLMİŞ!...

BAYRAMPAŞA MÜLKİ AMİRLERİNİN YOĞUN BAYRAM PROGRAMI

RAMAZAN BAYRAMIMIZ MÜBAREK OLSUN

HASAN MUTLU’DAN BAYRAM MÜJDESİ ÇAY 3 TL, ŞEHİT AİLELERİNE ÜCRETSİZ

YENİ BAŞKAN, YENİ MECLİS İLK TOPLANTI HER ŞEY OY BİRLİĞİ

İMAMOĞLU MESAİ ARKADAŞLARIYLA BAYRAMLAŞTI

EYÜPSULTAN'A YENİ BAŞKAN

BAYRAM SÜRESİNCE TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ

Video Galeri 1

30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
KORONA
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK

İstanbul

19.04.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:12
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:22
  • Cuma 18.7 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16